icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak kennis met onze tijdschriften|

Word abonnee en kies je korting of cadeau.

Sitewidepromo-sibladen-1
Koopadvies

Grasmaaier kopen: waar let je op?

Grasmaaiers zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt je het best even voorbereiden voordat je er een koopt. Het is bijvoorbeeld handig om te weten hoe groot je gazon is, en of je een grasmaaier nodig hebt met een snoer, accu of een benzinemotor.

Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden


1
Hoe groot is je gazon?

Het eerste dat je moet weten als je een grasmaaier gaat kopen is hoe groot je gazon ongeveer is. Dat bepaalt voor een groot deel je keuze voor een grasmaaier.

 • Is je gazon niet al te groot? (tot 200 m2) Dan heb je wellicht genoeg aan een kleine, goedkope en zuinige handmaaier
 • Is je gazon groter, of wil je geen handmaaier? Dan wordt een maaier met een snoer interessant. De maaibreedte van de maaier bepaalt hoe veel je in 1 keer maait. Voor grotere gazonnen is een bredere maaier aan te raden.
 • Heb je een enorm gazon van honderden vierkante meters? Dan loop je tegen het probleem aan dat je met een verlengsnoer niet makkelijk meer overal kan komen. Dan wordt een accumaaier of een benzinemaaier interessant. De grasmaaier wordt dan wel snel een stuk duurder.
Koopadvies_channel2_allemaaiers

2
Snoer, accu of benzine?

De 'typische' grasmaaier is de cirkelmaaier met wielen. Deze zijn verkrijgbaar met een snoer, een accu- of een benzinemotor. Elektrische machines met een snoer zijn veel goedkoper dan de andere twee.

Als het mogelijk is je hele gazon te bereiken met een verlengsnoer, dan raden we een maaier met snoer aan. Zo niet, dan is een machine met een accu of een bezinemotor het overwegen waard. Maaiers met een accu- of benzinemotor zijn vooral bedoeld voor grotere gazons en daarom vaak ook krachtiger (en duurder).

Lees meer over snoer, accu of benzine

 

 

 

 

 

3
Soorten grasmaaiers

 • Koopadvies_channel2_handmaaier

  Handmaaier

  Een handgrasmaaier is simpel, goedkoop, neemt weinig ruimte in en gebruikt geen stroom. Geschikt voor gazons tot 200 m2.

  Bekijk alle handmaaiers

   

 • Koopadvies_channel2_cirkelmaaier

  Cirkelmaaier

  De ‘typische’ grasmaaier herken je aan de vier wielen en messen die in een cirkel draaien. Te koop in vele soorten en maten, met een snoer een accu of benzine.

  ​Bekijk alle cirkelmaaiers

   

 • Koopadvies_channel2_zweefmaaier

  Zweefmaaier

  Zweefmaaiers zweven op een kussen van lucht waardoor je er makkelijk mee kunt manoeuvreren. Ze zijn vrijwel altijd elektrisch aangedreven. Voor kleine gazons of gazons met afwijkende vormen.

  ​Bekijk alle zweefmaaiers

   

 • Koopadvies_channel2_robotmaaier

  Robotmaaier

  Een robotmaaier stel je één keer in en daarna maait hij uit zichzelf regelmatig je gazon. Klinkt makkelijk, maar het is een gedoe om alles goed in te stellen en nog erg duur. Verderop op deze pagina vind je meer kooptips over robotgrasmaaiers.

  ​Bekijk alle robotmaaiers

   

 • Koopadvies_channel2_zitmaaier

  Zitmaaier

  Voor hele grote gazons zijn er zitmaaiers. Maaien is comfortabel en gaat gemakkelijk. Maar een zitmaaier heeft ook veel nadelen, met name de prijs en het formaat.

  We hebben geen zitmaaiers getest.

4
Handige extra functies

  • Grasmaaiers met een mulchfunctie maken het maaiafval extra klein, en laten het op het gazon achter als voedingsstof. Goed voor je gazon, en je produceert minder tuinafval. Een aanrader. 
   Bekijk de maaiers die kunnen mulchen.
  • De meeste maaiers worden geleverd met een opvangbak voor het grasafval. Hoe groter die bak, hoe minder vaak je hem hoeft te legen. Bij maaiers zonder afvalbak én mulchfunctie moet je het grasafval wegharken.
  • Bij cirkelmaaiers kun je vaak de maaihoogte instellen. Dat is handig als je je gazon niet elke week maait. Het is namelijk niet goed voor je gazon om in één keer te veel weg te maaien.
  • Zelftrekkend en walsend. Duurdere (benzine)maaiers hebben soms nog wat interessante extra’s: ze kunnen zelf rijden, zodat je niet hoeft te duwen, of ze kunnen het gras platwalsen, voor de “voetbalveld-look”. Deze extra’s vind je alleen bij hele dure modellen.
 • Koopadvies_channel4_videoKoopadvies_channel4_video

