icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Google Nest Mini

Eerste indruk
|
De opvolger van de Google Mini heet Google Nest Mini. Het slimme luidsprekertje lijkt als twee druppels water op de vorige. Toch zijn er enkele vernieuwingen. Wij kochten de Nest Mini voor €59,99 bij Coolblue. Benieuwd naar onze ervaringen? Lees dan verder.
Dennis Pronk_S

Dennis Pronk   Expert ElektronicaGepubliceerd op:13 november 2019

MerkGoogle

Adviesprijs€59

TypeNest Mini (2e generatie)

KleurenWit en zwart

Google Nest Mini-grijs

Conclusie: Vallen en opstaan

De nieuwe Nest Mini heeft voor een kleine speaker best een goed geluid. Hij klinkt beter dan de Google Home Mini (het voorgaande model), maar verwacht er niet te veel van. Het geluid is op het niveau van een de gemiddelde draadloze speaker met een vergelijkbaar formaat en prijs. Het voordeel is dat je er een assistent bij krijgt. Het is handig dat deze Nederlands spreekt, maar na gebruik merk je al snel de beperkingen van een kleine taal. Nog te vaak kan de assistent niet helpen. Aan de andere kant zorgen de dingen die wel werken voor een magisch gevoel.

Google Nest Mini 1

Naamswijziging

Vorig jaar maakten we een eerste indruk over voorganger van de Nest Mini: de Google Home (Mini). Google heeft de naamgeving aangepast, maar de algemene ervaring die we toen hadden is eigenlijk gelijk aan de ervaring met de nieuwe Nest Mini.

Web- en App activiteit bijhouden niet meer standaard ingeschakeld

Op één punt zien we wel een aanpassing: bij de installatie van het apparaat raadt Google aan de optie 'Web- en App activiteit bijhouden' in te schakelen (als dat nog niet is gebeurd), maar je kunt de optie nu ook uitgeschakeld houden. Bij de oude Google Home Mini stond deze optie al 'Aan' en was min of meer verplicht.

Die instelling 'Web- en App activiteit bijhouden' zorgt ervoor dat Google je goed kan helpen maar dat Google ook meer aan kan je verdienen door gerichte reclame. We hebben het apparaat nog niet lange tijd geprobeerd zonder deze web- en appactiviteit ingeschakeld dus we kunnen niet veel zeggen over de praktische uitwerking van de privacyvriendelijke instelling. 

Vernieuwingen

Google Nest Mini 2Aan de buitenkant is de Nest Mini gelijk aan de Home Mini, toch kun je de nieuwe eenvoudig herkennen als je hem omdraait. Google heeft aan de onderkant een bevestigingsgat gemaakt zodat je de Nest Mini makkelijk aan de wand kunt monteren.

Daarnaast is volgens Google het geluid veel beter geworden. Het geluid is volgens ons vergelijkbaar met draadloze speakers uit dezelfde prijscategorie. De bas is redelijk en het volume kan verrassend hoog worden opgevoerd, maar dat is onnodig en het geluid klinkt dan een stuk minder.

De Google Nest Mini heeft ten opzichte van de vorige Mini een extra microfoon, waardoor het totaal op 3 komt. Dit in combinatie met ultrasone detectie zou ervoor moeten zorgen dat de Mini je beter verstaat. In de praktijk kwam het inderdaad maar weinig voor dat een opdracht niet werd verstaan.

Nederlandstalige Google Assistent

De Nest Mini verstaat spraakopdrachten over het algemeen goed, maar jammer genoeg blijkt wel al snel dat het uitvoeren van een opdracht vaak een probleem is. Onze Mini gebruikten we in het Nederlands, want dat leek ons makkelijker. Maar het gebeurde nogal vaak dat de Mini op een opdracht antwoordde niet te kunnen helpen of nog te moeten leren.

Aan de andere kant is het een soort magie wanneer je via een spraakcommando muziek op je soundbar laat afspelen. Automatisch gaat je soundbar aan en speelt je gekozen muziek af.

Zelf kopen?

Wil je de Google Nest Mini zelf kopen en uitproberen? Dan willen wij adviseren om te wachten op actiedagen zoals black friday of cyber monday. De normale prijs voor Googles slimme speaker is €59, maar vorig jaar kon je hem tijdens acties kopen voor een veel lagere prijs die lag tussen de €30 en €40.

Vereisten voor een Google Nest Mini

  • Google-account
  • Wifi-netwerk
  • Smartphone (met minimaal Android 5 of iOS11) of tablet (met minimaal Android 6 of iOS11)
  • Google Home-app (nieuwste versie)

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.