icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Auto kopen: waar let je op?

De juiste auto vinden kan lastig zijn. Het aanbod is enorm. Ga je voor een nieuwe of tweedehands auto? Hoe zit het met de kosten, brandstof en het onderhoud? Wij helpen je op weg bij het kiezen van de auto die het beste bij je past.

Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen


1
Soorten auto's

 • Koopadvies Channel1 type kleine

  Kleine auto's

  De goedkoopste en kleinste auto’s (vanaf ongeveer €11.000) noemen we stadsmini’s; zoals de Kia Picanto. De ruimte achterin is beperkt en ze zijn vooral handig in de stad. Rijd je vaker lange afstanden, ga dan voor een iets duurdere ‘compacte auto’, zoals bijvoorbeeld de Opel Corsa. 

  Wat zijn de voor- en nadelen van kleine auto's?

 • Koopadvies Channel1 type gezinsautos

  Middenklasse

  Zoek je meer ruimte of comfort? In de middenklasse is het aanbod aan gezinsauto’s en zakenauto’s enorm. Voorbeelden: kleine middenklasser VW Golf (vanaf ongeveer €20.000), middenklasser Ford Mondeo (vanaf ruim €30.000), grote middenklasser BMW 5-serie (vanaf ongeveer €50.000).

  Wat zijn de voor- en nadelen van middenklassers?

 • Koopadvies Channel1 type seniorenautos

  Hogere auto's: suv, mpv en crossover

  Heb je liever een hoge zit of stoere buitenkant? Dan zijn er suv’s (lijkt op een terreinwagen), mpv’s (maximale interieurruimte) of crossovers (een mix tussen suv en mpv). Beschikbaar vanaf ongeveer €20.000. Voorbeelden zijn de Renault Captur, Volkswagen Touran en Volvo XC90.

  Wat zijn de voor- en nadelen van hogere auto's?

2
Brandstof en milieu

Benzine, diesel, lpg of (deels) elektrisch

Welke brandstof of aandrijving kies je? Dat is afhankelijk van het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. Voor wie alleen binnen de eigen woonplaats rijdt, is een benzine- of (deels) elektrische auto de beste optie. Voor kilometervreters is een lpg- of dieselauto een betere keuze. Bekijk welke brandstof of aandrijving het beste bij je past.

Brandstofverbruik in de praktijk

Helaas geeft de fabrikant niet altijd even goed aan hoe zuinig een auto daadwerkelijk is.

Elektrisch rijden

Elektrische auto’s worden steeds beter. De batterijcapaciteit en het aantal laadpalen neemt gestaag toe. De aanschafkosten zijn dalende, maar nog altijd vrij hoog. De onderhoudskosten zijn juist laag. Overweeg jij om een elektrische of plugin-hybride te kopen? Wij vertellen je waar je rekening mee moet houden.

brandstof auto benzine diesel lpg elektrisch milieu

3
Private lease of kopen?

Bij het privé-leasen van een auto betaal je een vast bedrag per maand. In sommige situaties, zoals bij weinig schadevrije jaren, kan het goedkoper zijn dan nieuw rijden met eigen of geleend geld. Nadelen zijn er ook, bijvoorbeeld de grote impact op een nieuwe hypotheek.

Bekijk wanneer private lease wel en niet gunstiger is dan kopen

Zorgeloos een private lease auto rijden?

Met het Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar, door de Consumentenbond gecheckt leasecontract en een eerlijk maandbedrag. Zonder kleine lettertjes.

Bekijk de auto's

Autolease q3
Private lease koopadvies

4
Nieuw of tweedehands

Is tweedehands echt goedkoper?

Ga je voor je een nieuwe auto of tweedehands? We onderzochten hoeveel je per maand kwijt bent over een periode van 3 jaar als je een auto nieuw koopt en als je dezelfde auto tweedehands koopt. Bekijk de verschillen in maandkosten voor nieuw en gebruikt.

Voor- en nadelen

Een nieuwe auto rijden is meestal duurder dan een gebruikte auto, omdat auto’s in de eerste jaren het meest in waarde dalen. Daar staat tegenover dat je minder onverwachte problemen en kosten hebt en dat je kunt profiteren van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van techniek en veiligheid. Wij zetten de voor- en nadelen van nieuw versus gebruikt op een rij.

Koopadvies Channel4 kosten

5
Extra’s en optiepakketten

Bij het kopen van een auto kies je niet alleen het merk en model. Je kiest ook welke extra’s of optiepakketten je wilt. Er zijn opties die je auto veiliger maken en opties die meer comfort bieden.

Voor zowel nieuwe als tweedehands auto's kunnen extra opties je keuze beïnvloeden. Een luxere uitvoering kan een stuk duurder uitpakken dan de basisuitvoering.

Opties als airconditioning en ingebouwde navigatie hebben ook invloed op de waardevastheid van de auto.

Lees meer over opties voor meer veiligheid of opties voor meer luxe en comfort

koopadvies-extra-opties

6
Betrouwbaarheid

Niets zo vervelend als pech onderweg of onverwachte reparatiekosten aan je auto. Uit ons jaarlijkse betrouwbaarheidsonderzoek blijkt welke merken en modellen het snelst of juist het minst snel kapotgaan. De betrouwbaarste merken komen uit de Aziatische hoek en bij de Europese merken loopt de betrouwbaarheid erg uiteen. Bekijk welke auto's snel kapot gaan.

Binnen de fabrieksgarantie heb je recht op kosteloze reparatie van mankementen die niet met slijtage te maken hebben. De garantieperiode loopt flink uiteen: Kia geeft 7 jaar, terwijl de helft van de merken niet meer dan 2 jaar garantie biedt.

Koopadvies channel6 garantie

7
Veiligheid

Moderne auto’s zijn meestal een stuk veiliger dan oude, maar nog steeds vallen er jaarlijks honderden doden in het verkeer.

Minimum veiligheidseisen

Kies bij het kopen van een veilige auto een exemplaar dat in ieder geval beschikt over voldoende airbags, stabiliteitscontrole en bij voorkeur ook actieve veiligheidssystemen die helpen een botsing te voorkomen, zoals een noodremsysteem.

Uitslagen van de veiligheidstests

Volvo’s scoren altijd goed in veiligheidstests, maar er zijn meer merken die zonder uitzondering hoog scoren. Af en toe valt er een model door de mand waarvan je het niet verwacht, zoals de Jeep Compass. Bekijk de meest en minst veilige auto’s of zoek jouw auto tussen alle uitslagen van de veiligheidstests van de laatste jaren.

koopadvies-video still crashtest

8
Kopen, inruilen of verkopen

Sta je op het punt om over te gaan tot de koop of verkoop? Ga je je oude auto inruilen? Wij zetten op een rij waar je rekening mee moet houden bij het kopen of verkopen van een nieuwe of tweedehands auto

Auto kopen verkopen inruilen Koopadvies

9
Nieuwste auto's

Tussen de introductie van een nieuw model auto en het moment dat hij verkrijgbaar is, zitten soms enkele maanden. In de tussentijd kunnen we auto’s vaak al even kort lenen van de importeur. Bekijk onze video’s met reviews van nieuwe auto’s.

CB-Community-Banner-blue.jpg

Stel een vraag of help anderen

Heb je vragen over je auto? Of wil je iets weten over een specifiek type auto? Praat mee op het forum en deel je ervaringen

Bekijk het forum