icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat kost een auto per maand?

Autorijden is niet goedkoop. De belangrijkste kosten zijn de afschrijving en brandstof, maar onderhoud en verzekering kunnen ook in de papieren lopen. Uit ons onderzoek blijkt bovendien dat tweedehands rijden vooral loont bij grotere auto's. Bij kleinere auto's is de besparing soms maar 10%.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:15 augustus 2017

Hyundai-i10-autokosten2016

Veel mensen hebben geen idee wat ze maandelijks aan hun auto kwijt zijn. Voor het berekenen van de totale autokosten, worden 2 soorten kosten onderscheiden:

 • vaste;
 • variabele.

Vaste kosten

Dit zijn kosten die hoofdzakelijk worden bepaald door het bezit van de auto. Daaronder rekenen we:

 • Waardevermindering (afschrijvingskosten):
  Aanschafbedrag minus de inruil- of verkoopwaarde.
 • Rentekosten:
  De rente als je de auto financiert met een Persoonlijke Lening. Hiervoor is in 2016 een gemiddeld rentepercentage van 4,5% berekend.
 • Verzekeringspremie
  In onze berekening zijn we uitgegaan van de allrisk-verzekering bij 50% no-claimkorting. De premies zijn in 2016 in grote lijnen gelijk gebleven ten opzichte van 2015. Voor 2017 hebben we al geconstateerd dat veel premies flink zijn verhoogd, zie ook 'Premies autoverzekeringen opnieuw omhoog'.
 • Motorrijtuigenbelasting (MRB)
  Alleen voor elektrische auto's hoefde je in 2016 geen MRB te betalen, de meeste andere soorten auto's waren 100%-belastingplichtig. Alleen plug-in hybrides hadden nog een 50%-vrijstelling.

Variabele kosten

De variabele kosten zijn de kosten die worden gemaakt door het gebruik van de auto. Bij die kosten horen:

 • de kosten van de brandstof;
 • de kosten van onderhoud, reparaties en banden.

De brandstofkosten zijn ten opzichte van 2015 opnieuw gedaald, simpelweg omdat de verschillende brandstofsoorten per liter wat goedkoper werden. 

BrandstofBenzine/lDiesel/lLPG/l
2015€1,56€1,23€0,62
2016€1,48€1,13€0,57

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Autokosten per maand

In 2017 onderzochten we wat een gemiddelde auto kostte in het jaar ervoor. Het blijkt dat bijvoorbeeld een nieuw aangeschafte stadsauto bij 3 jaar gebruiksduur gemiddeld zo'n €380 per maand kostte.

Tabel: kosten per maand bij een nieuwe auto en gebruiksduur van 3 jaar.

 Vaste kostenVariabele kosten Totale kosten 
Stadsmini's €250 €130 €380 
Compacte klasse€360 €130 €490 
Kleine middenklasse€510 €140 €650 
Middenklasse €720 €140 €860 

Wat valt op? 

 • De variabele kosten lopen in deze klasses nog niet zo op. De gemiddelde middenklasser is tegenwoordig net zo (on-)zuinig als een stadsauto of compacte auto. Ook de onderhoudskosten lopen bij een nieuwe auto nog niet uit de hand.
 • Pas bij de grotere suv's en mpv's lopen de variabele kosten aardig op. Natuurlijk verbruiken deze flink meer brandstof.
 • De goedkoopste auto's in deze enquête zijn dit keer de Hyundai i10 en de Mitsubishi Space Star. Jeep-Grand-Cherokee-autokosten2016Deze zijn beide nieuw te rijden met 3 jaar gebruiksduur voor €290 per maand. De Mitsubishi (valt eigenlijk qua grootte tussen de stadsauto's en de compacte auto's in) prolongeert deze titel, voor de Hyundai is hij nieuw.
 • De duurste auto in deze enquête is (opnieuw...) de Jeep Grand Cherokee. Liefst €1880 kostte deze je als hij nieuw was aangeschaft en na 3 jaar wordt ingeruild. De afschrijvingskosten zijn alleen al per maand €1060 (56% van het totaal).

Zorgeloos een private lease auto rijden?

Met het Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar, door de Consumentenbond gecheckt leasecontract en een eerlijk maandbedrag. Zonder kleine lettertjes.

Bekijk de auto's

Autolease q3

Autokosten: nieuw versus tweedehands

Rijd je met een stadmini 6 jaar door in plaats van 3, dan bespaar je €35 per maand. Als je een 3 jaar oude stadsmini tweedehands hebt aangeschaft en daar 3 jaar mee rijdt, dan komt het kostenplaatje uit op €310 per maand. Dat is een besparing van 13% ten opzichte van de nieuwe met 6 jaar gebruiksduur.

Tabel: vergelijking kosten per maand bij nieuw versus tweedehands

 Nieuw tot 3 jaarNieuw tot 6 jaar Occasion 3-6 jaar Occasion 3-6 jaar t.o.v. nieuw tot 3 jaar Occasion 3-6 jaar t.o.v. nieuw tot 6 jaar 
Stadsmini's€380 €345 €310 - 18% - 13% 
Compacte klasse€490 €435 €370 - 24% - 15% 
Kleine middenklasse€650 €585 €490 - 25% - 16% 
Middenklasse €860 €750 €605 - 29% - 19% 

Bovenstaande tabel laat zien dat hoe duurder de auto, hoe meer besparing.

Bij een stadsmini bespaar je gemiddeld 18% als je een 3 jaar oude tweedehands zou kopen in plaats van een nieuwe, bij een gebruiksduur van 3 jaar. Bij een auto uit de middenklasse is dit verschil gemiddeld 19%.

Dit verschil wordt vooral veroorzaakt door de lagere afschrijving bij een tweedehands. Hoe nieuwer een auto, des te hoger de afschrijving. De onderhoudskosten voor tweedehands auto's zijn wel hoger, maar die extra kosten wegen niet op tegen de lagere afschrijving.

De goedkoopste occasion in de jongste enquête is de Skoda Citigo. Als je er eentje vindt van 3 jaar oud waar je nog 3  jaar mee wilt doorrijden, dan kan dat al voor €225 per maand. 

Autokosten: zakelijk en privé leasen

Bij privé-leasen heb je een goed overzicht van je kosten, want je betaalt een vast bedrag per maand waar alles inzit behalve de brandstofkosten. Bekijk echter goed de voor- en nadelen van private lease, want het is niet voor iedereen een verstandige optie.

Lease je zakelijk, dan heb je te maken met het bijtellingspercentage. Dat is 4% voor elektrische auto's en 22% voor alle andere auto's. Het bijtellingspercentage maal de nieuwwaarde van de auto moet je ieder jaar bij je inkomen optellen. Over dat extra bedrag betaal je belasting. Hoeveel dat is hangt af van de belastingschijf je valt. 

Lees ook: