icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test betrouwbare auto's

Test | Op zoek naar een betrouwbare auto met weinig mankementen? Met de meeste Japanse en Koreaanse merken zit het wel goed, bleek november 2017 uit ons jaarlijkse onderzoek naar betrouwbaarheid van bijna 150 automerken. Bij de Europese merken lopen de resultaten uiteen. Bekende merken blijken niet altijd betrouwbaar.
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  5 mei 2014

Bijgewerkt op:  23 oktober 2017

Toyota-Verso-S

Benieuwd naar de testresultaten?

Leden hebben onbeperkt toegang tot onze testresultaten. Geen lid? Meld je aan en krijg direct toegang.

Bekijk testresultaten

Kiezen voor een betrouwbare auto betekent dat je minder vaak bij de garage langs moet of ergens onderweg strandt. Uit ons jaarlijkse onderzoek naar automankementen blijkt dat er flinke verschillen zijn tussen de diverse merken en zelfs tussen de verschillende modellen bij een merk. 

De meest betrouwbare merken

Wil je de kleinste kans op problemen met je auto, dan kun je al jaren het beste een Japanse auto kiezen. Maar ook de merken uit het buurland Zuid-Korea - Hyundai en Kia - hebben flink gewerkt aan de betrouwbaarheid en vind je de laatste paar jaar in de top 10. We zetten de belangrijkste conclusies van ons onderzoek uit de laatste jaren op een rij.

De belangrijkste trends van de afgelopen jaren:

  • De betrouwbaarste auto's komen uit Japan: Mitsubishi, Honda, Suzuki en Toyota scoren allemaal beter dan gemiddeld.
  • De minst betrouwbare auto's zijn de oudere modellen van Franse en Duitse afkomst. Bij recentere modellen zijn er vaak minder problemen.
  • 'Duitse degelijkheid' gaat lang niet altijd op.

Garantie auto's

Extra lange fabrieksgarantie kan van invloed zijn op je keuze voor een bepaald merk. De langste garantie wordt gegeven door Kia (7 jaar), gevolgd door Hyundai en Mitsubishi (5 jaar). Seat en Tesla geven op alle nieuwe auto's 4 jaar garantie. De meeste andere merken blijven op 2 of 3 jaar garantie steken. Er kan ook een kilometerbeperking van kracht zijn, bijvoorbeeld tot 100.000 km. De garantie geldt dan tot welke het eerst bereikt of verstreken is.

Lees ook:

2 maanden gratis

Maak 2 maanden gratis kennis met de Consumentenbond en bekijk direct dit artikel én al onze tests.