icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheekadvies

Sinds het provisieverbod per januari 2013 moeten we betalen als we een hypotheek willen afsluiten of aanpassen. De kosten zaten voorheen onzichtbaar versleuteld in de hypotheek: in de afsluitprovisie, de hypotheekrente maar ook in ondoorzichtige verzekeringsconstructies.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Artikel_Hypotheekadvies

De kosten die we rechtstreeks aan de bank of de tussenpersoon betalen zijn sinds de invoering van het provisieverbod over de hele linie gedaald. Dit was mede te danken aan de Rabobank die beduidend lagere kosten rekende dan een tussenpersoon of de andere banken. De Rabobank verhoogde deze kosten zomer 2014 met €250 (zie overzicht hieronder).

Kosten hypotheekadvies per bank  

 Bank   Niet-starter   Starter   Verhogen hypotheek
 Rabobank tot 1 juli 2014   €1050      €750   €700-€750
 Rabobank vanaf 1 juli 2014   €1300    €1000   €700-€1000
 ABN Amro   €2100     €1750  €1350
 ING Bank      €2100  €2100   €900
 SNS Bank   €2195    €1900   ± €1250 (€125 per uur)

Peildatum tarieven: 1 juli 2014     

Toelichting bij de tabel:

  • De genoemde kosten zijn voor het advies inclusief bemiddelingskosten.
  • Bij alle banken is een oriënterend gesprek gratis.
  • De Rabobank geeft als enige een korting als je zelf een deel van de voorbereiding doet. In de tabel zijn we van die kosten met een korting uitgegaan. Besteed je alles uit, dan betaal je €1750, starters €1450.
  • De SNS Bank rekent voor verhogingen een uurtarief, maar geeft op haar site aan dat je rekening moet houden met ongeveer €1250.
  • Liep de vorige hypotheek ook al bij ABN Amro, dan betaal je bij die bank voor een nieuwe hypotheek €1750 in plaats van €2100.
  • Bij SNS Bank betalen alleenstaanden en 65-plussers dezelfde advieskosten als starters €1900.

Kosten hypotheekadvies

Bij hypotheekadvies komt, volgens gegevens van advieskeuze.nl, het gemiddelde tarief uit op €123 per uur, uiteenlopend van €50 tot €195 inclusief btw. Er gaan gemiddeld 21 uur in een compleet hypotheekadvies schuil, wat neerkomt op in totaal zo’n €2500. Banken moeten de kosten splitsen in advies– en distributiekosten, maar zelfstandig adviseurs mogen een all-intarief vragen. Bijkomende kosten moeten wel duidelijk zijn (zoals voor nazorg). Als je hypotheekadvies via de bank krijgt en je besluit geen hypotheek af te sluiten, dan betaal je alleen advieskosten. Bij ABN Amro betaal je de helft als er nog geen adviesrapport is opgemaakt, Rabobank rekent minder wanneer je zelf voorwerk doet (zoals het aanleveren van relevante documentatie).

Je kunt een hypotheek ook zonder advies afsluiten (execution only). Je betaalt dan nog wel afhandelings- of distributiekosten.

Belasting en hypotheekadvies

Advies- en afsluitkosten voor een hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar, indien de hypotheekrente dit ook is. Heb je een hypotheekadvies gehad en zie je af van de hypotheek, dan mag je de advieskosten niet aftrekken voor de inkomstenbelasting. Gebruik je een deel van de hypotheek om een auto te kopen, dan kun je de rente hierover evenmin aftrekken en de hiermee samenhangende kosten ook niet.

Btw en hypotheekadvies

Over de advieskosten voor een hypotheek betaal je geen btw, ook niet als je geen hypotheek afsluit. Als het adviesgesprek is bedoeld is om een hypotheek af te sluiten via de tussenpersoon waarmee je het gesprek hebt gevoerd, hoef je geen btw te betalen. Ook adviezen gericht op bemiddeling voor een ander krediet of bijvoorbeeld een spaarproduct vallen onder de btw-vrijstelling. Een schriftelijke ‘overeenkomst van opdracht’ geldt als bewijsmiddel voor het aantonen van het doel van de werkzaamheden. Als je advies inwint zónder de intentie via die tussenpersoon een financieel product af te nemen (bijvoorbeeld een second opinion), dan betaal je wel 21% btw.

Lees ook het stappenplan naar een goed hypotheekadvies.