icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Voedselkeuzelogo’s en Nutriscore: wat, waarom en hoe?

Wij vinden het belangrijk dat er een duidelijk voedselkeuzelogo op de voorkant van voedingsmiddelen komt. Nutriscore is een logo dat andere landen al gebruiken. Wij pleiten ervoor dit logo ook in Nederland in te voeren. 

Gepubliceerd op:2 april 2019

supermarkt-man-nutriscore

Waarom is een goed voedselkeuzelogo zo belangrijk?

Met een voedselkeuzelogo op de voorkant van een verpakking kun je in een oogopslag zien hoe (on)gezond een product is. En zo kun je producten beter met elkaar vergelijken.

Dat is belangrijk omdat producten die veel op elkaar lijken enorm kunnen verschillen in voedingswaarde. De hoeveelheid suiker, verzadigd vet en/of zout kan bijvoorbeeld heel anders zijn. Nu moet je verpakkingen omdraaien en kleine lettertjes lezen als je producten goed wil vergelijken. Bovendien leiden fabrikanten je snel om de tuin met marketingtrucs.

Wat is Nutriscore?

Nutriscore is een voedselkeuzelogo. Dit logo geeft voedingsmiddelen een score van A tot en met E. Om die scores te bepalen wordt gekeken naar de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente en noten in het product.

Waarom kiezen wij voor Nutriscore?

Wij vinden het Franse Nutriscore het beste voedselkeuzelogo. Het is in Frankrijk op een gedegen en onafhankelijke wijze ontwikkeld. Uit onderzoeken blijkt dat consumenten positief zijn over het logo en dat het helpt bij het kiezen van gezondere voeding.

Consumentenorganisaties, supermarkten en voedingsmiddelenfabrikanten in Nederland en andere landen steunen het systeem.

Op de site van het Franse Ministerie van Gezondheid en Sociale Zaken staat een overzicht van wetenschappelijke (veelal Engelstalige) onderzoeken naar Nutriscore.

Jullie waren toch voor het Britse verkeerslichtensysteem?

In het verleden waren wij positief over het Britse verkeerslichtensysteem als alternatief voor het Vinkje. Daarna is Nutriscore ontwikkeld. Uit de onderzoeken die we in 2018 deden, bleek dat consumenten de voorkeur hebben voor een systeem met de kleuren van verkeerslichten.

Zowel het Britse verkeerslichtensysteem als Nutriscore zijn een enorme stap vooruit. Op basis van recente onderzoeken concluderen we dat Nutriscore de beste keuze is. Consumenten kunnen in een oogopslag zien hoe gezond een product is en eenvoudiger vergelijken. 

Wat willen consumenten?

Vorig jaar deden wij 2 onderzoeken naar voedselkeuzelogo’s. Uit het eerste onderzoek bleek dat 71% van de Nederlandse consumenten een voedselkeuzelogo op producten een goede zaak vindt. Ook was 62% (heel) positief over Nutriscore. Uit het tweede onderzoek bleek dat 62% van de consumenten makkelijker kan kiezen als er logo’s op ontbijtgranen staan.

Wat moet de overheid doen?

In het Preventieakkoord staat dat de Rijksoverheid uiterlijk in 2020 een nieuw voedselkeuzelogo wil invoeren. Het wordt gebaseerd op onafhankelijk consumentenonderzoek, waarbij de begrijpelijkheid en bruikbaarheid voor consumenten leidend is. Wij hebben ons hier eerder hard voor gemaakt.  

We roepen de overheid nu op om alle stappen te zetten die nodig zijn om Nutriscore ook in Nederland in te voeren. Wij concluderen dat Nutriscore de beste keuze is, maar willen graag dat onafhankelijke experts onderzoeken of er nog aanpassingen nodig zijn. We vinden het belangrijk dat de overheid hierbij de regie houdt. 

Wat moet de levensmiddelenindustrie doen?

We vragen de levensmiddelenindustrie om de overheid te steunen bij het invoeren van een voedselkeuzelogo in Nederland. De overheid wil dat het systeem breed gedragen wordt. Daarom willen wij dat fabrikanten de wens voor een écht goed voedselkeuzelogo ondersteunen.

