icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Spaarhypotheek: meeverhuizen of omzetten

Starters kunnen deze veilige hypotheekvorm niet meer afsluiten. Maar wie al een spaarhypotheek heeft, kan 'm bij een verhuizing wel meenemen of omzetten in een bankspaarhypotheek.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:23 oktober 2018

spaarhypotheek-behouden

Wat is een spaarhypotheek?

Tijdens de looptijd betaal je (aftrekbare) rente over het hele hypotheekbedrag en spaar je daarnaast maandelijks via een gekoppelde spaarrekening. De rentevergoeding over het spaarsaldo is gelijk aan de hypotheekrente. De hoogte van het spaarbedrag wordt zó vastgesteld, dat aan het einde van de looptijd het spaarsaldo gelijk is aan de hypotheekschuld. Je lost de hypotheek daarmee in één keer af. Een spaarhypotheek is een van de veiligste hypotheekvormen. Door de koppeling van de hypotheekrente aan de spaarrente heb je namelijk vrij stabiele lasten.

Voor- en nadelen

Een rentestijging wordt bij een aflossingsvrije hypotheek geheel doorberekend in je maandlasten. Bij een spaarhypotheek heeft dit juist een dempende werking: door een hogere rente over het spaargeld hoef je minder in te leggen voor de hypotheek. Een spaarhypotheek heeft hierdoor stabiele lasten.

Omdat er standaard een overlijdingsrisicoverzekering in zit, ook als je die niet (meer) nodig hebt, is deze hypotheekvorm niet erg flexibel. Bij een deel van de aanbieders moet de verzekerde som even hoog zijn als de lening. Dat is alleen interessant als je graag het hele overlijdensrisico afgedekt wilt hebben. Bij andere geldverstrekkers kun je ook genoegen nemen met een lager verzekerd bedrag.

Spaarhypotheek meenemen

Een spaarhypotheek is sinds 2013 niet meer afsluitbaar voor starters. Een al afgesloten spaarhypotheek blijft evenwel gewoon doorlopen en mag je ook oversluiten naar een andere geldgever, of meenemen bij verhuizing. Je mag het bedrag echter niet meer verhogen of de looptijd verlengen. Als je een hogere hypotheek nodig hebt, moet je dat deel van de lening in minimaal 30 jaar aflossen. Hier kun je een annuiteiten- of een lineaire hypotheek voor afsluiten. 

...of omzetten naar banksparen

Heb je een spaarhypotheek in box 1 met een dure overlijdensrisicoverzekering, terwijl je die niet (meer) nodig hebt? Dan kan het verstandig zijn deze te laten omzetten naar een bankspaarhypotheek. Die bevat namelijk geen overlijdensrisicoverzekering. Heb je nog wél een overlijdensrisicoverzekering nodig, dan ben je met banksparen in elk geval vrij in de keuze van de verzekeraar. Gezien de grote premieverschillen kan dit een hoop geld schelen. Laat je hierover goed informeren door je hypotheekadviseur.

Lees meer:

 

Hypotheekrente vergelijken

Je eerste huis kopen? Weet direct welke geldverstrekker de laagste rente biedt, en de beste score heeft.

Vind de laagste hypotheekrente

Huiskopen-starter

Nieuw & interessant

 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  8 okt.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Video's: Stap voor stap een nieuw huis kopen

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?