icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Hypotheekadvies Independer

Eerste indruk|De online vergelijker Independer.nl biedt nu ook telefonisch hypotheekadvies. Volgens de tekst op de website heb je bij Independer keus uit ‘bijna alle aanbieders’. Dat klopt niet, want de bemiddelaar sluit hypotheken af bij minder dan de helft van alle hypotheekaanbieders.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:1 oktober 2017

independer-hypotheek-advies

Update 3-7-2017

Independer communiceert vanaf 4 juli het exacte aantal geldverstrekkers op hypotheekgebied. De Achmea-dochter geeft daarmee antwoord op kritiek van de Consumentenbond dat de communicatie over het aantal hypotheekaanbieders beter kon. Terechte kritiek, stelt Independer.

Conclusie

Een nieuwe hypotheek afsluiten via Independer.nl kost slechts €995, maar de beperkte keus in het aantal hypotheekaanbieders is een groot nadeel. Want zo loop je de kans om de voor jou meest gunstige hypotheek mis te lopen en dat kan je veel geld kosten. De Consumentenbond vindt het vooral kwalijk dat Independer.nl consumenten vooraf niet juist informeert.

Hypotheekadvies per telefoon

Zelf hypotheken vergelijken en zonder advies (execution only) afsluiten (bij 8 hypotheekverstrekkers) was al langer mogelijk via Independer.nl. Nieuw is dat de bemiddelingssite ook (telefonisch) advies aanbiedt over hypotheken.

Deze manier van hypotheekadvies vraagt wat voorbereiding van jou als consument. Denk aan het uploaden van een loonstrookje en werkgeversverklaring, maar ook aan het geven van informatie over de woning waarvoor je een hypotheek wilt afsluiten.

Geen volledig aanbod

Op de website, maar ook in het dienstverleningsdocument (dvd) van Independer staat onjuiste informatie. Een dienstverleningsdocument moet, naast een heldere kostenspecificatie, duidelijk maken wat de adviseur je te bieden heeft. In het dvd van Independer staat: ‘Voor het afsluiten van een hypotheek in combinatie met advies vergelijken wij het volledige aanbod’.  

Dat geloven we graag - we hebben deze dienst niet uitgebreid getest - maar Independer is er vooraf niet duidelijk over dat je bij slechts 19 van de ruim 40 hypotheekaanbieders daadwerkelijk een hypotheek  kunt afsluiten. Dit zet consumenten op het verkeerde been.

Niet duur

Een hypotheek afsluiten met telefonisch advies kost bij Independer €995. Dat is inclusief eventuele overlijdensrisicoverzekering(en). De kosten zijn daarmee relatief laag. Maar door het beperkte aanbod aan hypotheekverstrekkers kom je mogelijk niet bij de voor jou voordeligste hypotheek uit. Zo kan je hypotheek toch onnodig duur uitpakken.

Vergelijkbare diensten worden aangeboden door nhp en Knab Hypotheken. Bij nhp zijn de kosten €1539 en bij Knab Hypotheken €1300. Deze adviseurs verkopen hypotheken van aanmerkelijk meer aanbieders: 24 bij nhp en 29 bij Knab Hypotheken.

Onderzoeksdatum: 8 juni 2017

Nieuwste artikelen

Nieuw & interessant

 • ASN-duurzame-hypotheek-eersteindruk
  Eerste indruk  |  23 nov.

  ASN Hypotheek & Duurzaam Wonen

  ASN Bank had nog niet veel te bieden aan (aankomende) woningeigenaren. Nu is de bank terug met de ASN Hypotheek. Voldoet de hypotheek aan de hoge verwachtingen?
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  22 nov.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.