icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Keuze voor de notaris, koper of verkoper?

Degene die de notaris betaalt, mag de notaris kiezen. Vaak maakt het uit of het om een bestaande woning of om nieuwbouw gaat.

notaris kiezen hypotheek

Een bestaand huis koop je meestal 'kosten koper'. Dat betekent dat de koper alle kosten betaalt van de notaris. De koper mag dus de notaris kiezen die nodig is voor de eigendomsoverdracht van de woning en het opmaken van de hypotheekakte. Tenzij je vóór de koop hebt afgesproken dat de verkoper de notaris kiest.

Een nieuwbouwhuis koop je 'vrij op naam'. Dat betekent dat de verkoper alle kosten van de notaris betaalt. Bij een nieuwbouwhuis kiest de verkoper de notaris.

Tips

  • De tarieven voor notarisdiensten zijn al enige jaren vrij, ook voor de aan- en verkoop van huizen. De prijsverschillen tussen notarissen kunnen behoorlijk zijn, en groter dan je denkt. Maak dus een belrondje of ga naar www.degoedkoopstenotaris.nl.
  • Lees ook de informatie in de brochure Spelregels voor Notaris en Consument.
  • De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft op haar website een module waarmee je notaristarieven kunt opzoeken: www.zoekjenotaris.nl. 4 stappen leiden je naar een notaris die aansluit bij je wensen.
  • Voor algemene notariële vragen over bijvoorbeeld de koop van een (nieuwbouw) huis of appartement kun je de Notaristelefoon bellen (0900 - 346 93 93, €0,80 ct./p.m. op werkdagen: 09.00 - 14.00 uur).

Je kunt je klacht ook plaatsen op www.klachtenkompas.nl, een initiatief van de Consumentenbond. De klacht wordt dan direct ingediend bij het betreffende bedrijf. En om zeker te zijn dat je klacht serieus wordt genomen, kijkt de Consumentenbond met je mee.