! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Het geeft duidelijkheid als je vooraf berekent hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Zo voorkom je dat je in de verkeerde prijscategorie naar een huis zoekt. Ook je maandlasten en het inbrengen van eigen geld zijn belangrijk. We helpen je op weg.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 19 januari 2022

starters hypotheek

Waar hangt mijn maximale hypotheek van af?

Hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen, hangt af van:

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Met een hypotheek kun je nooit de volledige aankoopprijs plus alle bijkomende kosten betalen als je een eigen huis koopt. Je hebt altijd eigen geld nodig. Bij het online berekenen van je maximale hypotheek, zie je hoeveel eigen geld je bij een bepaald hypotheekbedrag moet inbrengen.

Tips voor eigen geld

  • Heb je geen eigen geld voorhanden? Kijk of jouw gemeente een Starterslening biedt.
  • Willen je ouders bijspringen? Dat kan in de vorm van een schenking of lening. Ben je tussen de 18 en 40 jaar, dan hebben ouders de mogelijkheid om eenmalig €106.671 (2022) belastingvrij te schenken. Het geld moet worden gebruikt voor de aankoop of verbouwing van het eigen huis. Of voor de aflossing van de hypotheek.
  • Je ouders kunnen ook geld aan je lenen. Ontdek hoe je een familiehypotheek regelt.

Inkomsten uit verhuur

Wie een woning verhuurt, mag dit inkomen soms meerekenen bij de aanvraag van een hypotheek. Voor particuliere verhuurders komen de inkomsten uit verhuur in box 3 terecht (inkomen uit sparen en beleggen). Of en hoeveel je mag meerekenen, verschilt per geldverstrekker.

Huurinkomsten niet of deels meetellen

Bij ongeveer de helft van de hypotheekaanbieders mag je huurinkomsten niet meetellen. Aanbieders die dit wel toestaan, hanteren hiervoor verschillende regels. Bij de ASN Bank mag je bijvoorbeeld 85% van de verhuurinkomsten meetellen. Bij Centraal Beheer is dit 70%. Voorwaarde is wel dat je permanent verhuurt. Het inkomen uit een een recreatiewoning of Airbnb telt dus niet mee.

Ook kunnen geldverstrekkers aanvullende voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld dat de huurinkomsten niet het enige inkomen mag zijn. Vraag hiervoor advies aan je hypotheekadviseur.

Eenmalige kosten eigen huis

De eenmalige kosten van je eigen huis bestaan uit onder meer:

Maandelijkse kosten eigen huis

We raden je aan om te bedenken hoeveel je maximaal per maand wilt besteden aan wonen. Behalve de maandelijkse rente en aflossing heb je ook te maken met aanvullende woonlasten zoals belastingen, verzekeringen en energiekosten.

Gemiddelde woonlasten

In Nederland besteden huishoudens gemiddeld 1/3 van hun inkomen aan wonen, inclusief energieverbruik. Breng je (toekomstige) inkomsten en uitgaven in kaart met behulp van een digitaal huishoudboekje.

Lees meer over de vaste lasten van je koophuis.

Artikelen binnen Starter