icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheekadvies Independer

Eerste indruk | De online vergelijker Independer.nl biedt nu ook telefonisch hypotheekadvies. Volgens de tekst op de website heb je bij Independer keus uit ‘bijna alle aanbieders’. Dat klopt niet, want de bemiddelaar sluit hypotheken af bij minder dan de helft van alle hypotheekaanbieders.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  30 juni 2017

Bijgewerkt op:  1 oktober 2017

independer-hypotheek-advies

Update 3-7-2017

Independer communiceert vanaf 4 juli het exacte aantal geldverstrekkers op hypotheekgebied. De Achmea-dochter geeft daarmee antwoord op kritiek van de Consumentenbond dat de communicatie over het aantal hypotheekaanbieders beter kon. Terechte kritiek, stelt Independer.

Conclusie

Een nieuwe hypotheek afsluiten via Independer.nl kost slechts €995, maar de beperkte keus in het aantal hypotheekaanbieders is een groot nadeel. Want zo loop je de kans om de voor jou meest gunstige hypotheek mis te lopen en dat kan je veel geld kosten. De Consumentenbond vindt het vooral kwalijk dat Independer.nl consumenten vooraf niet juist informeert.

Hypotheekadvies per telefoon

Zelf hypotheken vergelijken en zonder advies (execution only) afsluiten (bij 8 hypotheekverstrekkers) was al langer mogelijk via Independer.nl. Nieuw is dat de bemiddelingssite ook (telefonisch) advies aanbiedt over hypotheken.

Deze manier van hypotheekadvies vraagt wat voorbereiding van jou als consument. Denk aan het uploaden van een loonstrookje en werkgeversverklaring, maar ook aan het geven van informatie over de woning waarvoor je een hypotheek wilt afsluiten.

Geen volledig aanbod

Op de website, maar ook in het dienstverleningsdocument (dvd) van Independer staat onjuiste informatie. Een dienstverleningsdocument moet, naast een heldere kostenspecificatie, duidelijk maken wat de adviseur je te bieden heeft. In het dvd van Independer staat: ‘Voor het afsluiten van een hypotheek in combinatie met advies vergelijken wij het volledige aanbod’.  

Dat geloven we graag - we hebben deze dienst niet uitgebreid getest - maar Independer is er vooraf niet duidelijk over dat je bij slechts 19 van de ruim 40 hypotheekaanbieders daadwerkelijk een hypotheek  kunt afsluiten. Dit zet consumenten op het verkeerde been.

Niet duur

Een hypotheek afsluiten met telefonisch advies kost bij Independer €995. Dat is inclusief eventuele overlijdensrisicoverzekering(en). De kosten zijn daarmee relatief laag. Maar door het beperkte aanbod aan hypotheekverstrekkers kom je mogelijk niet bij de voor jou voordeligste hypotheek uit. Zo kan je hypotheek toch onnodig duur uitpakken.

Vergelijkbare diensten worden aangeboden door nhp en Knab Hypotheken. Bij nhp zijn de kosten €1539 en bij Knab Hypotheken €1300. Deze adviseurs verkopen hypotheken van aanmerkelijk meer aanbieders: 24 bij nhp en 29 bij Knab Hypotheken.

Onderzoeksdatum: 8 juni 2017

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  19 dec.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • duokoop-eersteindruk
  Eerste indruk  |  19 dec.

  Duokoop

  Met Duokoop koop je een huis en huur je de grond onder het huis van DNGB (voorheen de Nationale Grondbank). Het is dus erfpacht. Hierdoor heb je lagere maandelijkse lasten en kun je een iets duurder huis kopen.