icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Koffiepads bij het gft-afval

Nieuws
|
Koffiepads en theezakjes mogen nu in de gft-afvalbak. Dat geldt (voorlopig) niet voor koffiecups die claimen composteerbaar te zijn. Die zijn nog onvoldoende biologisch afbreekbaar voor het gft.
Gerard Kroon

Gerard Kroon   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:28 juni 2023

iconen GFT

Geen plastic meer

De zakjes, pads en filters kunnen nu bij het gft omdat de fabrikanten geen plastic meer gebruiken in deze producten. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat inmiddels 93% van de theezakjes en 97% van de koffiepads goed composteerbaar zijn. De branchevereniging Koffe & Thee Nederland verwacht ook dat de volledige sector binnenkort overstapt op composteerbare pads en zakjes. 

Kijk nog wel altijd op het weggooilogo op de verpakking als je nog een voorraad in het keukenkastje hebt staan.

Koffiecups zijn restafval

Koffiecupjes, ook al zijn ze composteerbaar, horen nog in de restafvalbak. Zowel cupjes van aluminium en hard plastic breken vaak niet of onvoldoende af in de composteerinstallaties. Zelfs niet biologisch afbreekbaar plastic.

In onderstaand schema staat duidelijk welk product wel of niet in de gft-bak mag.

Wel of niet gft?

theezakjegft

(bron: Milieu Centraal) 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Uitslag test koffiezetapparaten