icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hybride warmtepompen onderworpen aan praktijktest

Nieuws
|
Samen met 6 andere organisaties laat de Consumentenbond 10 warmtepompsystemen testen op het Energy Transition Center EnTranCe in Groningen. De test moet de prestaties van hybride warmtepompen inzichtelijk maken voor consumenten die willen overstappen op deze nieuwe vorm van verwarmen.
joyce donat

Joyce Donat   WoordvoerderGepubliceerd op:9 mei 2018

hybride-waterpomp

Update 21 maart 2019:

Het onderzoek naar hybride warmtesystemen heeft wederom vertraging opgelopen. Daardoor zijn de resultaten niet eerder dan eind 2019, mogelijk zelfs pas begin 2020, te verwachten. De Consumentenbond betreurt het uitstel zeer, maar hecht er groot belang aan dat het onderzoek zorgvuldig wordt uitgevoerd, ook als dat betekent dat het langer duurt.

Update 9 oktober 2018:

Het onderzoek naar de warmtesystemen duurt langer dan voorzien. De eerste testresultaten worden daardoor pas begin 2019 verwacht.

We laten de hybride verwarmingssystemen onder meer testen op energiegebruik, prestatie (een goede, snelle en stabiele temperatuurregeling) en geluidsproductie. De Hanzehogeschool Groningen en TNO voeren het onderzoek uit in een speciale ‘testwoning’. De resultaten publiceren we in het najaar van 2018 in de Consumentengids.

Interesse

Uit een enquête van de Consumentenbond onder 10.000 consumenten blijkt dat een derde van de respondenten overweegt een hybride warmtepomp aan te schaffen. Een verrassend hoog percentage, aangezien het om een relatief onbekende en dure investering gaat. De hoge prijs is voor 36% van de ondervraagden dan ook reden om juist niet over te willen stappen op een warmtepompsysteem.

Een hybride verwarmingssysteem (ketel plus warmtepomp) kost tussen de €4000 en €7000, inclusief installatiekosten en subsidie. Consumenten kunnen tot 75% besparen op hun gasverbruik, maar daar staat wel een toename van het stroomverbruik tegenover. De test moet uitwijzen hoeveel een consument per saldo bespaart.

Duurzaam

De hybride warmtepomp is een combinatie van een HR-ketel en een elektrische warmtepomp. Dit type wordt gezien als één van de opvolgers van de gewone, gasgestookte, HR-ketel.

Het grootste gedeelte van het jaar verwarmt de warmtepomp de woning. Hij gebruikt hiervoor warmte uit de buitenlucht, zelfs als het buiten koud is. Alleen voor warm water uit de kraan en als het heel koud is (bijvoorbeeld als het vriest), springt de cv-ketel bij. Consumenten stoken daardoor zuiniger en duurzamer.

De initiatiefnemers van het praktijkonderzoek zijn de Consumentenbond, Cogas, Enpuls, GasTerra, Gasunie, N-tra en Vereniging Eigen Huis.

Lees ook: