icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autobanden vervangen

Autobanden hebben nogal wat te verduren. Ze moeten het gewicht van de auto en de inzittenden dragen en daarbij zo weinig mogelijk de oneffenheden in het wegdek doorgeven. Daarnaast moeten ze een goede grip op de weg hebben, op allerlei soorten wegdek en onder verschillende weersomstandigheden. Het is dan ook van belang dat er goede (lees: goed geteste) banden onder de auto zitten en dat die banden in goede staat verkeren, onder andere voldoende profiel hebben.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:2 april 2014

Gebruiktips_autobandenvervangen

autobandenHoe lang een autoband meegaat in tijd en kilometers is moeilijk te zeggen. Naast het type band en de bandenmaat zijn de auto, de rijstijl van de bestuurder, het soort wegdek, de bandenspanning en de omgevingstemperatuur van invloed op de slijtage van de band.

Profieldiepte autobanden

In alle gevallen slijt een band en neemt de profieldiepte af, dus minder grip en een slechtere waterafvoer, wat onder meer aquaplaning tot gevolg kan hebben.
Wanneer de profieldiepte niet meer dan 2 mm is, raden we aan de band te vervangen, ook al is de wettelijk vereiste minimale profieldiepte 1,6 mm. Let er wel op dat die profieldiepte er over de hele breedte van de band is. Banden kunnen ook scheef afslijten, zodat er bijvoorbeeld aan de buitenzijde nog voldoende profiel op zit, maar aan de binnenzijde niet. Ga in dat geval naar de garage of bandenspecialist om de stand van de wielen te laten controleren. 

Alle banden vervangen?

Het is niet nodig om alle banden in een keer te vervangen, maar 2 voor- of achterbanden tegelijk vervangen kan verstandig zijn. Op elke as, of dat nu de voor- of de achteras is, moeten 2 banden van dezelfde maat gemonteerd zijn, en als één voorband aan vervanging toe is, zal dat in het algemeen voor de andere voorband ook weldra het geval zijn. Bovendien betaal je voor 2 banden per stuk vaak minder dan voor 1 band.

Wanneer banden vervangen?

Ook als de banden nog voldoende profiel hebben kunnen ze wel beschadigd zijn of door veroudering droogtescheurtjes vertonen. Het rubber van de band droogt namelijk uit door zonlicht, blootstelling aan de buitenlucht, UV-straling en hoge temperaturen. Na zo'n 6 jaar is het dan ook verstandig om de band te vervangen, ook als er nog voldoende profiel op zit.

Tips autobanden vervangen

  • Rijden op te zachte banden geeft extra slijtage van de banden, verhoogt het brandstofverbruik én kan tot onveilige situaties leiden. Een juiste bandenspanning levert niet alleen brandstofbesparing op, maar zorgt er ook voor dat banden langer meegaan. Bovendien rijdt het een stuk comfortabeler en komt het het rijgedrag ten goede. Een stuk veiliger dus. De juiste spanning staat vaak vermeld in de deurpost van het bestuurdersportier, de binnenkant van de tankklep of de bandenspanningstabellen bij de tankstations.
  • Winterbanden kunnen niet worden opgereden tot de wettelijk toegestane minimale profieldiepte van 1,6 mm. Al bij 4 mm is de grip op besneeuwde weg sterk teruggelopen en heeft de band al zo'n 30% trekkracht ingeleverd. In bijvoorbeeld Oostenrijk zijn winterbanden met een profiel van minder dan 4 mm niet toegestaan. Met het slijten neemt de remweg op natte weg ook toe. De aanvankelijk gunstige aquaplaningeigenschappen lopen dan sterk terug.
  • Winterbanden 'oprijden' in de zomer is ook geen optie. Met de afnemende profieldiepte nemen de eigenschappen op de natte weg af, daarnaast is de remweg op droge weg altijd langer dan die van een zomerband.
  • Koop geen te oude banden. De leeftijd van de banden kun je nagaan aan de hand van de DOT-code, die op de band vermeld staat. De laatste 4 cijfers geven de productiedatum weer, 4810 betekent week 48 in 2010.  Heb je nog een band met maar 3 cijfers, dan is hij van vóór 2000. Die moet zeker vervangen worden.
  • Je kunt niet zondermeer een andere maat banden onder de auto monteren dan de maat die er standaard onder zit. Dit kan invloed hebben op onder andere het weggedrag, het brandstofverbruik en het ABS-systeem. Informeer bij je autodealer of leverancier of een andere bandenmaat eventueel mogelijk is.
  • Het bandenlabel geeft weliswaar informatie over de invloed van de band op het brandstofverbruik (dus CO2-uitstoot), het remgedrag op nat wegdek en de geluidsproductie, maar niet over slijtvastheid.
  • Autobanden online bestellen blijkt vaak veel goedkoper te zijn. Het aanbod van online-aanbieders van banden groeit gestaag. Ze bieden een totaalpakket aan, waarin niet alleen de banden zijn opgenomen maar ook de montage bij een bedrijf in de buurt. Bij de dealer of bandenspecialist is vaak ook korting te bedingen, zeker bij aanschaf van 2 of meer banden tegelijk.

Artikelen binnen Gebruikstips

Alle artikelen