icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe kies je een hypotheekadviseur?

Er zijn verschillende soorten hypotheekadviseurs. De één werkt voor een grote keten, de ander bij een bank of is zelfstandig. Zoek vooraf uit bij hoeveel hypotheekaanbieders hij of zij een hypotheek voor je kan afsluiten. En hoe gaat jouw adviseur om met klachten?
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  8 januari 2018

financieel-advies

Soorten adviseurs

Zoek voordat je met een adviseur in gesprek gaat met wat voor soort adviseur je te maken hebt. Er zijn 4 mogelijkheden. De adviseur:

 1. is in dienst van één aanbieder, bijvoorbeeld een bank. De adviseur kan meestal alleen hypotheken bij die aanbieder afsluiten. SNS Bank is een uitzondering en verkoopt ook hypotheken van 6 andere aanbieders.
 2. werkt samen met een klein aantal aanbieders. De adviseur geeft advies en selecteert een hypotheek uit het beperkte aantal hypotheekaanbieders waarvoor hij kan afsluiten.
 3. werkt samen met veel/vrijwel alle aanbieders.
 4. geeft alleen advies maar sluit geen producten af, bijvoorbeeld een onafhankelijk financieel planner.

Bij adviseur 1 en 2 is het dus mogelijk dat je bij hem of haar niet de voor jou voordeligste hypotheek kunt afsluiten.

Tip:  lees voor je naar een hypotheekadviseur gaat, het dienstverleningsdocument (dvd) op de website van de adviseur. Hierin staat wat hij of zij voor je doet, of er veel of weinig hypotheekaanbieders met elkaar worden vergeleken en hoe hoog de advieskosten zijn.

Hypotheekadvies bij een bank is vaak wat goedkoper dan het advies van een adviseur die bij een keten werkt. Bedenk wel dat de advieskosten minder belangrijk zijn dan het hypotheektarief. Bij een hypotheek van €300.000 verdien je de advieskosten van €3000 al terug als je 0.1% rente betaalt bij een renteperiode van 10 jaar.

Eerst kennismaken

Het is belangrijk dat je de adviseur vertrouwt en dat je er een klik mee hebt. De meeste financieel adviseurs bieden een gratis eerste gesprek aan. Bereid dit kennismakingsgesprek goed voor. Zoek vooraf uit, welke banken de laagste hypotheekrente én de beste voorwaarden bieden  en vraag of hij met die banken zaken doet.  Vraag verder of de kosten van het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering zijn inbegrepen in het advies; dit staat meestal niet duidelijk in het dienstverleningsdocument. 

Zoek een adviseur

De Consumentenbond werkt samen met Advieskeuze; een onafhankelijke vergelijkingssite van financieel adviseurs. Op deze website kun je financieel advieskantoren in Nederland met elkaar vergelijken op basis van afstand, prijs en reviews van anderen.

Wat kost een adviseur?

Doorstromers op de woningmarkt betalen voor een persoonlijk hypotheekadvies inclusief afsluiten gemiddeld bijna €2400, blijkt uit een peiling van Advieskeuze uit januari 2017. Starters betalen gemiddeld een paar 100 euro minder, ondernemers juist meestal meer.

Hoe gaat een adviseur om met klachten?

Heb je een klacht over je adviseur, dan moet je die klacht eerst bespreken met de adviseur. Kom je er niet uit, dan kun je die klacht voorleggen aan het Klachteninstituut voor Financiële Dienstverlening (Kifid). Het Kifid kijkt eerst of bemiddelen mogelijk is. Lukt dat niet, dan doet de Geschillencommissie van het Kifid uitspraak. Lang niet alle adviseurs accepteren die uitspraak als bindend. Dit betekent, dat je gelijk kunt krijgen van het Kifid maar dat de dienstverlener die uitspraak naast zich neer kan leggen. Je moet dan alsnog naar de rechter. Kies dus voor een adviseur die de uitspraken van het Kifid accepteert. Zoek jouw adviseur op in het Kifid Register.

Lees ook:

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Nieuw & interessant

 • Vista-hypotheken-eersteindruk
  Eerste indruk  |  20 jun.

  De Vista hypotheek

  Met de nieuwe hypotheek Vista wil de Rabobank de concurrentie aangaan voor de lange renteperiodes, maar lukt dat ook?
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  15 jun.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?