icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Facebook in de fout

Facebook schond jouw privacy. Daarom willen wij Facebook dwingen jou te compenseren. We strijden hiervoor samen met de Data Privacy Stichting. Steun ons en meld je nu aan.


Ja, ik meld me aan

 • Privacyschending

  Facebook verzamelde privégegevens over jou. Het speelde gegevens door en gebruikte privégegevens die jij nooit openbaar wilde maken om adverteerders te helpen jou te bereiken. Dit is gebeurd zonder je dat te zeggen en zonder je toestemming.

   

  Wat doet Facebook fout

 • Compensatie

  Je wordt gevolgd op Facebook, maar ook daarbuiten. Dit levert Facebook miljarden op via advertentieverkoop en overeenkomsten met derden. Facebook zou jou moeten compenseren, omdat het jouw privacy schond. Het schenden van je privacy mag niet meer gebeuren.

   

  Hoe pakken we dit aan?

 • Meld je aan!

  Vind jij ook dat je recht hebt op compensatie en dat Facebook een prijs zou moeten betalen voor het schenden van jouw privacy? Meld je dan aan! Het schenden van jouw privacy mag niet meer gebeuren: jij moet de regie over privégegevens hebben en houden. Samen staan we sterk.

   

  Ja, ik meld me aan

Tot nu toe

 • Nieuws |

  Vervolg rechtszaak tegen Facebook

  Op 9 februari heeft de Data Privacy Stichting (DPS, de stichting waar we mee samenwerken in deze Facebook-actie) in samenwerking met ons een lijvig document bij de rechtbank ingediend. Dat is ons antwoord (repliek) op de inhoudelijke reactie van Meta (voorheen Facebook) op 20 oktober 2021. Het lijvige rapport telt 132 pagina’s met wel meer dan 30 bewijsstukken. Denk bij bewijstukken ook aan rapporten van de Nederlandse privacywaakhond (AP), maar ook van de Britse en Amerikaanse toezichthouders. 

  Hier mogen de advocaten van Meta (voorheen Facebook) weer schriftelijk op reageren (dat heet dupliek) en wel op 1 juni 2022.

  De zitting is nu voor 8 november 2022 gepland.

 • Nieuws |

  Planning komende kwartalen

  De advocaten van Meta (voorheen Facebook) hebben op 20 oktober voor het eerst inhoudelijk gereageerd op onze dagvaarding.

  Hun argumenten komen er vooral op neer dat Facebook Inc. en Facebook Nederland geen partij zouden moeten zijn in deze procedure. Dit omdat alleen Facebook Ierland het platform aanbiedt in Nederland en de verzamelde data van de Nederlandse gebruikers verwerkt.

  Ook zegt Meta (voorheen Facebook) dat de ingestelde claims onduidelijk en onvoldoende onderbouwd zijn. 

  Een dergelijke reactie hadden wij en de Data Privacy Stichting (die deze procedure voert) wel verwacht. Maar we vinden het niet overtuigend. Dat komt vooral doordat Meta (voorheen Facebook) er volgens ons niet omheen kan dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het gedrag van Facebook al heeft onderzocht en verkeerd heeft bevonden. Onze actie tegen Facebook is mede op dat uitgebreide rapport van de AP gebaseerd.

  Op 9 februari 2022 zal de Data Privacy Stichting op het stuk van de advocaten van Meta (voorheen Facebook) mogen reageren. Hierna zal een zitting gepland worden. 

 • Artikel |

  TikTok claim actie

  Terwijl we het eerste mooie resultaat boekten in de Facebookrechtszaak, startten we ook een claim tegen TikTok. Want ook dit bedrijf schendt privacyregels. Meedoen? Dat kan, ook als je al met de Facebookactie meedoet. 

  Meld je (kind) aan en doe mee met de actie

 • Actie Succes |

  Rechter veegt bezwaren Facebook van tafel

  De rechtbank Amsterdam heeft korte metten gemaakt met de bezwaren van Facebook in de rechtszaak die de Data Privacy Stichting (DPS), in samenwerking met de Consumentenbond tegen het bedrijf aanspande. De rechtbank wijst alle verweren van Facebook af en veroordeelt het bedrijf tot het betalen van de proceskosten. De Consumentenbond en DPS zijn blij met de uitspraak.

  Lees het nieuwsbericht

   

 • Nieuws |

  Mondeling verweer: vonnis 30 juni

  Op donderdag 1 april waren de mondelinge verweren van de advocaten van DPS (in samenwerking met de Consumentenbond) en die van Facebook bij de rechtbank van Amsterdam.

  Wij waren met 3 vrouwen virtueel present. Er woedde een 'verhitte' discussie o.a. of DPS deze actie wel mag starten en of het wel de Nederlandse rechter is die een uitspraak mag doen. Volgens ons en DPS allemaal vragen waar 'ja' op geantwoord kan worden.

  De rechter doet op 30 juni uitspraak over deze procedurele stappen. Daarna volgt de inhoudelijke behandeling van onze actie tegen Facebook. 

Goeie actie? Word lid

De Consumentenbond bestaat voor en dankzij jou. Als je lid wordt, steun je ons werk en kunnen we blijven strijden voor een eerlijke en veilige markt. Vind jij dat net als wij belangrijk? Voor €5 per maand heb je direct toegang tot meer dan 1500 testresultaten. En kunnen wij voor jouw belangen op blijven komen. Doen dus!

Bekijk onze lidmaatschappen