icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheekadvies

Sinds het provisieverbod per januari 2013 moeten we betalen als we een hypotheek willen afsluiten of aanpassen. De kosten zaten voorheen onzichtbaar versleuteld in de hypotheek: in de afsluitprovisie, de hypotheekrente maar ook in ondoorzichtige verzekeringsconstructies. De kosten voor hypotheekadvies zijn nu zichtbaar en lopen flink uiteen.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:24 juli 2018

Artikel_Hypotheekadvies

De kosten die we rechtstreeks aan de bank of de tussenpersoon betalen zijn sinds de invoering van het provisieverbod over de hele linie gedaald. Dit was mede te danken aan de Rabobank die beduidend lagere kosten rekende dan een tussenpersoon of de andere banken.

Kosten hypotheekadvies per bank  

 Bank  Niet-starter  Starter  Verhogen hypotheek
 Rabobank  €1900  €1600 €1600
 ABN Amro  €1850    €1500 €1300
 ING Bank     €2100 €1750  €900
 SNS Bank  €2200  €1800  ± €1250 (€125 per uur)

Peildatum tarieven: 24 juli 2018    

Toelichting bij de tabel:

 • De genoemde kosten zijn voor het advies inclusief bemiddelingskosten.
 • Bij alle banken is een oriënterend gesprek gratis.
 • De Rabobank geeft als enige een korting als je zelf een deel van de voorbereiding doet. In de tabel zijn we van die kosten met een korting uitgegaan. Besteed je alles uit, dan betaal je €2200, starters €1900.
 • De SNS Bank rekent voor verhogingen een uurtarief, maar geeft op haar site aan dat je rekening moet houden met ongeveer €1250.
 • Liep de vorige hypotheek ook al bij ABN Amro, dan betaal je bij die bank voor een nieuwe hypotheek €1500 in plaats van €1850.

Kosten hypotheekadvies

Bij hypotheekadvies komt, volgens gegevens van Advieskeuze.nl, het gemiddelde tarief uit op €123 per uur (peildatum juli 2014), uiteenlopend van €50 tot €195 inclusief btw. Er gaan gemiddeld 21 uur in een compleet hypotheekadvies schuil, wat neerkomt op in totaal zo’n €2500. Banken moeten de kosten splitsen in advies- en distributiekosten, maar zelfstandig adviseurs mogen een all-in tarief vragen. Bijkomende kosten moeten wel duidelijk zijn (zoals voor nazorg). Als je hypotheekadvies via de bank krijgt en je besluit geen hypotheek af te sluiten, dan betaal je alleen advieskosten. Bij ABN Amro betaal je de helft als er nog geen adviesrapport is opgemaakt, Rabobank rekent minder wanneer je zelf voorwerk doet (zoals het aanleveren van relevante documentatie).

Je kunt een hypotheek ook zonder advies afsluiten (execution only). Je betaalt dan nog wel afhandelings- of distributiekosten.

Belasting en hypotheekadvies

Advies- en afsluitkosten voor een hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar, indien de hypotheekrente dit ook is. Heb je een hypotheekadvies gehad en zie je af van de hypotheek, dan mag je de advieskosten niet aftrekken voor de inkomstenbelasting. Gebruik je een deel van de hypotheek om een auto te kopen, dan kun je de rente hierover evenmin aftrekken en de hiermee samenhangende kosten ook niet.

Btw en hypotheekadvies

Over de advieskosten voor een hypotheek betaal je geen btw, ook niet als je geen hypotheek afsluit. Als het adviesgesprek is bedoeld om een hypotheek af te sluiten via de tussenpersoon waarmee je het gesprek hebt gevoerd, hoef je geen btw te betalen. Ook adviezen gericht op bemiddeling voor een ander krediet of bijvoorbeeld een spaarproduct vallen onder de btw-vrijstelling. Een schriftelijke ‘overeenkomst van opdracht’ geldt als bewijsmiddel voor het aantonen van het doel van de werkzaamheden. Als je advies inwint zónder de intentie via die tussenpersoon een financieel product af te nemen (bijvoorbeeld een second opinion), dan betaal je wel 21% btw.

Lees ook:

Artikelen binnen Hypotheek voor je eerste huis

Alle artikelen

Nieuw & interessant

 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  12 sep.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • jungo-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  6 sep.

  Jungo

  Jungo wil hypotheekklanten direct koppelen aan particulieren die op zoek zijn naar een hoger rendement op hun spaargeld. Hoe werkt dit precies?
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.