! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nieuw kabinet moet werk maken van privacywet

Nieuws|Het nieuwe kabinet moet serieus werk maken van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Die oproep doet de Consumentenbond in aanloop naar het Tweede Kamerdebat hierover dat donderdag 20 mei plaatsvindt. De wet wordt slecht nageleefd, beschermt kinderen onvoldoende en handhaving ontbreekt.

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Gepubliceerd op:19 mei 2021

TikTok op mobiel

In de 3 jaar dat de AVG van kracht is, deed de Consumentenbond veel onderzoek naar de mate waarin bedrijven de wet naleven. En de resultaten logen er niet om. Onder andere Facebook, Google en TikTok bleken de privacyregels aan hun laars te lappen. Net als veel websites:

En sommige apps, waaronder Grindr en Tinder, verhandelden illegaal gevoelige informatie van hun gebruikers.

Bij maar liefst 66 van de 89 online diensten die de Consumentenbond aan de Privacymeter onderwierp, bleek iets mis. Slechts de helft van die bedrijven voerde verbeteringen door na kritiek van de Consumentenbond.

Handhaving

Hoewel veel bedrijven de wet overtreden, blijft handhaving uit. En dat is de Consumentenbond een doorn in het oog. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘De wet geeft de toezichthouder de mogelijkheid om hoge boetes met een afschrikwekkende werking op te leggen, maar die maakt daar nauwelijks gebruik van.'

'De Autoriteit Persoonsgegevens deelde slechts een handvol boetes uit. En we wachten nog steeds op een uitspraak over Google, waarover we al in 2018 een klacht indienden. Dat moet echt anders. De AP moet veel meer slagkracht krijgen. Dus moet het nieuwe kabinet moet aan de bak. Met geld en een duidelijke opdracht.’

Kinderen

Ook wil de Consumentenbond dat de AVG aangescherpt wordt, om de privacy van kinderen beter te beschermen. De wet schrijft voor dat platforms ‘specifieke bescherming’ moeten bieden aan kinderen, maar laat grotendeels in het midden hoe ze dat precies moeten doen.

Molenaar: ‘Veel platforms verdienen nu geld met marketingprofielen van kinderen en gericht adverteren. Daar moet een einde aan komen.’

 

Actie: Facebook in de fout

Facebook schond jouw privacy. Daarom willen wij Facebook dwingen jou te compenseren. We strijden hiervoor samen met de Data Privacy Stichting. Steun ons en meld je nu aan.

Ja, ik meld me aan

Mediapool FB 1200x800

 

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Whatsapp privacy
  12 jul.

  Consumentenorganisaties klagen over WhatsApp

  De Consumentenbond en 7 andere Europese consumentenorganisaties dienen een klacht in bij de Europese Commissie over WhatsApp. Gebruikers van de berichtendienst moesten eerder dit jaar akkoord gaan met nieuwe - onduidelijke - voorwaarden.
 • Privacy TikTok
  Nieuws | 24 jun.

  TikTok ontvangt claim van 1,5 miljard euro

  TikTok moet Nederlandse kinderen een schadevergoeding betalen voor het onrechtmatig verzamelen en verhandelen van hun gegevens. Dat eisen de Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy.
 • Artikel meldpunt datalekken
  9 jun.

  Datalekken: de gevaren en wat moet je doen?

  Wat zijn de gevaren van datalekken, wat kun je doen om het lekken van jouw gegevens te voorkomen en wat moet je doen als je data wel is gelekt?
 • openingsbeeld-datingapps-1200x800px
  7 jun.

  Datingsites: privacytest

  Bij 3 van de 12 datingsites - Inner Circle, Pepper en Relatieplanet -  kunnen hackers te gemakkelijk gebruikersnamen en wachtwoorden raden.