icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veilige auto kopen: waar moet je op letten?

Om jezelf en je passagiers te beschermen bij een aanrijding kies je natuurlijk het liefst een zo veilig mogelijke auto. De scores in bots- en veiligheidstests geven een goede indicatie. Naast deze scores zijn er ook andere punten waar je op kunt letten, onder meer de minimale eisen waaraan een auto tegenwoordig zou moeten voldoen.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:20 september 2018


Om te bepalen hoe veilig een auto is, kun je uitgaan van de bots- en veiligheidstests van Euro NCAP, de botsproeforganisatie waar de Consumentenbond partner in is. De testscore wordt weergegeven met een score van 0 tot maximaal 5 sterren.

Alle testresultaten vind je op euroncap.com. Let er wel op dat de tests continu worden aangescherpt. Een auto die in 2018 de maximale 5 sterren scoorde, is flink veiliger dan eentje die in 2012 dezelfde score haalde. 

Minimale eisen veiligheid auto's

Is de botsscore niet bekend of kom je om andere redenen toch uit bij een auto die minder dan 4 van de 5 sterren scoort, let dan in ieder geval op de aanwezigheid van:

 • Airbags voor bestuurder en passagier; gebruik ze wel in combinatie met de autogordel.
 • Zijairbags voor hoofd (ook wel gordijnairbags) en lichaam; maken veel verschil bij botsingen voor opzij, omdat daar nauwelijks kreukelzone (bewust ingebouwde buffer in een auto om een botsing op te vangen) aanwezig is.
 • Remmen voorzien van ABS; zorgen ervoor dat je kunt blijven sturen tijdens het remmen en verkorten de remweg door blokkerende wielen te voorkomen.
 • Stabiliteitscontrole (ESC of ESP); wanneer de bestuurder de macht over het stuur verliest, remt ESC elk wiel afzonderlijk af om het voertuig in de goede richting te sturen. Eind jaren 90 kwam ESC beschikbaar in duurdere auto's, sinds november 2014 is het verplicht.

Bovenstaande zaken zijn geen garantie voor een veilige auto. Botsveiligheid heeft ook te maken met de stevigheid van de kooiconstructie en de effectiviteit van de kreukelzones. Dit is zonder te testen niet aan een auto te zien. Zo scoorde in 2012 de op het oog stevig ogende Jeep Compass slechts 2 sterren. 

Gewenste veiligheidsopties op auto's

Er is nog veel vooruitgang te boeken op het gebied van actieve veiligheid: het voorkomen van een ongeluk en/of het verlagen van de snelheid bij een botsing. Steeds meer autofabrikanten bieden dergelijke actieve veiligheidssystemen aan, vaak optioneel maar soms ook standaard. Bekijk het overzicht van de beschikbare elektronische veiligheidssystemen voor de mogelijkheden op dit gebied.

De grootste winst is te behalen met automatische noodremsystemen (AEB). Niet alle merken bieden al AEB aan, maar bij de meeste nieuwe auto's staat het op de optielijst. Ook bij kleinere auto's zoals de Seat Mii, Skoda Citigo en VW Up. Volvo is vooralsnog de enige die al zijn auto’s standaard van AEB voorziet. Sinds 2014 is AEB onderdeel van de Euro NCAP test.

Veiligheidstips voor in de auto

 • Draag je autogordel altijd. Ook achterin.
 • Houd voldoende afstand; bij voorkeur minimaal 2 seconden ten opzichte van de voorligger. Adaptive cruise control kan hierbij helpen.
 • Niet rijden met alcohol; rijden met alcohol is een van de belangrijkste oorzaken van fatale ongelukken.
 • Stel je hoofdsteun goed af; de bovenkant van de hoofdsteun moet gelijk zijn aan de bovenkant van het hoofd. Lukt dit niet (bij een lange inzittende), plaats de hoofdsteun dan zo hoog mogelijk.
 • Houd geen telefoon in de hand en houd je aandacht bij het verkeer. Veel ongelukken gebeuren door afleiding.
 • Houd je banden op spanning; te lage of te hoge bandenspanning zorgt voor te weinig grip.
 • Pas je rijgedrag aan de weersomstandigheden aan en rijd op winterbanden bij winterse omstandigheden.
 • Monteer een lifehammer op een vaste plek, zodat je die blindelings kunt pakken als je te water raakt.
 • Parkeer bij pech op de snelweg je auto in de berm in plaats van op de vluchtstrook en ga zelf achter de vangrail staan.

Lees ook:

Artikelen binnen Koopadvies

Alle artikelen