icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Je thuis toekomstbestendig maken?|

Bestel het boek Prettig blijven wonen.

Prettig blijven wonen 45x45

Wel/niet een hypotheekadviseur inschakelen?

Is je financiële situatie erg overzichtelijk of ben je financieel goed onderlegd? Dan kun je overwegen je (volgende) hypotheek zelf online af te sluiten. Dus zonder advies. Steeds meer bemiddelaars (en een enkele geldverstrekker rechtstreeks) bieden dit aan. Het voordeel? Een besparing van minimaal €1000 op je advieskosten in ruil voor een paar avonden achter de computer.
Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering

Online-hypotheek-afsluiten

Doe-het-zelf niet altijd verstandig

Een verkeerde keuze voor een hypotheek kan je tienduizenden euro's teveel kosten. Een goede hypotheekadviseur behoedt je voor dergelijke misstappen. Twijfel je aan je eigen financiële kennis, neem dan gewoon een goede adviseur in de arm. In de volgende gevallen is het volgens ons ook beter om een adviseur in te schakelen:

 • Oversluiten of doorstromen met een (bank)spaarhypotheek, een traditionele levenhypotheek of een beleggingshypotheek.
 • Bij echtscheiding.
 • In geval van een restschuld na verkoop van de vorige woning.
 • Bij een leeftijd van 55 jaar en ouder (hiervoor gelden ingewikkeldere rekenregels).
 • Bij een (gewenste) starterslening.
 • Met een eigen zaak of ondernemersinkomen.
 • Bij zelfbouw of een woonboot.

Een goede adviseur vind je bijvoorbeeld op Advieskeuze.nl

Laat je adviseren door een hypotheekadviseur

De Consumentenbond raadt je aan om je bij het afsluiten van een hypotheek te laten adviseren door een goede hypotheekadviseur. De kosten voor hypotheekadvies lijken misschien hoog, maar bij goed advies heb je die zo terugverdiend. De gevolgen van een verkeerde keuze kunnen je namelijk veel geld kosten. Bovendien zijn de kosten voor advies en bemiddeling fiscaal aftrekbaar. 

Wil jij een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Wil je misschien ook gebruikmaken van de Starterslening? Je hypotheek, NHG en de eventuele Starterslening sluit je gelijktijdig af bij de notaris. Je hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.

Financieel-adviseur

Wanneer kun je doe-het-zelf wel overwegen

Weet je precies wat je wilt en wat er daarvoor nodig is? Het is mogelijk om af te zien van advies en om de hypotheek zelf online te regelen. Hypotheekaanbieders noemen dit execution-only. Dit is de volgende gevallen een overweging waard:

 • Je koopt voor het eerst een huis, waarvoor een annuïteitenhypotheek nodig is.
 • Je stroomt door naar een ander huis met een lineaire, aflossingsvrije of annuïteitenhypotheek.
 • Je deinst niet terug voor financiële termen.
 • Je vindt het leuk om zelf je zaakjes te regelen en hebt ook wel een paar avondjes tijd om achter je pc door te brengen.

Maak gebruik van onze hypotheekvergelijker en vind zelf makkelijk de voordeligste geldgever. Ga daarna op zoek naar een tussenpersoon (bemiddelaar) die de gewenste hypotheek execution-only aanbiedt. De toezichthouder AFM eist dat je eerst een kennis- en ervaringstoets invult voordat je execution only een hypotheek afsluit. Dit kan die van de AFM zijn zijn, maar ook een eigen toets van de aanbieder of tussenpersoon. Zak je voor deze test, dan zal de bank of tussenpersoon erop aandringen een hypotheek mét advies af te sluiten. Geef je hier geen gehoor aan dan is het soms toch mogelijk de hypotheek execution only af te sluiten.

Rechtstreeks bij de bank

Alleen bij de geldgevers ABN Amro, Argenta, bijBouwe, Centraal Beheer, Lloyds Bank en MoneYou (onderdeel van ABN Amro) kun je rechtstreeks en zonder advies een hypotheek afsluiten. Natuurlijk kun je dan alleen kiezen voor de hypotheken van die bank. Ook bij ING, Rabobank en SNS Bank kun je zonder hulp van een tussenpersoon een hypotheek afsluiten. Je krijgt dan wel advies van een medewerker van de bank waarvoor je advieskosten betaalt.

