icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Gezamenlijke actie Europese consumentenorganisaties tegen Google

Nieuws|De Consumentenbond heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een klacht ingediend tegen Google. De techreus ontfutselt gebruikers van Android-smartphones de toestemming om hun locatie te gebruiken en dat is in strijd met de wet.

Gerard Spierenburg

Gerard Spierenburg , Woordvoerder Gepubliceerd op:27 november 2018

google-gebouw-locatie

De klacht is onderdeel van een gezamenlijke actie met andere Europese consumentenorganisaties, zoals koepelorganisatie BEUC en de Noorse, de Zweedse en de Tsjechische consumentenbonden. Aanleiding is een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerrådet, waaruit blijkt dat Google gebruikers van een nieuwe Android-smartphone stuurt richting het inschakelen van locatiegeschiedenis. Daarnaast staat de functie ‘web&app activiteit’ standaard ingeschakeld. Via deze optie verzamelt Google ook locatiegegevens.

In strijd met de wet

Volgens de consumentenorganisaties manipuleert Google gebruikers van Android-smartphones door cruciale informatie te verbergen. Ook gebruikt Google sturende knoppen. Gebruikers geven daardoor geen vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming voor het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens. En dat moet wel volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Onderzoek

Uit aanvullend onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat bij ruim de helft (54%) van de consumenten met een Android-telefoon de functie ‘web&app activiteit’ ingeschakeld is. De meeste consumenten waren hier niet van op de hoogte en een groot deel van hen vindt dit vervelend. Bart Combée, directeur Consumentenbond, is niet te spreken over deze handelswijze: ‘Google ontfutselt de toestemming om de locatiegegevens te gebruiken, terwijl locatie een zeer persoonlijk gegeven is. Daarom hebben we bij de AP een klacht ingediend. Ook hebben we er bij Google op aangedrongen om dit aan te passen. En ik roep alle consumenten op om onze actie te steunen.’

Wij hebben jouw steun nodig

Je locatie vertelt veel over je. Uiteraard vertelt het waar je allemaal bent geweest. Maar het vertelt ook veel over wie je bent. Google slaat jouw locatie ook op zonder dat jij daar écht toestemming voor hebt gegeven. Wij komen in actie en roepen Google op om dit aan te passen. Jouw steun is hierbij onmisbaar.

Teken de petitie

mediapool-zeker-online-1200x800px

Lees meer: