icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Apk-keuring

Consumenten melden met regelmaat misstanden rond de apk bij de Consumentenbond. Bij een proef op de som was de conclusie duidelijk: garages zijn zelden eenduidig als het gaat om goed- of afkeuren. Wees alert en vraag zo nodig om een second opinion, bijvoorbeeld bij de RDW. Bekijk de tips en ga goed voorbereid naar de garage.
Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen

Gepubliceerd op:  23 augustus 2013

Artikelen_APKkeuring

Wat is een apk-keuring?

apk2De Algemeen Periodieke Keuring (apk) is een jaarlijkse keuring die aangeeft of een auto nog aan de gestelde milieu- en veiligheidseisen voldoet. Nederland is één van de weinige EU-landen waar de apk gedaan mag worden door garagebedrijven die ook onderhoud en reparaties uitvoeren. Die dubbele pet verhoogt de kans op onnodige meerkosten.

De Consumentenbond krijgt regelmatig meldingen van autobezitters met slechte ervaringen. Toppunt was een apk met prijsopgaaf van €4500, terwijl de auto na een second opinion elders voor €470 de apk doorkwam, inclusief grote beurt. Tijd om te kijken waar consumenten vaak tegenaan lopen. En we geven tips om goed voorbereid naar de garage te rijden.

Apk: de test 

apk3Met een Ford Fiesta uit 2000 ging de Consumentenbond langs 5 garagebedrijven om te testen wat hun oordeel is. De garages wijzen alle 5 op de lekkende schokdemper, maar zijn weinig eensgezind over wat wel en niet door de keuring komt.

  • De schokdemper is eenmaal slechts een aandachtspunt, geen afkeur.
  • Eén garage keurt de auto af op een versleten draagarmrubber.
  • Een andere valt over een los chassisnummerplaatje.
  • En 2 vinden roestende remleidingen.

Al die verschillen kunnen je op onnodige kosten jagen, maar evengoed met een vals gevoel van veiligheid de weg op sturen.

Reactie RDW

Om misbruik tegen te gaan, doet de RDW steekproeven. Is een auto onterecht goed- of afgekeurd, dan loopt het bedrijf kans op intrekking van de keuringsbevoegdheid. Gezien ons rondje langs enkele garages en de meldingen die de Consumentenbond binnenkrijgt, is dit geen garantie dat een apk altijd correct verloopt. De RDW zegt in een reactie het door ons geschetste beeld te herkennen. Uit steekproeven van de RDW blijkt dat niet alle keuringen foutloos verlopen.

Jaarlijks half miljoen fouten

Uit rapporten van de RDW blijkt dat van de 6,5 miljoen keuringen per jaar, meer dan een half miljoen keren het niet gebeurt zoals het moet. Wees daarom alert en laat bij twijfel een second opinion uitvoeren, bij de RDW of elders. Je betaalt dan wel opnieuw keuringskosten, maar de Rijksdienst geeft de €45 terug bij onterecht goed- of afgekeurd.

Tips voor een apk

  • Laat de apk op tijd uitvoeren. Dit kan vanaf 2 maanden voor de vervaldatum. De apk is dan tot een jaar na de vervaldatum, en niet na de keuringsdatum, geldig. Tijdig keuren voorkomt een boete (€137) en geeft ruimte voor een second opinion bij een andere garage of de RDW.
  • Spreek duidelijk af of je alleen een apk wilt, of ook onderhoud. En laat de garage vooraf contact opnemen bij extra kosten.
  • Een onafhankelijk keuringsstation (zoals Dekra en APKoké) heeft geen baat bij onnodige reparaties. Hier heb je een zo groot mogelijke kans op een eerlijk oordeel.
  • Bij het combineren van onderhoud en apk bespaar je vaak de kosten van de keuring, omdat beide veel overlap vertonen. Maar je loopt mogelijk meer risico op onterecht goed- of afgekeurd.
  • Vraag bij reparatie of je het vervangen onderdeel mag zien, zodat je zeker weet dat de vervanging (terecht) is gebeurd.
  • Let op of afmeldkosten en viergas- (benzine) of roetmeting (diesel) in de apk-prijs zijn inbegrepen.

Dealer versus universele garage

Ben je voor auto-onderhoud bij een universele garage goedkoper uit dan bij de merkdealer? Niet altijd, blijkt uit ons onderzoek.

Bekijk de tips om je auto zo goedkoop mogelijk te laten onderhouden.