icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Eigen huis en belasting: hierop moet je letten

Het kopen en bezitten van een eigen huis heeft gevolgen voor je inkomstenbelasting. Maar het is ook van invloed op de hoogte van je gemeentelijke belastingen. Waarmee moet je allemaal rekening houden?
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Artikelen_eigenhuisenbelasting

Checklist belastingaangifte woningeigenaren

Welke kosten voor je huis zijn aftrekbaar en waar moet je aan denken bij de belastingaangifte als je een eigen huis hebt? Met deze checklist ben je goed voorbereid.

Profiteren van renteaftrek

De rente van nieuwe hypotheken (die zijn afgesloten na 31 december 2012) mag alleen nog worden afgetrokken als de lening in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost via een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Wie op 31 december 2012 al een hypotheek had, heeft meestal meer keuze. Zelfs ná verhuizing of verlenging van de hypotheek.

We leggen uit hoe je kunt profiteren van renteaftrek en welke hypotheekvorm je het best kunt kiezen.

Overdrachtsbelasting

Als je een huis koopt, betaal je 2% van de aankoopprijs aan overdrachtsbelasting. Als de overdracht via de notaris verloopt, regelt die de afdracht. In bijzondere gevallen hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen.

WOZ-waarde

Ieder jaar krijgen woningeigenaren een WOZ-beschikking van de gemeente opgestuurd. Soms valt er geld te verdienen door je gemeente te overtuigen dat je huis minder of juist meer waard is.

Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde die de gemeente heeft vastgesteld, dan kun je bezwaar maken. Met onze tips zorg je ervoor dat je bezwaar staat als een huis.

Gemeentelijke belastingen

Als huiseigenaar betaal je jaarlijks gemeentelijke belastingen:

 • onroerendezaakbelasting (OZB) 
 • rioolheffing
 • waterschapsbelasting
 • afvalstoffenheffing

Gemeenten hebben vaak veel vrijheid bij het vaststellen van de tarieven. Daardoor betaal je in de ene gemeente meer dan in de andere. De OZB is een percentage van de WOZ-waarde van je huis. De gemeente mag dit percentage jaarlijks aanpassen. 

Gemeentelijke belastingen berekenen

Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) biedt een online tool waarmee je kunt berekenen hoe hoog de gemeentelijke belastingen zijn als je een huis hebt of gaat kopen in een bepaalde gemeente.

Eigenwoningforfait 

Wie in een koophuis woont, moet bij de aangifte inkomstenbelasting een bedrag optellen bij zijn belastbare inkomen: het eigenwoningforfait. Dit bedrag is bij de aangifte die je 2017 indient bijna altijd 0,75% van de WOZ-waarde van je woning.

Kapitaalverzekering of bankspaarhypotheek

Voor starters is het niet meer mogelijk een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) of bankspaarhypotheek af te sluiten. Maar als je er al eentje hebt, kun je deze aanhouden of eventueel oversluiten. Wat zijn de fiscale voorwaarden om van de vrijstellingen gebruik te kunnen maken?

Vakantiehuis

Heb je een vakantiehuis? Let dan op bij het doen van je aangifte. Een vakantiehuis en de bijbehorende schuld moet je aangeven in box 3. De betaalde rente is niet aftrekbaar.

Hypotheek met hulp van pa en ma

Voor ouders zijn er verschillende manieren om hun kind te helpen bij de koop van een woning. Het meest voor de hand ligt een lening of een schenking. Of ouders kunnen een woning kopen en die verhuren aan hun kind. Check welke optie het best bij jullie past.

 

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • keuken-agresieve-verkoop-Nieuws
  Nieuws  |  20 nov.

  Afkoelingsperiode nodig in agressieve keukenbranche

  37% van de consumenten die een keuken willen kopen, voelt zich onder druk gezet door agressieve verkoopmethoden. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 7000 panelleden.
 • looptijdrente-eersteindruk
  Eerste indruk  |  14 nov.

  Looptijdrente.nl

  Looptijdrente.nl vergelijkt hypotheekrentes. Bijzonder is dat deze vergelijker rekening houdt met banken die de rente tijdens de rentevaste periode automatisch verlagen.