icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Private lease: de voor- en nadelen

Met privé leasen rijd je voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto. Wat zijn de voor- en nadelen en waar moet je op letten? We zetten alles op een rij, inclusief een prijsvergelijking tussen leasen en kopen bij verschillende aanbieders.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:20 november 2017

lease autos

Auto kopen of privé leasen?

Privé leasen van een auto wordt steeds populairder. Je hebt geen omkijken naar autoverzekering, wegenbelasting of onderhoud; je hoeft alleen te tanken. Vanaf zo'n €200 rijd je in een nieuwe kleine auto.

Let op: private lease kan interessant zijn, maar er kleven ook serieuze nadelen aan. Heb je de voor- en nadelen goed afgewogen en overweeg je private lease? Controleer dan of de leasemaatschappij aangesloten is bij het Keurmerk Private Lease.

Wat is private lease?

Meer dan 85% van alle autobezitters in Nederland weet niet wat hij maandelijks kwijt is aan zijn auto. Met een private lease auto betaal je een vast bedrag per maand. De kenmerken:

 • Bij prive lease ben je geen eigenaar, je huurt de auto voor minimaal 12 tot 60 maanden.
 • Iedere maand betaal je een vast bedrag voor de kosten van afschrijving, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden.
 • Jij betaalt daarnaast zelf de brandstof, eventuele verkeersboetes en bij schade een eigen risico.
 • Na de afgesproken leaseperiode lever je de auto in en worden de gereden kilometers en niet-acceptabele schades verrekend.
 • Er is geen fiscale bijtelling, die geldt alleen voor leaserijders met een auto van de zaak.

Zorgeloos een private lease auto rijden?

Met het Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar, door de Consumentenbond gecheckt leasecontract en een eerlijk maandbedrag. Zonder kleine lettertjes.

Meld je nu aan

Autolease q3

Wanneer is leasen voordelig?

Is leasen goedkoper dan dezelfde auto kopen met spaargeld of een lening? Zo bepaal je dat:

 • Kies de auto die je wilt hebben.
 • Kijk bij welke leasemaatschappij je de auto van je keuze voordelig kunt leasen. Let daarbij op het aantal kilometers per jaar en de leaseperiode. 
 • Vergelijk deze prijs met de prijs (voor zo'n zelfde periode) die je kwijt zou zijn als je de auto zelf aanschaft. Denk bij een lening ook aan de rente die je betaalt.

Prijsvergelijking

We hebben voor een aantal modellen, looptijden en aantal kilometers berekend of het voordeliger is om te kopen, lenen of leasen. Dat kan flink verschillen. Bekijk onze prijsvergelijking van private lease om te zien welke aanbieders gemiddeld voordeliger zijn dan kopen met eigen of geleend geld en welke niet.

Leasen of kopen

Privé leasen is in een aantal gevallen een alternatief voor kopen. Koop je een nieuwe auto met geleend geld, dan hebben veel private leasebedrijven een betere deal. Heb je voldoende spaargeld? Dan ben je slechts in enkele gevallen goedkoper uit. Let wel goed op de nadelen, bijvoorbeeld de invloed op een hypotheek en schadevrije jaren. Bedenk ook dat het voortijdig verbreken van het leasecontract een dure grap is. Het goedkoopst ben je nog altijd uit met een tweedehands auto.

Voordelen private lease

 • Inzicht in autokosten: met private lease weet je beter wat je maandelijks kwijt bent aan autokosten.
 • Geen gedoe: je hoeft je niet druk te maken over onverwachte garagerekeningen en het inruilen of verkopen van je auto.
 • Geen spaargeld nodig: heb je geen spaargeld - maar wel een vast inkomen - en wil je een nieuwe auto rijden, dan kan private lease interessant zijn.
 • Soms goedkoper dan kopen: in een enkel geval is private lease goedkoper dan een nieuwe auto kopen met eigen geld. Moet je kopen met geleend geld, dan is private lease vaak goedkoper. Hoewel het voordeel beperkt is als je al veel schadevrije jaren hebt. Bekijk onze vergelijking tussen kopen en private lease bij verschillende aanbieders.
 • Seniorvriendelijk: oudere consumenten kunnen bij kredietverstrekkers geen of moeilijk geld lenen. Privé leasen is dan een optie. Let op! Bij ongeveer de helft van de aanbieders geldt een leeftijdsgrens, vaak tot 75 jaar.

