icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Voedselkeurmerken

Er zijn steeds meer keurmerken in de supermarkt. Maar hoe betrouwbaar zijn ze en wat moeten we er mee? 11 topkeurmerken voldoen aan de strenge eisen voor duurzaamheid, transparantie en controle. We geven hier per keurmerk een korte uitleg.
keurmerk logos

Waarom zijn er keurmerken?

Als je duurzamer boodschappen wilt doen, dan zijn keurmerken een goed hulpmiddel. Zo houdt biologische voeding rekening met dierenwelzijn en milieu. Bij fairtrade krijgen boeren een hogere prijs.

ASC

asc.jpgASC is een keurmerk voor gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. Er zijn regels voor minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer, het beschermen van de lokale biodiversiteit en ecosystemen, het energiegebruik, de uitstoot van broeikasgassen, afvalbeheer en gebruik van chemicaliën. Ook garandeert het keurmerk betere arbeidsomstandigheden voor het personeel en zijn er eisen met betrekking tot het dierenwelzijn.

Beter leven 3 sterrenBeter Leven

Beter Leven 2 sterren, het keurmerk van de Dierenbescherming, is één van de beste keurmerken voor vlees. Beter Leven 2 sterren staat op producten die wat verder gaan op het gebied van dierenwelzijn, maar nog niet zo goed zijn als biologische producten. 3 sterren staan op biologische producten of producten met een vergelijkbaar dierenwelzijn. Beter Leven 1 ster is geen topkeurmerk. Met dit keurmerk zijn de ernstigste problemen uit de vee-industrie aangepakt. Kippen hebben iets meer ruimte en overdekte uitloop naar buiten en de snavels worden minder ver gekapt. Alleen bij legkippen met 3 sterren Beter Leven is snavelkap verboden.

  

demeterDemeter

Demeter is het keurmerk van de biologisch-dynamische landbouw. Producten met dit keurmerk voldoen aan de eisen van de biologische landbouw, en dragen dus het Europese keurmerk voor biologisch. Daar bovenop heeft Demeter aanvullende voorwaarden: de helft van het voer moet van het bedrijf zelf komen en er geldt een lagere bemestingsgraad.

eko-keurmerkEKO

EKO is een keurmerk voor biologische producten. De eisen zijn volgens het Europese keurmerk voor biologische landbouw, maar daarbovenop stelt EKO elke 3 jaar verbeterdoelen worden geformuleerd door boeren, verwerkers en handelaren.

  

Keurmerk koffie biologischEuropees Keurmerk voor biologische landbouw

Europees Keurmerk voor biologische landbouw is een keurmerk van de EU voor biologische zuivel. Er zijn strenge eisen voor dierenwelzijn en milieu. Dit keurmerk geeft de garantie dat een product biologisch is.

 

   

Keurmerk koffie fairtradeFairtrade (voorheen Max Havelaar)

Fairtrade  is een keurmerk dat boerenorganisaties gegarandeerde prijzen en ontwikkelpremies voor gezondheid, onderwijs en bedrijfsvoering biedt. Het stelt ook milieu-eisen. Fairtrade is begonnen onder de naam Max Havelaar.

 

biologisch keurmerkMilieukeur

Bij de productie van vlees met Milieukeur is duurzame energie gebruikt en is de uitstoot van ammoniak uit de mest beperkt. Er zijn eisen t.a.v. milieu,  arbeidsomstandigheden en dierenwelzijn.

  

duurzame visMSC - duurzame visserij

MSC is een internationaal topkeurmerk voor duurzaam gevangen wilde vis van de Marine Stewardship Council, een internationale onafhankelijke organisatie om het leven in de zee te beschermen. De vangstmethodes mogen de natuur niet beschadigen en vissoorten mogen niet worden overbevist.

  

Keurmerk koffie Rainforest allianceRainforest Alliance

Rainforest Alliance is het keurmerk van de gelijknamige wereldwijde organisatie voor natuurbehoud en betere sociale omstandigheden in landbouw, bosbouw en toerisme. Het keurmerk garandeert dat sinds 2005 geen bossen zijn gekapt en dat natuurgebieden, fauna en flora worden beschermd. Rainforest Alliance traint boeren om professioneler te werken en de kwaliteit van hun land voor de toekomst te behouden.

