! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Advies aan Hoge Raad flinke opsteker voor klanten Airbnb

Nieuws|Het advies van de Advocaat-Generaal (A-G) aan de Hoge Raad om Booking.com aan te merken als bemiddelaar, is een flinke opsteker voor klanten van Airbnb. Als de Hoge Raad dit advies overneemt, wordt de kans dat Airbnb teveel betaalde servicekosten moet terugbetalen aan ongeveer 1 miljoen consumenten aanzienlijk groter.

Gerard Spierenburg

Gerard Spierenburg , Woordvoerder Gepubliceerd op:19 november 2020

Airbnb voorwaarden

De Consumentenbond voert collectief actie tegen Airbnb over servicekosten. Die kosten breacht het bedrijf ten onrechte bij zowel de verhuurders als bij de huurders in rekening. Net als in de zaak van Booking.com staat ook hier de vraag centraal of Airbnb een bemiddelaar is.

Airbnb zegt geen bemiddelaar te zijn, maar dat verweer dreigt met het advies van de A-G van tafel te worden geveegd.

Terugbetalen

De A-G adviseert de Hoge Raad voorafgaand aan een uitspraak. Meestal neemt de Hoge Raad dit advies over.

Als de Hoge Raad dat ook nu doet, ziet het er goed uit voor de ruim 31.000 deelnemers aan de actie tegen Airbnb. Zij kunnen dan aanspraak maken op hun onterecht betaalde servicekosten. Gemiddeld gaat het om zo’n € 250 per deelnemer.

Gedupeerden kunnen zich nog steeds aanmelden via de Consumentenbond Claimservice.

Algemene voorwaarden

Behalve financiële compensatie wil de Consumentenbond ook dat Airbnb zo snel mogelijk stopt met het overtreden van de wet en haar voorwaarden aanpast. Eerder dit jaar bepaalde de rechtbank in Amsterdam al dat Airbnb als bemiddelaar in strijd met de wet handelt. En dat het bedrijf daarom de servicekosten moet terugbetalen.

Vind jij het ook belangrijk dat wij opkomen voor jouw rechten?

Steun ons en word lid! Kies het lidmaatschap dat je het beste bij je past. Zo krijg je bijvoorbeeld toegang tot al onze testinformatie over producten en diensten. Of kies voor juridische hulp bij consumentenproblemen. 

Ja, ik steun de Consumentenbond

Lees ook: