! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips voor duurzaam wonen

Met relatief kleine investeringen kun je veel energie besparen en duurzaam wonen. Denk maar aan het dichten van kieren en tochtgaten of investeer in zonne-energie. Koop je een nieuwe, duurzame woning dan krijg je soms extra korting op de hypotheek.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 oktober 2021

Artikel duurzaam wonen

Energie besparen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je huis energiezuiniger te maken. Hoeveel je precies kunt besparen hangt af van hoe je huis nu geïsoleerd is.

1. Isoleer je woning

Met goede isolatie blijft je huis langer warm en kun je flink wat geld besparen. Er zijn een aantal manieren om dit te bereiken. Met een relatief lage investering kun je flink besparen. 

2. Gebruik zonne-energie

Met zonnepanelen op je dak bespaar je flink op je stroomverbruik. Een zonneboiler levert juist besparing op de gasrekening.

3. Bespaar op verwarming

Een oude cv-ketel kun je vervangen door een nieuwe die veel zuiniger is. Je kunt ook direct overstappen op een warmtepomp en ISDE-subsidie aanvragen.

Lees meer over energiebesparende maatregelen

Waar begin ik mee?

Over het algemeen verdien je het snelst terug wanneer je je spouwmuur en dak isoleert. Maar ook de vervanging van een sterk verouderde cv-ketel bespaart veel. Het kan slim zijn om een maatwerkadviseur aan huis te laten komen voor een advies op maat. Dat kost ongeveer €200, maar in sommige gemeenten kun je via subsidieregelingen geld terugkrijgen.

Als je een warmtepomp of zonneboiler aanschaft, kun je een tegemoetkoming krijgen via de landelijke ISDE-subsidie.

De Energiesubsidiewijzer geeft een overzicht van subsidiemogelijkheden op allerlei energiebesparende maatregelen in je eigen woonplaats. Op QBISnl.nl vind je een goede energieadviseur voor maatwerkadvies. Selecteer  'maatwerkadvies' onder Energie-advies' en kies dan een adviseur van een bedrijf met een BRL9500-02-certificaat

Bespaar op je hypotheek

Bij ABN Amro, ASN Bank, Attens, Rabobank, Triodos Bank en Vista kun je extra korting krijgen op je hypotheek als je woning voldoende energiezuinig is. Dit scheelt je zomaar enkele honderden euro's per jaar. Om een groene hypotheek te mogen afsluiten gelden aanvullende voorwaarden die per bank verschillen.

Ook zijn er banken die speciale duurzaamheidsleningen aanbieden waarmee je je huis kunt vergroenen.

Meer lenen met NHG

Je kunt een hoger bedrag lenen met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) als je energiebeparende voorzieningen aanbrengt in je huis. Je kunt in 2022 maximaal €355.000 lenen met NHG zonder deze voorzieningen en maximaal €376.300 mét. Valt je lening onder NHG dan betaal je een lagere hypotheekrente dan als je geen NHG hebt.

Extra financieringsmogelijkheden

Er zijn een aantal nieuwe financieringsmogelijkheden, bedoeld om woningeigenaren 'aan te moedigen om nu al energiebesparende maatregelen te nemen'. De belangrijkste zijn:

Nieuw Warmtefonds

Het Warmtefonds verstrekt leningen van maximaal €25.000 aan woningeigenaren die niet in aanmerking komen voor een 'gewone' duurzaamheidslening.

Gebouwgebonden financiering

Er wordt een wetsvoorstel uitgewerkt om 'gebouwgebonden financiering' mogelijk te maken.

Consumptief krediet

Er wordt bekeken of de leennormen voor consumptief krediet kunnen worden verruimd als er een lening wordt aangegaan voor energiebesparende voorzieningen.

Bestaande hypotheek

De kennis- en ervaringstoets bij het verhogen van een bestaande hypotheeklening voor energiebesparende voorzieningen is vervallen in 2021. De verwachting is dat hierdoor meer kredietverstrekkers de verhoging van de hypothecaire lening voor verduurzaming via ‘execution only’ aanbieden. En de kosten van de verhoging dalen.

Nieuw & interessant

 • vve-meeting
  26 okt.

  Vereniging van Eigenaars moet sparen

  Vanaf 1 januari 2018 zijn Verenigingen van Eigenaars (VvE's) verplicht een minimale reservering te doen in een fonds voor groot onderhoud.
 • Huis kopen stel met sleutel

  Slimme checklists bij aankoop huis

  Huizenkopers hebben veel om over na te denken. Deze 3 handige checklists helpen je op weg bij bezichtigen, bij bieden op een huis of appartement en ná de aankoop.

 • Jong stel beleggen

  Hoeveel kan ik lenen?

  Voordat je op zoek gaat naar een huis is het handig te weten hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Bereken eenvoudig wat jouw maandlasten worden.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.