icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
tv-internet-bellen-graphic

Vergelijk providers

Vergelijk providers op internetsnelheid, tv-aanbod en prijs. En check of je kunt besparen. Stap je nu over, dan krijg je €10 korting.

Vergelijk providers

KPN Box 12: Klaar voor nog betere wifi?

Eerste indruk
|
De KPN Box 12 is het nieuwste modem van KPN. Sinds halverwege 2020 wordt het internetkastje bij klanten geïnstalleerd. Het brengt allerlei verbeteringen, waarvan de belangrijkste betere wifi is. Wij vervingen onze Experia Box v10 modem voor deze Box 12. Zijn we tevreden?
Dennis Pronk_S

Dennis Pronk   Expert ElektronicaBijgewerkt op:1 maart 2021

MerkKPN

PrijsInbegrepen bij abonnement

TypeBox 12

KPN Box 12

We zijn tevreden over de KPN Box 12. De installatie is eenvoudig en het wifi-bereik naar de tweede verdieping is beter dan met de vorige modem.

Jammer genoeg kunnen we niet alles vertellen over de snelheid. Wij voerden de test uit op een niet volledig ondersteunde dsl-lijn, waardoor de snelheid (te) laag bleef.

Eenvoudige installatie

kpn box 12 cVoor het installeren van de Box 12 hebben we het installatieplan van KPN gevolgd. KPN legt stap voor stap uit hoe je jouw oude modem moet verwijderen. Daarna plaats je de Box 12 op de plek van je oude modem en vervolg je de installatie.

Tijdens de installatie vertelt het apparaat wat er precies gebeurt als je de KPN Box 12 voor het eerst aanzet. Zodra de lampjes 'power', 'wifi' en 'internet' groen branden, heb je draadloos internet. Het duurt wel een paar minuten voordat de lampjes in de juiste stand staan. Daarna is het alleen nog een kwestie van inloggen op het nieuwe wifi-netwerk.

Digitale televisie

Op onze testlocatie hebben we al interactieve televisie van KPN. De installatie van de nieuwe modem heeft geen invloed op de werking, merken we. De televisie is direct weer bruikbaar.

Wifi-verbinding

kpn box 12 hWifi geeft een goed bereik op in de hele eengezinswoning. Zonder problemen maken we verbinding op de tweede verdieping.

De verbinding blijft tijdens onze test stabiel en er zijn geen onderbrekingen. Het geeft ons de indruk dat de Box 12 beter presteert dan de oude modem, als het gaat om het bereik en de stabiliteit.

Wifi 6

De Box 12 is de eerste KPN-modem voor consumenten met wifi 6. Dat is de laatste wifi-standaard en die belooft een hogere snelheid voor meerdere apparaten tegelijkertijd.

We hebben wifi 6 uitgeprobeerd op meerdere verdiepingen. Ook dit ging zonder problemen.

Wifi-snelheid

kpn box 12 gTijdens de coronacrisis is het moeilijk om een goede testlocatie te vinden. Hierdoor is het nieuwe KPN-modem niet op de meest gunstige locatie getest. We testten met een dsl-lijn, terwijl het modem ook glasvezel ondersteunt. KPN biedt onder andere een glasvezelabonnent met een snelheid van 1000 Mbit/s.

Pair bonding

Normaal gebruikt een dsl-lijn slechts een enkel aderpaar voor de datacommunicatie. Pair bonding gebruikt juist een extra aderpaar (dat standaard alleen als reserve dient) waardoor een verdubbeling van de snelheid via de dsl-lijn mogelijk wordt.

De KPN Box 12 kan niet overweg met pair bonding, terwijl dit op onze testlocatie wel noodzakelijk is voor een hogere snelheid. De Box 12 behaalt maximaal 23 Mbit/s, terwijl de oude modem 'paired' het dubbele haalt.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.