icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheek boetevrij aflossen

De hypotheekschuld is door de gedaalde huizenprijzen vaak hoger dan de vrije verkoopwaarde van de woning. Bij verkoop kun je dus een flinke schuld overhouden. Door extra af te lossen op je hypotheek kun je de schade beperken. Houd wel rekening met de maximumbedragen die je boetevrij mag aflossen.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  9 januari 2018

boetevrij aflossen

Voorwaarden boetevrij aflossen

Jaarlijks mag je een maximaal percentage boetevrij aflossen op de hypotheek. Daarnaast geldt bij veel banken een minimumbedrag voor een extra aflossing (zie onderstaand overzicht, peildatum 8-1-2016). Ook moet je zo’n extra aflossing vaak 2 tot 4 weken van tevoren aankondigen.

Automatische incasso

Bij een aantal banken kun je bij de aflossingsvrije hypotheek maandelijks extra aflossen via automatische incasso. Het betreft Acadium Bastion, ASR, bijBouwe, BLG Wonen, Florius, Hypotrust, ING, Nationale-Nederlanden, RegioBank en SNS. Het minimum bedrag van de maandelijkse extra aflossing is €0 of €25. Een tijdelijk extra spaarpotje kun je dan inzetten om de hypotheekschuld versneld omlaag te brengen. Je kunt deze maandincasso ieder moment starten, stoppen of wijzigen. Hier zijn geen kosten mee gemoeid, zolang de totale extra aflossing beneden het jaarlijkse boetevrije deel blijft.

Geen opzegtermijn

Bij een aantal banken heb je geen opzegtermijn, zoals bij ABN Amro, Centraal Beheer, Conservatrix, Duitse Volksbank, Florius, ING, Lloyds Bank, MoneYou, Nationale-Nederlanden, NIBC en Woonfonds. Hier kun je de hypotheek op ieder moment boetevrij aflossen via een maandelijkse automatische overboeking. Nadeel is dat je vaak aan hoge minimumbedragen vast zit. Bij ABN Amro, Duitse Volksbank, Florius, ING, Money, Nationale-Nederlanden en NIBC is er geen minimumbedrag. Bij die aanbieders is een maandelijkse automatische overboeking dus goed te doen.

Hoeveel mag je boetevrij aflossen? 

Extra aflossen is boetevrij bij de meeste banken tot 10% van de oorspronkelijke hoofdsom van de lening. Bij Obvion en SNS Bank is dit 20%, zo ook bij de Rabobank voor leningen afgesloten na 1998. Florius en Munt Hypotheken rekenen geen boete als je aflost uit eigen middelen (spaargeld, beleggingen, schenking ouders). In andere gevallen is het boetevrij deel 10% van de oorspronkelijke hoofdsom.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • nieuwsbericht woekerpolissen
  Nieuws  |  19 feb.

  Hulp bij woekerpolis op Nationale Ontwoekerdag

  Consumenten die willen weten wat ze moeten doen met hun woekerpolis, kunnen woensdag 7 maart terecht op de Nationale Ontwoekerdag in Utrecht.
 • Debeste_1200x800
  25 jan.

  Kosten aanpassingen per hypotheek

  In onderstaand overzicht hebben we de kosten die verschillende hypotheekverstrekkers rekenen voor aanpassingen aan de hypotheek onder elkaar gezet. Zoals het overzicht laat zien zijn er grote verschillen tussen de hypotheekverstrekkers.
 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.