icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Facebook in de fout

Facebook schond jouw privacy. We willen dat Facebook hiermee stopt en we willen Facebook dwingen jou te compenseren. We strijden hiervoor samen met de Data Privacy Stichting. Steun ons en meld je nu gratis aan.

beeldFB-2-1200x800px

** Al meer dan 240.000 consumenten steunen deze actie **

Wat is er mis

Facebook verzamelde privégegevens over jou zonder dat je dit wist en zonder jouw toestemming. Deze gegevens werden doorgespeeld aan adverteerders en andere partijen en werden ook nog eens doorgestuurd naar de Verenigde Staten (VS), waar jouw gegevens niet goed zijn beschermd tegen overheidsspionage.

Onze eisen

Facebook houdt zich niet aan de regels. Door ten onrechte gebruik te maken van jouw gegevens verdienden ze miljarden euro’s aan advertentieverkoop. We eisen een schadevergoeding van Facebook voor het schenden van jouw privacy. Dit mag niet meer gebeuren.

Wat gaan we doen

Je hebt recht op compensatie. Meld je nu gratis aan. Dan gaan wij voor jou en alle miljoenen gedupeerden het juridische gevecht aan, over het gebruiken van je gegevens en het doorsturen daarvan naar de VS.

Claim schadevergoeding

 

 

 

'Er moet een einde komen aan dit soort privacyschendingen en Facebook moet je daarvoor compenseren.'

Sandra Molenaar, Algemeen Directeur Consumentenbond

 

 

Hoe werkt het?

Wij strijden tegen grote bedrijven die misbruik maken van hun macht. Als jij de dupe wordt van zo'n bedrijf, heb je recht op schadevergoeding. Maar, in je eentje maak je geen schijn van kans. Wij verenigen gedupeerde consumenten en gaan namens hen het juridisch gevecht aan. Dat doen we samen met de Data Privacy Stichting.
 • meld-je-aan-1200x800px

  1. Meld je aan

  Meld je gratis aan. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de Consumentenbond.

 • stappen-naar-de-rechter-1200x800px

  2. Wij stappen naar de rechter

  Data Privacy Stichting stapt in samenwerking met de Consumentenbond naar de rechter. Dat doen wij in twee acties: over het gebruik van je gegevens en over het doorsturen van je gegevens aan de VS. 

 • vergoeding-1200x800px

  3. Je krijgt een vergoeding

  Het is nu nog niet te zeggen of we compensatie zullen krijgen en hoeveel. Als Facebook niet bereid is vrijwillig schadevergoeding te betalen, dan willen wij dat met de Data Privacy Stichting via de rechter afdwingen. 

Tijdlijn

22 mei 2023

Mega boete voor Meta

Meta heeft een recordboete gekregen van de Ierse privacywaakhond, de DPC. Meta is het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp. Facebook krijgt nu een boete opgelegd van €1,2 miljard. 

Volgens de toezichthouder schendt Meta de privacy van Europese consumenten, omdat het de gegevens onvoldoende beschermt tegen surveillance door Amerikaanse inlichtingendiensten. Deze boete is het bewijs dat het net zich sluit rond de populaire netwerksite.

Lees het nieuwsbericht.

15 maart 2023

Baanbrekende privacyzaak tegen Facebook gewonnen!

Consumentenbond en DPS winnen baanbrekende privacyzaak tegen Facebook en starten nieuwe zaak.

Lees het nieuwsbericht

Het hele vonnis van de Rechtbank

Veelgestelde vragen

Goeie actie? Word lid

Eerlijk is eerlijk, de Consumentenbond is nergens zonder zijn leden. Hoe meer steun hoe meer wij kunnen strijden voor een eerlijke en veilige markt. Steun ons ook. Je bent al lid voor €3 per maand.

header-geld-en-recht-1200x800px