icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Samen energie inkopen levert voordeel op|

Doe mee met ons Energiecollectief!

Energiecollectief icon
Koopadvies

Auto kopen: waar let je op?

Bij het kopen van een auto komt heel wat kijken. Welk autotype kies je? Kies je voor een nieuwe of tweedehands auto? Hoe zit het met de autokosten, brandstof en betrouwbaarheid? De aankoop van een auto is een flinke uitgave. In dit dossier vind je informatie om je voor, tijdens en na de koop van de auto te assisteren.

Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen


1
Welk type auto past bij jou?

2
Brandstof en verbruik

Welke brandstof of aandrijving het beste bij je past, is afhankelijk van het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. Voor wie alleen binnen de eigen woonplaats rijdt, lijken kleine benzineauto's de enige optie. Voor langere afstanden is een grote dieselauto een betere keuze.

Steeds meer mensen kiezen voor elektrische auto's. Het opladen hiervan kan omslachtig zijn. Gelukkig stijgt het aantal laadpunten voor elektrische auto’s fors. Daarom kan het interessant zijn om te kijken naar plug-in hybride auto’s of volledig elektrische auto’s.

Lees meer over verschillende vormen van brandstof en aandrijving.

Artikelen Koopadvies brandstof gebruik

3
Auto leasen, delen of kopen

 • Autobelastingen en bijtelling

  Leaserijders doen er goed aan te kijken naar de fiscale regels voordat ze een auto uitkiezen. Op autobelasting en bijtelling vind je de huidige tarieven en ontwikkelingen. Ook belichten we andere autobelastingen, zoals motorrijtuigenbelasting en belasting bij aanschaf of invoer van personenauto’s en motorrijwielen. Die zijn juist van belang voor particuliere eigenaren van auto’s.

  Auto privé-leasen of delen

  Aan privé-leasen zitten vele voor- en nadelen. Zo heb je geen omkijken naar wegenbelasting en onderhoud. Je hoeft alleen nog maar te tanken. Maar is privé-leasen echt aantrekkelijker dan een auto kopen? De Consumentenbond heeft het uitgezocht. Een andere optie naast een auto kopen of leasen is een auto delen. Dit gaat via een professioneel deelautobedrijf of via een bemiddelingssite voor auto delen.
  Lees meer over auto leasen of auto delen.

  Auto kopen

  Een nieuwe auto kopen is een grote investering. Je kunt daarom kiezen voor een tweedehands auto. Wij zetten de voor- en nadelen voor jou op een rij.
  Lees meer over auto kopen

4
Wat zijn de kosten van een auto?

De kosten voor het kopen van een auto zijn op te delen in vaste en variabele kosten.

Vaste kosten:

 • Verzekering
 • Waardevermindering
 • Rentekosten
 • Motorrijtuigenbelasting

Variabele kosten:

 • Brandstof
 • Onderhoud van de auto

 

Van de kosten voor brandstof ben je al snel bewust. Maar de waardevermindering merk je pas wanneer je de auto inruilt of verkoopt. Op brandstof bezuinig je door een extreem zuinige auto te kopen.

Lees meer over autokosten

Koopadvies Channel4 kosten

5
Hoe betrouwbaar is je auto?

Ieder jaar onderzoekt de Consumentenbond de betrouwbaarheid van auto's. We inventariseren het aantal en de ernst van opgetreden automankementen middels een enquête. Aan de hand van de resultaten geven we de auto's een oordeel dat aangeeft of hij betrouwbaar is ten opzichte van andere auto's.

Lees meer over betrouwbaarheid van je auto

Gebruiktips_autoszelfonderhouden

6
Hoe veilig is je auto?

Ook in het relatief veilige Nederlandse verkeer vallen dagelijks bijna 2 doden en vele gewonden. Het is dus niet voor niets dat veiligheid een belangrijk punt is bij de aanschaf van een nieuwe auto.

Lees meer over veiligheid van auto's

Koopadvies Channel5 vieligheid

7
Hoe zit het met de garantie?

Ieder automerk biedt een andere fabrieksgarantie. Zo biedt Kia 7 jaar fabrieksgarantie terwijl Volvo slechts 2 jaar biedt. En heeft het zin om extra garantie bij te kopen?

Lees meer over de garantietermijnen van nieuwe auto's

Koopadvies channel6 garantie

8
Reviews

Als een auto net geïntroduceerd, maar nog niet getest is, maken we zo snel mogelijk een review. Dan zie en hoor je de auto ook bewegen in een filmpje. Een lijst van de jongste reviews vind je op:

Jongste reviews

 • Koopadvies Channel7 reviews 1
 • Koopadvies Channel7 reviews 2
 • Koopadvies Channel7 reviews 3
 • Koopadvies Channel7 reviews 4

Hulp nodig?

Kan ik beter een auto kopen of leasen? En wat zijn de ervaringen met tweedehands auto's?