icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurzaam wonen

Met relatief kleine investeringen kun je veel energie besparen en duurzaam wonen. Koop je een nieuwe, duurzame woning dan krijg je soms extra korting op de hypotheek.
Peter van der Wilt
Peter van der Wilt

Expert Energie

Bijgewerkt op:  8 januari 2018

Artikel duurzaam wonen

Isoleren woning

Het is een goed idee om bij het na-isoleren van een oudere woning te beginnen met die maatregelen die weinig kosten en veel besparing opleveren. Daarna kun je verder gaan met de wat duurdere maatregelen. Deze maatregelen leveren per investering minder besparing op, maar verdienen zich op langere termijn terug.

Kieren en tochtgaten

Het dichten van kieren en tochtgaten is altijd de eerste stap. Het kost weinig, je kunt het zelf doen en het loont direct. Ook voor het comfort. Vaak kan de verwarming meteen wat lager, omdat koude luchtstromen verdwijnen. Houd wel altijd de volgende hoofdregel in de gaten: isoleren gaat samen met ventileren. Zonder luchtverversing wordt de lucht binnen ongezond. Milieu Centraal heeft veel tips over de verschillende methoden van ventileren.

Spouwmuur- en dakisolatie

Na het dichten van ongewenste kieren komen de grotere maatregelen in beeld. Over het algemeen lonen spouwmuurisolatie (als je een spouwmuur hebt) en isolatie van het dak het meest. Maar ook de vervanging van een sterk verouderde cv-ketel bespaart veel. Maar het hangt erg van de specifieke situatie af welke maatregelen het beste zijn. Het kan slim zijn om een maatwerkadviseur aan huis te laten komen voor een advies op maat. Dat kost ongeveer €200, maar in sommige gemeenten kun je via subsidieregelingen geld terugkrijgen. De Energiesubsidiewijzer geeft een overzicht van subsidiemogelijkheden op allerlei energiebesparende maatregelen in je eigen woonplaats. Op de website QBIS.nl.nl vind je een goede energieadviseur voor een maatwerkadvies. Selecteer daarvoor 'maatwerkadvies' onder Energie-advies' en kies dan een adviseur van een bedrijf met een BRL9500-02-certificaat. 

Energielabel

Een verhuurder of verkoper van een huis ouder dan 10 jaar is sinds 1 januari 2008 wettelijk verplicht het energielabel voor de woning te overhandigen aan de nieuwe koper of huurder. Per januari 2015 staat er een flinke boete op als je dit niet doet. Een potentiële koper kan aan het label zien hoe milieuvriendelijk en energiezuinig een huis is. Volgens de overheid hebben alle huiseigenaren inmiddels een voorlopig energielabel per post ontvangen. Helaas zien we dat dit niet bij iedereen het geval is. Bij verkoop van een woning is een definitief energielabel verplicht. Op energielabel.nl staat hoe je dit definitieve label aanvraagt.

Uit ons onderzoek onder consumenten blijkt dat het installeren van zonnepanelen en/of een zonneboiler de populairste manier is om het energielabel van de woning te verbeteren. Daarna volgen een nieuwe (hoog-rendement) cv-ketel en gevel- en vloerisolatie.

EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt)

Hoe beter de isolatie, ventilatie en installatie, hoe minder energie het kost om de woning warm te houden of te koelen. De EPC-waarde geeft aan hoeveel energie nodig is om een woning te koelen of te verwarmen. Voor nieuwbouwwoningen geldt een verplichte EPC-waarde van maximaal 0,4. Een EPC-waarde van 1,0 geeft ongeveer weer wat een gemiddelde woning in 1990 presteerde. Een woning met een EPC van 0,4 gebruikt nog maar 40% van de energie van een woning uit 1990.

Verwarming

Een goed geïsoleerd en geventileerd huis is comfortabel en makkelijk warm te houden. Daarbij valt vaak nog flink te besparen op de verwarming zelf. Een oude cv-ketel kun je vervangen door een nieuwe die veel zuiniger is. Maar ook als je al een nieuwe ketel hebt, of je oude nog niet wilt vervangen kun je vele euro's per jaar aan energie besparen. Lees dus onze informatie over het afstellen van je cv-ketel, het inregelen van je cv-installatie, en andere tips om energie te besparen bij het verwarmen van je huis.

Met een warmtepomp kun je helemaal zonder gasverbruik stoken en zelfs je gasaansluiting opzeggen en zo heel wat vaste kosten op je energierekening besparen. Of kies voor een hybride warmtepomp; die is een stuk goedkoper in aanschaf en makkelijk te combineren met je bestaande hr-cv-ketel. Er geldt ISDE-subsidie op aanschaf van warmtepompen.

Zonne-energie

Met zonnepanelen op je dak bespaar je flink op je stroomverbruik. Een zonneboiler levert juist besparing op de gasrekening.

Lees meer over:

Dubbel glas

Goed dubbel glas levert meer voordelen op dan alleen energiebesparing. Het comfort in huis neemt flink toe als het buiten koud is, omdat de temperatuur gelijkmatiger is en daardoor minder tocht ontstaat. Hoe beter het glas isoleert, des te sneller de investering wordt terugverdiend.

Lees meer over:

Groene hypotheek

Bij ABN Amro, Rabobank en Triodos Bank kun je extra korting krijgen op je hypotheek als je woning voldoende energiezuinig is. Dit scheelt je zomaar enkele honderden euro's per jaar. Om een zogeheten groene hypotheek te mogen afsluiten gelden aanvullende voorwaarden die per bank verschillen.

De Rabo Groenhypotheek is alleen beschikbaar voor nieuwbouwwoningen in combinatie met een groenverklaring. Het maximale leenbedrag is €100.000 bij een rentevaste periode van 10 jaar. Bij ABN Amro en Triodos Bank komen ook bestaande energiezuinige woningen in aanmerking en geldt de korting, met uitzondering van de variabele rente, voor alle rentelooptijden.

Voorwaarden groene hypotheek

Bank Rentekorting EPC-waarde
ABN Amro 0,2% max. 0,4
Rabobank 0,5% max. 0,26
Triodos 0,1% / 0,2% max. 0,39 / 0,19

Peildatum: 30 juni 2017

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Lees ook:

Nieuwste artikelen

Nieuw & interessant

 • werkgeversverklaring
  6 jul.

  Checklist werkgeversverklaring

  De werkgeversverklaring is een belangrijk document bij de hypotheekaanvraag. Het bevat vaak fouten of is onvolledig. Dit kan de hypotheekaanvraag vertragen. Gebruik onze checklist.
 • Artikelen_overstappenanderekoopwoning
  Nieuws  |  5 jul.

  Hypotheek zonder werkgeversverklaring

  Een hypotheek aanvragen met een digitaal verzekeringsbericht van het UWV in plaats van een werkgeversverklaring kan bij steeds meer hypotheekverstrekkers. Voorwaarde is wel dat dit gebeurt via een adviseur die deelneemt aan het project 'Handig!’.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.