icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Apk-keuring: tips tegen onterechte goed- of afkeur

Een apk goed- of afkeur is niet altijd terecht, blijkt uit meldingen en eigen onderzoek. Wees alert en vraag zo nodig om een second opinion, bijvoorbeeld bij de RDW. Bekijk onze apk- tips en ga goed voorbereid naar de garage.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:17 augustus 2017

Artikelen_APKkeuring

Wat is een apk-keuring?

apk2De Algemeen Periodieke Keuring (apk) is een terugkerende keuring die aangeeft of een auto nog aan de gestelde milieu- en veiligheidseisen voldoet. Let op, een geldige apk geeft geen indicatie over de staat van onderhoud.

Nederland is één van de weinige EU-landen waar de apk gedaan mag worden door garagebedrijven die ook onderhoud en reparaties uitvoeren. Die dubbele pet verhoogt de kans op onnodige meerkosten.

Apk-frequentie

Is je auto 8 jaar of ouder, dan moet hij ieder jaar apk worden gekeurd. Bij jongere auto's hangt het af van de brandstofsoort:

 • Benzine- en elektro-auto's: eerste apk na 4 jaar, dan 2 maal na 2 jaar en daarna jaarlijks.
 • Dieselauto's: eerste apk na 3 jaar, daarna jaarlijks.

Voor zware voertuigen, oldtimers en andere speciale voertuigen gelden andere apk-freqenties.

Apk-uitkomst soms onbetrouwbaar

Wij krijgen af en toe meldingen van autobezitters met slechte apk-ervaringen. Het meest opvallende voorbeeld: een prijsopgaaf van €4500, terwijl de auto na een second opinion elders voor €470 de apk doorkwam, inclusief grote beurt. Om te kijken of dit uitzonderingen betreft gingen we zelf met een auto langs verschillende bedrijven voor een apk.

Resultaten steekproef consumentenbond

Met een Ford Fiesta (bouwjaar 2000) gingen we langs 5 garagebedrijven, iedere keer met dezelfde mankementen. De garages wijzen alle 5 op een lekkende schokdemper, maar zijn weinig eensgezind over wat wel en niet door de keuring komt.

 • De schokdemper is eenmaal slechts een aandachtspunt, geen afkeur.
 • Eén garage keurt de auto af op een versleten draagarmrubber.
 • Een andere valt over een los chassisnummerplaatje.
 • Twee garages vinden roestende remleidingen.

Conclusie

De verschillen in onze apk-steekproef laten zien dat je niet altijd op de uitkomst kunt vertrouwen. Een apk kan je op onnodige kosten jagen, maar evengoed met een vals gevoel van veiligheid de weg op sturen. Vertrouw je de uitkomtst van een apk-keuring niet? Laat dan elders een second opinion uitvoeren. Doe je dat bij de RDW, dan betaalt deze de €45 voor de tweede apk terug bij onterecht goed- of afgekeurd.

Tips voor de apk

 • Laat de apk op tijd uitvoeren. Dit kan vanaf 2 maanden voor de vervaldatum. De apk is dan tot een jaar na de vervaldatum geldig in plaats van de keuringsdatum. Tijdig keuren voorkomt een boete (€137) en geeft ruimte voor een second opinion bij een andere garage of de RDW.
 • Spreek duidelijk af of je alleen een apk wilt of ook onderhoud. Laat de garage vooraf contact opnemen bij extra kosten.
 • Een onafhankelijk keuringsstation (zoals Dekra en APKoké) heeft geen baat bij onnodige reparaties. Hier heb je een zo groot mogelijke kans op een eerlijk oordeel.
 • Bij het combineren van onderhoud en apk bespaar je vaak de kosten van de keuring, omdat beide veel overlap vertonen. Maar je loopt mogelijk meer risico op onterecht goed- of afgekeurd.
 • Vraag bij reparatie of je het vervangen onderdeel mag zien, zodat je zeker weet dat de vervanging (terecht) is gebeurd.
 • Let op of afmeldkosten en viergas- (benzine) of roetmeting (diesel) in de apk-prijs zijn inbegrepen.
 • Bij het kopen van een tweedehands auto: een geldige apk zegt niets over de staat van onderhoud, de auto voldeed op het moment van keuring slechts aan de minimale milieu- en veiligheidseisen.

Controle RDW op apk

Om misbruik tegen te gaan, doet de RDWsteekproeven. Is een auto onterecht goed- of afgekeurd, dan loopt het garagebedrijf kans op intrekking van de keuringsbevoegdheid. Gezien ons rondje langs enkele garages en de meldingen die de Consumentenbond binnenkrijgt, is dit geen garantie dat een apk altijd correct verloopt.

De RDW zegt in een reactie het door ons geschetste beeld te herkennen. Uit steekproeven van de RDW blijkt dat niet alle keuringen foutloos verlopen. Van de 6,5 miljoen keuringen per jaar, gaat het meer dan een half miljoen keer fout. Wees daarom alert en laat bij twijfel een second opinion uitvoeren, bij de RDW of elders. 

Lees ook