icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Hypotheek boetevrij aflossen

De hypotheekschuld is door de gedaalde huizenprijzen vaak hoger dan de vrije verkoopwaarde van de woning. Bij verkoop kun je dus een flinke schuld overhouden. Door extra af te lossen op je hypotheek kun je de schade beperken. Houd wel rekening met de maximumbedragen die je boetevrij mag aflossen.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  19 januari 2016

Bijgewerkt op:  23 januari 2017

boetevrij aflossen

Voorwaarden boetevrij aflossen

Jaarlijks mag je een maximaal percentage boetevrij aflossen op de hypotheek. Daarnaast geldt bij veel banken een minimumbedrag voor een extra aflossing (zie onderstaand overzicht, peildatum 8-1-2016). Ook moet je zo’n extra aflossing vaak 2 tot 4 weken van tevoren aankondigen.

Automatische incasso

Bij een aantal banken kun je bij de aflossingsvrije hypotheek maandelijks extra aflossen via automatische incasso. Het betreft Acadium Bastion, ASR, bijBouwe, BLG Wonen, Florius, Hypotrust, ING, Nationale-Nederlanden, RegioBank en SNS. Het minimum bedrag van de maandelijkse extra aflossing is €0 of €25. Een tijdelijk extra spaarpotje kun je dan inzetten om de hypotheekschuld versneld omlaag te brengen. Je kunt deze maandincasso ieder moment starten, stoppen of wijzigen. Hier zijn geen kosten mee gemoeid, zolang de totale extra aflossing beneden het jaarlijkse boetevrije deel blijft.

Geen opzegtermijn

Bij een aantal banken heb je geen opzegtermijn, zoals bij ABN Amro, Centraal Beheer Achmea, Conservatrix, Duitse Volksbank, Florius, ING, Lloyds Bank, MoneYou, Nationale-Nederlanden, NIBC en Woonfonds. Hier kun je de hypotheek op ieder moment boetevrij aflossen via een maandelijkse automatische overboeking. Nadeel is dat je vaak aan hoge minimumbedragen vast zit. Bij ABN Amro, Duitse Volksbank, Florius, ING, Money, Nationale-Nederlanden en NIBC is er geen minimumbedrag. Bij die aanbieders is een maandelijkse automatische overboeking dus goed te doen.

Hoeveel mag je boetevrij aflossen? 

Extra aflossen is boetevrij bij de meeste banken tot 10% van de oorspronkelijke hoofdsom van de lening. Bij Obvion en SNS Bank is dit 20%, zo ook bij de Rabobank voor leningen afgesloten na 1998. Florius en Munt Hypotheken rekenen geen boete als je aflost uit eigen middelen (spaargeld, beleggingen, schenking ouders). In andere gevallen is het boetevrij deel 10% van de oorspronkelijke hoofdsom.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • taxatie-huis-inspectie
  14 dec.

  Hoe kies je een taxateur?

  De bank vraagt meestal een taxatierapport als je een hypotheek afsluit. Ook is een taxatie handig als je een bod doet op een woning. Waar moet je letten als je een taxateur inschakelt?
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.