icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ontdek de Gezondgids |

Word abonnee en kies je korting / cadeau.

Gezondgids 45x45

Nieuw huis: welke verzekeringen zijn nodig?

Als je een huis koopt, krijg je te maken met een aantal verplichte en noodzakelijke verzekeringen, zoals de overlijdensrisico-, inboedel- en opstalverzekering.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

huis-verzekering

Inboedel- en opstalverzekering

De hypotheekverstrekker stelt een goede opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering) verplicht. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar eigenlijk kun je daar niet omheen. Een inboedel- en woonhuisverzekering sluit je af om gedekt te zijn tegen materiële schade als gevolg van:

 • Brand(blussing)
 • Ontploffing
 • Inbraak
 • Schade door het weer

Het is handig om de beide verzekeringen bij dezelfde maatschappij af te sluiten, zodat er bij schade geen discussie ontstaat over welke verzekeraar moet betalen.

Vergelijk inboedel- en opstalverzekeringen.

Overlijdensrisicoverzekering

De bank eist vaak dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit als de hoogte van de hypotheek boven een bepaald percentage van de woningwaarde uitkomt. Kom je te overlijden, dan keert de verzekeraar een vastgesteld bedrag uit aan je nabestaanden. Zo voorkom je financiële problemen bij je partner of kinderen die jouw inkomen nu moeten missen en dezelfde woonlasten behouden.

Verplicht of niet?

Heb je als stel beide inkomens nodig om de financiering rond te krijgen? Dan is deze verzekering voor beide partners verplicht.

Heb je geen behoefte aan een overlijdensrisicoverzekering? Bijvoorbeeld omdat je geen partner hebt of omdat je partner ook het huis kan betalen als jouw inkomen wegvalt? Dan hoef je bij enkele banken geen verzekering af te sluiten.

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Woonlastenverzekering

Met een woonlastenverzekering (of betalingsbeschermer) zorg je ervoor dat je je hypotheek kunt blijven betalen als je arbeidsongeschikt raakt of werkloos. Hypotheekadviseurs bieden de woonlastenverzekering vaak aan in combinatie met een lening of een hypotheek.

Arbeidsongeschiktheid

Je verzekert het maandelijkse bedrag dat je nodig hebt voor aflossing van je hypotheek als je arbeidsongeschikt raakt. Afhankelijk van je financiële situatie bepaal je welk bedrag je wilt verzekeren. Als je arbeidsongeschikt raakt, zal de verzekeraar dit verzekerde bedrag voor je woonlasten maandelijks aan je uitkeren. Dit doet hij gedurende een vooraf vastgesteld aantal jaren.

Dit heeft alleen zin als de looptijd van de verzekering en de uitkeringsduur lang genoeg zijn. Een verzekering tot 5 jaar is enkel uitstel van executie.

Werkloosheid

Je kunt naast een verzekering bij arbeidsongeschiktheid ook een verzekering tegen werkloosheid afsluiten. Deze laatste raden we niet aan. Zodra je geen werkloosheidsuitkering meer krijgt, ontvang je ook geen uitkering meer.

Lees ook:

 

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • BKR-financieel
  Nieuws  |  18 sep.

  Gratis inzage BKR-registraties in 2018

  Vanaf eind mei 2018 is het opvragen van je eigen gegevens bij het het Bureau Kredietregistratie (BKR) gratis.
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  3 aug.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • nieuw-huis-nieuws
  Nieuws  |  28 jul.

  Nieuwe dienst: Verhuizen met de Consumentenbond

  Consumenten die verhuizen naar een nieuwe koop- of huurwoning kunnen vanaf vandaag terecht op het 'Nieuw huis' platform van de Consumentenbond. Praktische informatie, een checklist en een e-mailservice helpen verhuizende consumenten op weg.