icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
  •  Geef je verbruik op

  • Vergelijk contracten

  • Bespaar op energie

Lokkertjes met haken en ogen

Een bonus bij het aanbod van een energieleverancier lijkt heel voordelig, maar er zitten haken en ogen aan. Deze kortingen worden ook wel welkomstbonussen genoemd, maar dat klopt niet. Het zijn namelijk loyaliteitsbonussen.

Korting na afloop contract

Je krijgt de korting pas op het moment dat je contract is afgelopen. Zeg je je contract eerder op, dan krijg je die bonus dus niet. De korting geldt per contract, niet per jaar. Dus je krijgt bij zowel een eenjarig contract als een driejarig contract 1 keer een korting op je afrekening. Dit wordt dus niet verrekend in je maandbedrag.

Boete-energiecontract_1200x800px

 Kijk goed naar tarieven 

In energievergelijkers zie je een jaar- of maandbedrag. Daarin is de loyaliteitsbonus al verrekend. Het aanbod lijkt op jaarbasis dus voordelig. Maar kijk ook goed naar de tarieven. Die kunnen hoger liggen dan bij concurrenten die géén bonus aanbieden. Verbruik je meer energie dan je had verwacht? Dan was de keuze voor het contract met lage tarieven misschien toch voordeliger geweest.

Faillissement energieleverancier

Ook niet onbelangrijk. Gaat een energieleverancier failliet, dan kun je fluiten naar de loyaliteitsbonus. Die krijg je aan het einde van je looptijd. Maar als de leverancier failliet gaat voor die tijd, dan heb je pech. De energiecrisis leerde ons dat energieleveranciers zomaar kunnen omvallen als het even flink tegenzit.

Blijf energie-aanbiedingen vergelijken

Staar je dus niet blind op zulke bonussen. Blijf ook deze energie-aanbiedingen goed vergelijken met leveranciers zonder bonus. Maar kijk ook bij scherpe energietarieven goed naar andere kosten. Soms liggen de tarieven voor gas en stroom laag, maar betaal je een hoog vastrecht. Waardoor je onderaan de streep niet goedkoper uit hoeft te zijn. Vooral als je weinig energie verbruikt, zijn hoge vaste kosten niet voordelig.

Energiekosten omlaag?

Vergelijk energieaanbieders. 100% onafhankelijk en eerlijk advies.

Consumenten geven ons een 8,2

energievergelijker 1200x1200px