icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vertrouw niet op campernavigatie

Nieuws|Uit onze test van 9 campernavigatiesystemen blijkt dat ze op cruciale onderdelen slecht presteren.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:13 augustus 2015


Campernavigatiesystemen zijn speciaal gemaakt voor navigatie met grote voertuigen. Met het berekenen van de route houdt het systeem rekening met de afmetingen en het gewicht van een camper of caravan. In juni 2015 hebben we getest hoe goed de campernavigatie van Garmin, Snooper, Becker, Mio en CoPilot werkt. In de meeste gevallen viel het vies tegen.

Te lage tunnels

tunneltjeEen te lage tunnel of viaduct wil je natuurlijk vermijden met je camper. Helaas ging het op dit onderdeel best vaak mis. Van de 20 testroute’s in 4 landen (Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië) kozen de systemen nog regelmatig voor de route door de te lage tunnel. Blind vertrouwen op je navigatiesysteem kun je bij de geteste modellen maar beter niet doen.

Een te nauw straatje kun je maar beter ontwijken met een camper of je wilt in ieder geval een waarschuwing vooraf dat het krap kan worden. We gaven de systemen een route langs 20 verschillende nauwe straatjes. Ook hier vielen de resultaten behoorlijk tegen. Bij maar een paar nauwe straatjes werden we er keurig omheen gestuurd. En alleen de systemen van Garmin en Mio deden dit: de rest loodste ons gewoon door de straatjes en vaak zonder waarschuwing ook!

Bij bruggen met een gewichtslimiet lieten alle systemen ons behoorlijk in de steek. Bij de 8 testroutes stuurde de systemen ons vaker wel dan niet over een brug die duidelijk te licht is voor het gewicht van onze camper.

Heftige zijwinden

Van sommige wegen is bekend dat er vaak heftige zijwinden zijn. Hiervoor wordt gewaarschuwd met borden langs de weg. De systemen van Garmin en Snooper waarschuwen hier keurig voor. Bij die van Becker zie je alleen een klein verkeersbord in beeld.

Bij wegen met een flink hellingspercentage kregen we een duidelijke waarschuwing bij de systemen van Garmin en Snooper. Bij de Becker zagen we wederom alleen een klein verkeersbord op het scherm. 

Interessante locaties

De meeste campernavigatiesystemen beschikken over één of meerdere campingdatabases. Bekende namen daarbij zijn Alan Rogers, ACSI en CamperStop. Het zoeken in meerdere databases kan wel vervelend zijn, omdat je de zoekopdracht steeds per database zult moeten invoeren. Alleen de Garmin Camper 660 LMT-D gebruikt één database met speciale camper- en caravanplekken erbij, wat net wat handiger zoekt.

Parkeren

De meeste systemen zijn slecht in het vinden van parkeerplaatsen die geschikt zijn voor campers. Alleen Snooper doet dat goed. Geen enkel apparaat waarschuwde ons overigens voor parkeerplaatsen met een hoogtelimiet.