 

rspoRSPO - duurzame palmolie

RSPO Certified Sustainable Palm Oil. Met dit keurmerk gaat de teelt van de duurzame palmolie niet ten koste van natuurbos en de leefomgeving van bedreigde diersoorten. Ook zijn er criteria voor het respecteren van rechten van werknemers en de lokale bewoners.

 

Keurmerk koffie UTZUTZ - koffie, thee, cacao en hazelnoten

UTZ is een keurmerk op koffie, thee, chocolade en hazelnoten. UTZ stimuleert duurzame landbouw en een betere toekomst voor boeren en arbeiders.

 

Website of app van Milieu Centraal

Soms is het lastig om het overzicht te krijgen van alle keurmerken en te weten waar een keurmerk voor staat. Dan is het handig om de website of app van Milieu Centraal te gebruiken. 

Neem deze twee tonijnblikjes. Op de een prijkt het MSC-logo, op de ander een 'dolfijnvriendelijk'-logo.Welke is nou beter? Dat blijkt de MSC-tonijn te zijn. Het dolfijnlogo heeft weinig om het lijf. De tonijn uit dit blik zwemt namelijk helemaal niet in de buurt van dolfijnen.Tonijn-900-x-600

Wat betekent 'duurzaam' op een product?

Dat is lastig in te schatten. Zo gebruikt Unilever naar eigen zeggen 'duurzame tomaten'. En Liga 'duurzame tarwe'. Maar omdat ze geen bekend en goed gecontroleerd keurmerk gebruiken, weet je als consument niet wat dit waard is. Bovendien zitten er vaak ook nog andere ingrediënten in. Daar zwijgt de producent over.

De Consumentenbond vindt dat bedrijven moeten stoppen met alsmaar nieuwe logo's en keurmerken te bedenken. Zo raken kopers het overzicht kwijt en is het risico dat consumenten keurmerken gaan negeren. Bedrijven kunnen zich beter aansluiten bij bestaande keurmerken.

Zijn er nog andere manieren om duurzamer te kopen in de supermarkt?

Koop seizoensproducten

Je kunt bijvoorbeeld vaker groente en fruit van het seizoen kopen. Dat is meestal minder milieubelastend. De groente en fruitkalender van Milieu Centraal laat zien wat de meest milieuvriendelijkste producten zijn van dit moment. 

Minder vlees

Ook minder vlees eten is beter. En als je dan vlees eet, kies dan vaker voor bijvoorbeeld kip, omdat dat het milieu minder belast. Koop dan het liefst wel kippenvlees met een dierenwelzijnskeurmerk.

Handige app

Nog een laatste tip: de app Questionmark kan handig zijn om de duurzaamheidsscores van producten te vergelijken.

Heb jij nog meer tips om duurzaam te consumeren, deel dit met ons op de community.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • bla bla car
  Eerste indruk  |  24 mei.

  BlaBlaCar

  Goedkoper dan vliegen, gezelliger dan alleen rijden, maar niets voor mensen die niet flexibel zijn. Carpoolen via een app. Zo werkt het.
 • Bokashi fermenteeremmer eerste indruk
  Eerste indruk  |  20 sep.

  Maak mest van je keukenafval in de Bokashi fermenteeremmer

  In de Bokashi-emmer kun je keukenafval geurloos fermenteren in plaats van laten rotten zoals dat bij composteren het geval is. Komen er inderdaad geen nare geurtjes vrij?
 • Artikel keurmerken voedsel

  Duurzaam eten

  Met duurzaam eten bedoelen we eten waarbij je rekening houdt met de arbeidsomstandigheden van mensen, het dierenwelzijn en het milieu.
 • Artikel duurzaam op vakantie vliegtuig trein auto
  2 mei.

  Duurzaam op vakantie

  Naast het vervoermiddel dat je kiest voor je vakantie, is de keuze van je verblijf en het soort van activiteit sterk van invloed op de milieubelasting.