Nutriscore is duidelijk het beste systeem. Om verwarring bij consumenten te voorkomen vinden we dat fabrikanten geen eigen logo's moeten introduceren. 

Welke landen gebruiken Nutriscore?

Frankrijk, België en Spanje hebben gekozen voor Nutriscore als voedselkeuzelogo. 

Wat vinden andere consumentenorganisaties?

In Frankrijk steunt de Franse consumentenorganisatie UFC Que Choisir Nutriscore. In België heeft Test-Aankoop ook zijn steun uitgesproken voor Nutriscore. Daarna heeft de Belgische overheid besloten dit voedselkeuzelogo in te voeren. Ook Europese consumentenorganisatie BEUC is voorstander van Nutriscore.

Er is ook kritiek op Nutriscore. Hoe zit dat? 

Het systeem is niet perfect, maar voor Nederland een enorme stap vooruit. Nu hebben we geen voedselkeuzelogo. De kritiek is wat ons betreft dan ook geen reden om Nutriscore niet in te voeren, maar wel een aanleiding om te kijken of en hoe het systeem kan worden verbeterd. Dit moet gebeuren door onafhankelijke experts en samen met de landen die Nutriscore al gebruiken. Daarnaast blijft het essentieel om consumenten voor te lichten over voeding. Een logo alleen is niet voldoende.

De ontwikkelaars van het systeem gaan in dit artikel uitgebreid in op een aantal kritiekpunten. Ze leggen uit hoe Nutriscore gebruikt kan worden door consumenten en lichten de uitgangspunten toe. Zo is de Nutriscore gebaseerd op de voedingswaarde van het onbereide product. Vandaar dat (nog ongefrituurde) diepvriesfrieten vaak een A krijgen. En bij de berekening van de score wordt niet gekeken naar toevoegingen zoals E-nummers.
De toegevoegde waarde van het voedselkeuzelogo ligt vooral in het makkelijker maken van keuzes binnen een productgroep. Zoals tussendoortjes of ontbijtgranen.

Wil je hier meer over weten, lees dan het artikel van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop.

Is het niet verwarrend dat er iets naast de Schijf van Vijf komt?

In grote lijnen komen de scores van Nutriscore overeen met de Schijf van Vijf, maar er zijn uitzonderingen. In België geldt een vergelijkbare situatie. Daar werkt men met een Voedingsdriehoek die ook niet volledig overeenkomt met Nutriscore. Daar leggen ze uit dat Nutriscore vooral aanvullend is.

Dat geldt ook in Nederland: Nutriscore kan extra informatie geven naast de Schijf van Vijf. Daarbij is duidelijke communicatie wel belangrijk. Ook in dit geval geldt dat goed moet worden onderzocht aan wat voor informatie consumenten behoefte hebben. 

Is het systeem niet betuttelend?

Wij vinden van niet. Nutriscore zegt niet dat je alleen maar A’s en B’s mag eten en nooit een E. Dat bepaal je zelf. Nutriscore maakt het wel makkelijker om een keuze te maken, omdat het alle informatie uit de voedingswaardetabel samenvat in 1 logo. Hiermee kun je producten ook beter met elkaar vergelijken.

Bovendien biedt zo’n duidelijke score op de voorkant van de verpakking tegenwicht aan alle marketingtrucs die fabrikanten toepassen om hun producten te verkopen. Je wordt niet langer op het verkeerde been gezet door namen als Good, Goed bezig en Eat Natural. Of door plaatjes van fruit, granen en noten en claims als ‘vol vezels’ en ‘verantwoord’.

Hoe wordt de Nutriscore bepaald?

Op de site van de Franse overheid staat veel informatie, zoals deze brochure (in het Engels). Er is ook nog gedetailleerde informatie die vooral geschikt is voor professionals:

  • Hoe wordt de Nutriscore berekend? pdf, in het Engels)
  • Een tabel waarmee Nutriscores kunnen worden berekend (Excelbestand, in het Nederlands)
  • Een tabel waarmee Nutriscores kunnen worden berekend (Excelbestand, in het Frans)

Teken het burgerinitiatief Pro-Nutriscore!

Lees ook:

Artikelen binnen Nutriscore

Alle artikelen