  Video: kooptips grasmaaiers

5
Waar koop je een grasmaaier?

Grasmaaiers koop je online, bij het tuincentrum, de bouwmarkt, of bij een speciaalzaak voor tuingereedschap. Bij de meeste tuincentra en bouwmarkten is er maar een beperkte keus. Met name de zwaardere apparaten vind je hier niet. Sommige merken tuingereedschap, zoals Viking, vind je alleen bij speciaalzaken. Als je een beroep wil doen op de garantie, moet je altijd contact opnemen met de winkel waar je iets gekocht hebt. Dus het is een goed idee om even stil te staan bij de vraag waar je je grasmaaier koopt.

Lees ook: De goedkoopste winkels voor tuinartikelen

Koopadvies_channel5-NW

6
Robotgrasmaaiers: voor- en nadelen

 • Als je een groot gazon hebt, en vaak moet maaien, kun je een robotgrasmaaier overwegen. Het idee is dat je een robotmaaier één keer instelt, en dat hij dan uit zichzelf het gras gaat maaien. Elke dag, als je dat wilt. En dat is niet alleen makkelijk: Het is ook goed voor je gazon. Want vaker maaien is beter. Een robotmaaier maait je gras elke keer in een ander willekeurig patroon, wat ook weer beter is voor je gazon, omdat er dan geen zichtbare banen in je gazon komen. Het bedienen van de maaier doe je meestal op het apparaat zelf, maar soms ook via een app.

  Klinkt goed, maar in de praktijk zijn er ook veel nadelen:

  • Hoge prijs: robotmaaiers zijn nog steeds schreeuwend duur. Ze beginnen bij ongeveer €800, maar je betaalt al snel €1200. Als je bedenkt dat voor de meeste Nederlandendse gazons een normale grasmaaier met een snoer, van maximaal 250 euro, prima geschikt is, dan is het prijsverschil enorm.
  • Het kost veel tijd om een robotgrasmaaier te installeren. Robotmaaiers werken met een begrenzingssysteem: een elekticiteitsgeleidende draad, die je in een lus rondom de grenzen van je gazon ingraaft, en aan 2 kanten aansluit op het basisstation, de thuisbasis van de robot waarin hij wordt opgeladen. Door de begrenzingsdraad weet de maaier waar je gazon ophoudt. 
  • Ook na installatie zijn robotmaaiersniet onderhoudsvrij. Als de begrenzingsdraad breekt, werkt het niet meer en moet je de begrenzing herstellen. Daarnaast heeft de maaier zelf ook onderhoud nodig. Je moet grasresten aan de onderkant regelmatig verwijderen, en de messen moet je slijpen of vervangen. De maaier mag ook niet buiten blijven staan als het vriest, want dat is slecht voor de accu. De accu zorgt ook voor een beperkte levensduur.

   

  • Testfoto-robotgrasmaaiersTestfoto-robotgrasmaaiers

   Video: hoe testen we robotgrasmaaiers?

  7
  Kooptips robotgrasmaaiers

  Robotmaaiers zijn er nog niet voor iedereen. Dat komt met name door de hoge prijs, maar je moet ook een beetje handig zijn om alles werkend te krijgen. Als dat allemaal geen probleem is, dan kun je er wel vanuit gaan dat je met een robotmaaier met minder moeite een beter gazon krijgt. Als je er een overweegt te kopen, nog twee tips:

  • Let goed op de verschillen tussen maaiers van één merk. Niet zelden zijn de verschillen minimaal. Als er op de doos staat dat je met de ene een gazon van 1000 m2 kunt maaien, en met de andere 1200 m2, dan betekent dat in sommige gevallen dat er alleen maar iets meer begrenzingsdraad in de doos zit. Die draad kun je ook los kopen, of vervangen door normale elektriciteitsdraad.
  • Robotmaaiers zijn volop in ontwikkeling en de (wereldwijde) vraag is (nog) groot. Het is te verwachten dat robotmaaiers de komende jaren een stuk goedkoper gaan worden. Ook hebben veel fabrikanten voor 2017 goedkopere modellen aangekondigd, die bedoeld zijn voor kleinere gazons.

  Bekijk alle robotmaaiers

  testfoto-robograsmaaiers-2
  Community

  Hulp nodig of vragen?

  Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.