icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Dealer versus universele garage

Ben je voor auto-onderhoud bij een universele garage goedkoper uit dan bij de merkdealer? Niet altijd, maar offertes vragen loont. Denk wel om de garantie.
Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen

Gepubliceerd op:  17 oktober 2014

Artikelen_dealerversusuniverseel

dealeruniverseeleBesparen op auto-onderhoud? Veel autobezitters zullen dan naar een universele garage gaan want 'de dealer is duurder'. Maar uit ons onderzoek blijkt dat de dealer niet altijd duurder en soms zelfs goedkoper is. Het verschilt per auto en per klus.

In maart 2014 vroegen we 12 autobedrijven een offerte voor de meestvoorkomende onderhoudsbeurten en reparaties van populaire auto's van 2 en 5 jaar oud. Het ging om:

  • 4 stadsauto's;
  • 3 compacte auto's;
  • 3 kleine middenklassers.

We benaderden 5 dealers door heel Nederland:

  • 5 universele bedrijven
  • 2 'fastfitters'.

De prijzen bleken flink uiteen te lopen. Zo maakte een universele garage een offerte van €660 voor een 70.000 km-beurt van een Volkswagen Golf 1.4 van 5 jaar oud, terwijl zijn collega's gemiddeld €320 vroegen.

De onderhoudsofferte van een Ford Ka van tw3 ee jaar was bij de universele garages en fastfitters gemiddeld aanzienlijk goedkoper dan bij de dealers.

Voor het vervangen van een uitlaatdeel rekenden dealers doorgaans veel meer dan de universelen en fastfitters. Dat gold ook voor het vervangen van de distributieriem bij een Renault Twingo van 5 jaar oud. Maar bij een Volkswagen Polo rekende de dealer hiervoor bijna de helft minder dan de fastfitter.

Dealers hebben hun prijzen namelijk verlaagd om de concurrentie met andere garages aan te kunnen. Vraag dus altijd aan meerdere bedrijven een offerte.

Ter vergelijking

carsomWie geen zin heeft zelf garages te benaderen voor een offerte, kan terecht bij Carsom. Via www.carsom.nl kun je op basis van kenteken en kilometerstand de prijzen opvragen voor de meeste beurten en reparaties.

Carsom geeft een algemene prijsindicatie op basis van de fabrieksopgaven van uren en onderdeelkosten. Het bedrijf selecteert vervolgens 3 Bovag-garages in de buurt en biedt aan een offerte te vragen. Da's handig, maar in diverse reviews is te lezen dat de bij Carsom aangesloten Bovag-bedrijven niet of veel te laat reageren op het offerteverzoek.

Ook valt op dat de prijsindicaties van Carsom soms wel een erg grote bandbreedte hebben; de duurste is dan wel 3 keer zo hoog als de goedkoopste. En de prijzen die wij opvroegen, vielen soms nog buiten die bandbreedte.

Nieuw, dus dealer?

Stel dat je bij een ander bedrijf goedkoper uit bent dan bij de eigen dealer, loop je dan niet het risico je garantie te verspelen? Ja en nee.

Wie een nieuwe auto koopt, heeft wettelijk recht op een deugdelijk product en dus recht op gratis reparatie wanneer de auto eerder kapotgaat dan je redelijkerwijs mag verwachten bij normaal gebruik. Het eerste halfjaar moet de dealer de auto dan ook kosteloos repareren, tenzij hij kan aantonen dat de koper de auto verkeerd heeft gebruikt.

Na dat halfjaar ligt de bewijslast bij de koper. Die moet dan aantonen dat hij het gebrek niet zelf heeft veroorzaakt. Lukt dat, dan ligt de bal weer bij de verkoper. Die zal de auto gratis moeten repareren, tenzij hij kan aantonen dat het gebrek door een andere garage is veroorzaakt.

Het ligt anders voor de extra garantie die de verkoper of fabrikant bij de koop kan bieden. Dat is iets extra's naast de wettelijke rechten waaraan de verkoper of fabrikant wél voorwaarden mag verbinden. Daarom kan het, zeker bij langere garantieperioden, verstandig zijn die garantie niet op het spel te zetten.

'Fastfitter' = haastwerk?

Veel autobezitters laten het onderhoud door hun dealer doen. Maar het kan ook bij een universele garage of 'fastfitter'. Deze zogenoemde fastfitters (Kwik-Fit is de bekendste) waren aanvankelijk gespecialiseerd in banden en uitlaten. Maar tegenwoordig doen zij ook onderhoudsbeurten.

Universele garages zijn niet merkgebonden en hebben meestal de kennis en kunde in huis om alle auto's te onderhouden. Is het bedrijf aangesloten bij de Bovag, dan weet je dat de auto volgens de fabrieksspecificaties wordt onderhouden.

Je kunt ook naar een andere dealer overstappen. Veel autobezitters denken dat een dealer geen onderhoud wil plegen op een auto die niet bij hem gekocht is. Maar onderhoudsbeurten zijn lonend en de meeste dealers nemen dus elke auto aan, ook als die elders gekocht is.