Nadelen private lease

 • Contractbreuk is kostbaar: verandert je situatie - bijvoorbeeld door verhuizing, echtscheiding of ontslag - dan kom je meestal niet zonder gevolgen onder het contract uit.
 • Autorijden kan goedkoper: private lease is niet de goedkoopste vorm van autorijden. Vind je een jonge auto niet belangrijk, dan is de goedkoopste optie een occasion die je zo ver mogelijk ‘oprijdt’. Ook met eigen geld een nieuwe auto aanschaffen is vaak goedkoper blijkt uit onze prijsvergelijking tussen kopen en private lease.
 • Private lease beperkt hypotheek: privé leasen als je plannen hebt om een huis te kopen is een slecht idee. De bank brengt namelijk 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Dat geldt overigens ook als je een lening afsluit voor een auto.
  Praktijkvoorbeeld: stel je hebt €50.000 aan inkomen en 2,2% hypotheekrente: zonder leaseauto mag je dan maximaal €230.445 lenen. Bij private lease met maandelijkse kosten van €400 is de maximale hypotheek €161.970, een verschil van maar liefst €65.475!
 • Duur bij weinig gebruik: voor automobilisten die maar weinig rijden, is lease minder interessant. De meeste leasebedrijven gaan uit van een jaarlijks minimum van 10.000 of 12.000 kilometer. Je krijgt meestal geen vergoeding voor niet gereden kilometers.
 • Verlies schadevrije jaren: na 3 jaar zonder eigen auto gaan al je opgebouwde schadevrije jaren meestal verloren. Zeker als je veel jaren hebt opgebouwd is dit een punt om rekening mee te houden. Uitzonderingen zijn 'ALD automotive' en 'LeasePlan', die zijn aangesloten bij het landelijke systeem waarin schadevrije jaren worden bijgehouden (RoyData-syseem).
 • Relatief duur bij veel schadevrije jaren: als je de maximale no-claimkorting hebt opgebouwd, geldt nog een nadeel. Veel contracten hebben namelijk een gelijke premie voor alle bestuurders, waardoor je eigenlijk meebetaalt aan de bestuurders met weinig schadevrije jaren. Zelf een auto kopen, en eventueel daarvoor geld lenen, is dan vrijwel altijd voordeliger (mits de auto voorlopig geen schade heeft).

Standaard of meerprijs?

Als je een auto gaat leasen, kijk dan goed welke auto je krijgt voor welke prijs. Mag je hem naar eigen wens samenstellen of alleen kiezen uit een standaardmodel of -kleur? En hoe luxe is jouw leaseauto uitgevoerd? Is de auto standaard uitgerust met airco, 5 deuren, metallic lak of een navigatiesysteem? Of valt dit allemaal onder een meerprijs?

Flinke prijsverschillen

De prijzen tussen de verschillende aanbieders verschillen onderling flink en zijn lastig met elkaar te vergelijken, want de voorwaarden (zoals kilometerbundels en de uitvoering van de auto) lopen sterk uiteen. 

Wel of niet inbegrepen?

Controleer altijd of deze zaken in de leaseprijs zijn inbegrepen: 

Wij onderzochten de voorwaarden voor private lease per aanbieder.

Kilometerbundels

De kilometerbundels beginnen meestal bij 10.000 kilometer per jaar. Wie meer rijdt dan afgesproken, moet aan het einde van het jaar bijbetalen (dit worden 'meerkilometers' genoemd). Rijd je minder kilometers ('minderkilometers'), dan krijg je meestal geen geld terug. 

De meeste aanbieders rekenen afhankelijk van de grootte van de leaseauto tussen de €0,05 en €0,16 per extra gereden kilometer. Sommige bedrijven 'hercalculeren' de leaseprijs bij afwijkingen van 10%.

Verrekening meerkilometers

Meestal zijn de meerkilometers duurder dan de kilometers in de bundel. Bij exact 11.000 gereden kilometers is een bundel van 11.000 km voordeliger dan een bundel van 10.000 km plus 1000 meerkilometers. Maar bij 10.500 kilometer per jaar kan een bundel van 10.000 voordeliger uitpakken. Waar het omslagpunt ligt, is per aanbieder en per auto verschillend.

Verrekening minderkilometers

De meeste leasemaatschappijen vergoeden niets voor de ‘niet gebruikte’ kilometers. Als ze het al doen, dan is het bedrag per kilometer vaak lager dan de kilometerprijs in de bundel. Het Keurmerk Private Lease bepaalt wel dat op de einddatum de betaalde meerkilometers worden verrekend met de minderkilometers.

Leeftijdseisen

Een beperkt aantal leasemaatschappijen eist dat de bestuurder minimaal 21 of 24 jaar oud is. Sommige leasebedrijven rekenen een maandelijkse toeslag van €10 tot €25 onder de 24 jaar. Ongeveer de helft van de leasemaatschappijen hanteert een maximale eindleeftijd.

Schadevrije jaren

Sommige leasemaatschappijen rekenen een hogere leaseprijs bij weinig schadevrije jaren, terwijl andere aanbieders de prijs voor iedereen gelijk houden. Verder verhogen de meeste leasebedrijven je verzekeringspremie of eigen risico als je zelf schade veroorzaakt. Hierdoor kan het leasetarief gedurende het contract stijgen, dus staat het leasetarief tijdens de leaseperiode niet vast. Als je de auto total loss rijdt, stopt het leasecontract bij de meeste aanbieders. In een aantal gevallen krijg je een nieuwe auto.

Voor de Consumentengids van december 2016 deden wij onderzoek naar private lease als alternatief voor het kopen van een auto. Bekijk het gidsartikel Auto leasen zonder je baas (pdf, alleen voor abonnees van de Consumentengids).

Lees ook:

Artikelen binnen Koopadvies

Alle artikelen