icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

De eerste stap op weg naar een nieuw droomhuis begint met de vraag: hoeveel kan ik lenen? Een goede berekening vooraf geeft duidelijkheid en voorkomt dat je in de verkeerde prijscategorie gaat zoeken. Maar ook je maandlasten en hoeveel eigen geld je in moet brengen, zijn van belang. We helpen je op weg.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:25 juli 2018

starters hypotheek

Maximale hypotheek berekenen

De meeste banken en hypotheekverstrekkers hebben een tool waarmee je eenvoudig en snel je maximale hypotheek berekent. Bij sommigen ben je na een paar vragen klaar; andere tools zijn veel uitgebreider.

Ons advies is om te kiezen voor de uitgebreidere variant. Dat kost je iets meer tijd, maar de uitkomsten zijn veel nauwkeuriger. Vaak valt het maximumbedrag hierdoor hoger uit en blijken de maandlasten ook nog eens mee te vallen. Dat droomhuis dat je eerder voorbij zag komen is dan misschien ineens wél bereikbaar.

Je maakt een nauwkeurige berekening op de website van bijvoorbeeld:

Ikbenfrits is een onafhankelijke online hypotheekbemiddelaar. Ikbenfrits en de Consumentenbond werken regelmatig samen. Bijvoorbeeld bij ons onderzoek naar boeterentes. Knab Hypotheken is een online hypotheekbemiddelaar waar je zowel zelf (execution-only) als met advies berekeningen kunt maken en een hypotheek kunt afsluiten. Knab Hypotheken is een onderdeel van Aegon. De Nationale Hypotheekbond is een onafhankelijke ontwikkelaar van hypothekentools voor consumenten en hypotheekadviseurs.

Factoren

Hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen, hangt af van:

Als je exact wilt weten hoeveel je kunt lenen, dan kun je het best een afspraak maken met een hypotheekadviseur.

Hypotheeknormen 2018

Mits je inkomen dat toelaat, mag je in 2018 maximaal 100% van de waarde van de woning lenen. Voor energiezuinige woningen is het onder voorwaarden mogelijk om maximaal 106% van de waarde van de woning te lenen. Het bedrag dat je extra mag lenen, mag nooit hoger zijn dan de extra investering in energiebesparende maatregelen.

Banken zijn verplicht zich te houden aan deze, door de overheid vastgestelde, normen, die tot stand komen op basis van onderzoek van het Nibud. Alleen bij uitzondering mogen banken van de hypotheeknormen afwijken (explain regeling). De AFM controleert steekproefsgewijs of banken terecht een uitzondering maakten.

Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Omdat de hypotheek nooit alle kosten van je eigen woning dekt waarmee je te maken krijgt bij de aankoop van een huis, heb je altijd eigen geld nodig.

Bij het online berekenen van je maximale hypotheek, kun je ook zien hoeveel eigen geld je bij een bepaald hypotheekbedrag zelf moet inbrengen. Bijvoorbeeld met de tool op berekenhet.nl.

Tips

 • Heb je geen eigen geld voorhanden? Check of jouw gemeente een Starterslening biedt.
 • Willen je ouders wellicht bijspringen? Dat kan in de vorm van een schenking of lening. Wanneer je tussen de 18 en 40 jaar bent, hebben ouders de mogelijkheid om eenmalig €100.000 belastingvrij te schenken. Het geld moet dan wel worden gebruikt voor de aankoop of verbouwing van het eigen huis of de aflossing op een hypotheek. Lees meer over een huis kopen met financiële steun van je ouders.

Eenmalige kosten eigen huis

De eenmalige kosten van je eigen huis bedragen ongeveer 6% van de aankoopprijs. Dit zijn de kosten voor onder meer: hypotheekadvies, de makelaar, het taxatierapport, de bouwkundige keuring en overdrachtsbelasting. Lees meer over de kosten van een eigen woning.

Maandelijkse kosten eigen huis

We raden je aan om ook na te gaan hoeveel je maximaal per maand wilt besteden aan wonen. Behalve de maandelijkse aflossing heb je ook te maken met aanvullende woonlasten als belastingen, verzekeringen en energie.

In Nederland besteden huishoudens gemiddeld 36% van hun inkomen aan wonen, inclusief energieverbruik. Breng je (toekomstige) inkomsten en uitgaven in kaart met behulp van een digitaal huishoudboekje. Lees meer over de vaste lasten van je koophuis.

Lees ook:

Laat je adviseren door een hypotheekadviseur

De Consumentenbond raadt je aan om je bij het afsluiten van een hypotheek te laten adviseren door een goede hypotheekadviseur. De kosten voor hypotheekadvies lijken misschien hoog, maar bij goed advies heb je die zo terugverdiend. De gevolgen van een verkeerde keuze kunnen je namelijk veel geld kosten. Bovendien zijn de kosten voor advies en bemiddeling fiscaal aftrekbaar. 

Wil jij een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Wil je misschien ook gebruikmaken van de Starterslening? Je hypotheek, NHG en de eventuele Starterslening sluit je gelijktijdig af bij de notaris. Je hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.

Financieel-adviseur

Nieuw & interessant

 • Robuust-ZZP-Hypotheek
  Eerste indruk  |  8 okt.

  Robuust Hypotheken

  Robuust Hypotheken is een nieuwe hypotheekaanbieder. Het bedrijf richt zich uitdrukkelijk ook op ZZP’ers en mensen met een flexibel arbeidscontract.
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  8 okt.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.