Execution-only aanbieders

De tabel hieronder bevat een overzicht van aanbieders van execution-only hypotheken. We onderzochten ook wat de kosten zijn voor het afsluiten voor starters, doorstromers en voor de bijkomende overlijdensrisicoverzekering (ORV).

Geldgever Starter Doorstromer ORV
ABN Amro €600 €600 €175
Argenta €650 €650 n.v.t.
bijBouwe €595 €595 n.v.t.
Centraal Beheer €495 n.v.t. n.v.t.
Lloyds Bank €310 €310 n.v.t.
MoneYou €350 €350 n.v.t.

 

Bemiddelaar Starter Doorstromer ORV
Eyeopen.nl €650 €650 n.v.t.
Executiononlyhypotheek.com €595 €795 €145
Geencentteveel.nl €695 €695 v.a. €139
Goedkoopstehypotheekadviseur.nl €695 €695 €125
Hetkangewoon.nl €300 €300 €100
HypoMarkt €750 €750 n.b.
Hypotheek24.nl €650 €650 €150
de Hypotheekboer v.a. €495 v.a. €495 niet bekend
Hypotheekmakelaar.nl €495 €595 €100
Hypotheeksimpel.nl €650 €650 €195
Hypotheekspecialist €495 €595 €100
Independer €495 €495 €100
Online-hypotheekafsluiten.nl €975 €975 €250

Peildatum tabel: 20 februari 2017

Goedkoop met advies

Ook voor een compleet hypotheekadvies hoef je overigens niet veel geld kwijt te zijn. Op de website van advieskeuze.nl kun je uitzoeken welke adviseurs binnen jouw regio voordelig een compleet hypotheekadvies geven. Je geeft zelf aan hoeveel dat maximaal mag kosten. De laagste tarieven liggen rond de €1000. De Rabobank was ook lange tijd erg goedkoop, maar verhoogde onlangs fors de adviestarieven. Wil je een hypotheek bij de Rabobank en ben je bereid een deel van het werk voor eigen rekening te nemen, dan ben je als starter in totaal €1350 kwijt. Een doorstromer betaalt €1500.

Met welke geldgevers doet de bemiddelaar zaken

Belangrijk is dat je, voordat je in zee gaat met een tussenpersoon, zekerheid krijgt dat de gewenste geldgever ook execution only-hypotheken via deze tussenpersoon accepteert. Al ben je wel van plan een hypotheek met advies af te sluiten, vraag altijd eerst aan de adviseur: 'Bij welke hypotheekverstrekkers kan ik via u een hypotheek afsluiten?' 

Het is heel zuur als je een voordelige aanbieder op het oog hebt, maar halverwege het traject erachter komt dat de adviseur hierin niet kan bemiddelen. Dat kan een dure vergissing zijn. Informeer vooraf welke kosten je kwijt bent als je de hypotheek niet bij de gewenste aanbieder rond krijgt en daarom afziet van verdere diensten. De Consumentenbond bepleit overigens dat elke tussenpersoon in het dienstverleningsdocument opneemt met welke partijen hij zaken doet.

Bekijk ook:

Online Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach


Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • hypotheek voor ZZP
  11 jul.

  Hypotheek voor zelfstandige, zzp-er en flexwerker

  Zelfstandigen en een flexwerkers komen moeilijker aan een hypotheek dan iemand in loondienst. Voor zelfstandigen en flexwerkers wordt er tot 3 jaar terug gekeken naar je (gemiddelde) inkomen.
 • independer-hypotheek-advies
  Eerste indruk  |  3 jul.

  Hypotheekadvies Independer

  De online vergelijker Independer.nl biedt nu ook telefonisch hypotheekadvies. Volgens eigen zeggen heb je bij Independer keus uit ‘bijna alle aanbieders’. Dat klopt niet.
 • annuiteitenhypotheek
  Nieuws  |  20 jun.

  Iedereen wil een nieuw huis

  Vraag maar eens rond in je vriendenkring; het lijkt wel of iedereen is verhuisd, gaat verhuizen of wil verhuizen. Recente cijfers van het CBS bevestigen dit.