icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Na 2020 wordt autorijden goedkoper

Nieuws|Niet alleen het bezit, maar ook het gebruik van een auto wordt na het jaar 2020 goedkoper. Dit concludeert BEUC, de Europese koepelorganisatie van consumentenclubs.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:28 november 2016

Artikelen_autokosten

Het BEUC-rapport ‘Kosten toekomstige zuinige auto’s gaan omlaag’ baseert zich op het streven van de Europese Commissie om de CO2-uitstoot van auto's verder te reduceren. Deze moet in 2050 60% lager zijn dan in 1990. Om dit te bereiken zijn technologische ontwikkelingen nodig. De studie gaat in op de vraag met welke kosten bezitters/gebruikers van de nieuwe generatie zuinige auto’s te maken gaan krijgen.

Met name de prijzen van volledig elektrische auto’s zullen - door technologische ontwikkelingen -  substantieel dalen. In 2024 zouden de gemiddelde totale kosten over 4 jaar in de buurt van die van een benzine-auto moeten liggen, als ze niet al lager zijn. Maar ook auto’s met een traditionele benzine- of dieselmotor profiteren van technische vooruitgang. Een auto gekocht in 2025 zal over z’n levensduur tussen de €4500 en €9500 voordeliger uitpakken vergeleken met een auto die in 2015 werd aangeschaft. Voorwaarde is wel dat de EU doelstellingen voor de reductie van CO2 uitstoot opstelt. Die stimuleren de introductie van nieuwe technieken voor een lager verbruik.

Monique Goyens, directeur van BEUC, stelt dat consumenten van deze prijsdaling zullen profiteren en dat elektrisch rijden voor een grotere groep consumenten binnen bereik komt.

Verder lezen:

Onderzoeksrapport BEUC

Samenvatting onderzoeksrapport