icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak kennis met onze tijdschriften|

Word abonnee en kies je korting of cadeau.

Sitewidepromo-sibladen-1

Baas over eigen data

Bedrijven verzamelen allerlei gegevens van je. Onterecht een voorschot moeten betalen of afgewezen worden voor een abonnement kan het gevolg zijn. Wij gaan dit ‘dataverzamelen’ onderzoeken, geven je tips en stellen misstanden aan de kaak.

peter-kulche-redacteur-onderzoeker-nieuwWelke problemen zijn er?

Bedrijven verzamelen meer persoonlijke gegevens dan noodzakelijk. Ze maken niet duidelijk wat ze ermee doen en met wie ze deze gegevens delen. Daarnaast interpreteren ze steeds meer persoonlijke gegevens. Zij bepalen vervolgens wie dure of risicovolle consumenten zijn, om die zoveel mogelijk uit te sluiten.

Persoonlijke voorbeelden en tips

Je aanvraag voor een mobiel abonnement wordt afgewezen of je moet onterecht een voorschot van honderden euro’s betalen voor een energiecontract. Je hebt geen idee hoe dat komt en als je navraag doet, word je van het kastje naar de muur gestuurd. Ongelofelijk, maar het kan iedereen overkomen. Bekijk de video’s met voorbeelden. En lees meer over kredietchecks, ons standpunt en tips wat je zelf kunt doen.

 

 • Wat merk jij als consument?

  Bedrijven vragen veel gegevens van je. Op basis van een verkeerde beoordeling kunnen bedrijven je een voorschot laten betalen of weigeren voor een abonnement. 

 • Wat willen we bereiken?

  Dat bedrijven zorgvuldig omgaan met je gegevens. Daarnaast willen we dat je niet onterecht een voorschot moet betalen of uitgesloten wordt bij een abonnement. Meer informatie

 • Wie kan de verandering bewerkstelligen?

  Wij zullen bedrijven wijzen op hun fouten en vragen daar wat aan te doen. Bij overtreding van de wet schakelen we de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in.

Dupe van je data

Nieuws

 • betaalrekeningen-nieuws

  Datahandelaren gaan consumenten beter informeren

  De Nederlandse Vereniging van Handelsinformatiebureaus (NVH) komt met een stappenplan om consumenten te helpen bij het opvragen en corrigeren van de gegevens die dit soort bureaus over hen verzamelen. Dit gebeurt op aandringen van de Consumentenbond.

 • abnamro-gripp-app

  ABN AMRO past Grip-app aan na kritiek

  De Grip app van ABN AMRO wil betaalgegevens van klanten gebruiken voor het doen van persoonlijke aanbiedingen. Dit staat in de privacyverklaring van de app, maar ABN AMRO vraagt hiervoor geen toestemming. Na kritiek van de Consumentenbond voegt de bank een afmeldmogelijkheid toe.

 • baas-over-eigen-data

  7 tips om je privacy te verbeteren

  Met de volgende simpele tips kun je je privacy drastisch beter beschermen. Het kost je hooguit een uurtje, zodat je tijd vrijhoudt voor andere leuke dingen.

 • Privacy bij zelftests nieuws

  Gezondheidswebsites onzorgvuldig met gevoelige informatie

  Websites met medische zelftests zijn niet altijd goed beveiligd, blijkt uit een scan van de Consumentenbond. Hierdoor kan gevoelige persoonlijke informatie in verkeerde handen komen.

Privacytips

 • gewijgerd abbo

  Tips voor als je geweigerd wordt voor een abonnement

  Stel, je wilt een abonnement of energiecontract afsluiten. Maar om onverklaarbare redenen wordt je geweigerd. Wat zou er mis kunnen zijn en hoe los je het op?

 • Phising webinar 1200x800

  Kijk ons webinar over phishing

  Hoe voorkom je dat je in een phishingmail trapt? Bekijk dan ons webinar (online seminar) met duidelijke uitleg en meer voorbeelden.

 • Veilig online 1200x800

  Veilig Online (2016)

  Het boek Veilig Online (€20,50 leden / €25 niet-leden)  biedt een compleet overzicht van bedreigingen én praktische oplossingen om hackers te slim af te zijn. Ook goed voor je privacy.

 • 5-stappen-1200x800px

  In 5 stappen meer privacy

  Lees in onze rubriek Privacy op internet de 5 gouden tips voor meer privacy en hoe je regelt dat bedrijven je minder goed kunnen volgen op internet. 

 • baas-over-iegen-data - STAPPENPLAN INZAGERECHT - 1#1200x800mix

  Een inzageverzoek, zo doe je dat

  Een organisatie moet jou binnen 4 weken kunnen vertellen welke gegevens ze van je hebben, als je daar om vraagt. Je hebt namelijk recht op Inzage. Volg ons stappenplan voor een inzageverzoek.

Praat mee op de community

De Consumentenbond en jouw gegevens

De Consumentenbond probeert naar eer en geweten en zorgvuldig om te gaan met jouw gegevens. Heb jij een opmerking of vragen over ons privacybeleid? Laat het ons dan weten.