icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Losse navigatiesystemen

Ondanks de dalende verkoopcijfers is een los navigatiesysteem nog steeds erg populair. Eén van de voordelen is dat je hem in meerdere auto’s kunt gebruiken. Welke voor- en nadelen hebben losse navigatiesystemen nog meer?
Arjen Oving
Arjen Oving

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  12 april 2018

Artikel_Lossenavigatie

Wat is een los navigatiesysteem?

Een los navigatiesysteem is een compact apparaat met aanraakscherm en accu. In de volksmond wordt het vaak een 'TomTom' genoemd. Naast het populaire merk TomTom, heb je ook andere bekende merken, zoals Garmin en Mio. We testen regelmatig losse navigatiesystemen, bekijk hier de testresultaten.

Wat zijn typische kenmerken?

Bij een los navigatiesysteem zit altijd een raamhouder voor bevestiging op de voorruit. Om het systeem op te laden wordt een 12V-voedingskabel voor in de (voormalige) sigarettenaansteker meegeleverd. Navigeer je met een smartphone, dan moet je zo’n snoertje zelf kopen.

Het is belangrijk dat de raamhouder niet loslaat tijdens het rijden. Als je wilt, kun je het losse apparaat uit je auto halen en meenemen. Bijvoorbeeld om diefstal te voorkomen. Alleen bij losse navigatiesystemen beoordelen we daarom deze 3 unieke kenmerken:

  1. Het installeren en verwijderen uit een auto.
  2. De degelijkheid en afwerking van het apparaat. 
  3. De raamhouder.

Er zijn allerlei accessoires te koop voor losse systemen, zoals tassen en houders voor op de voorruit of het ventilatierooster.

Waarom een los navigatiesysteem?

Je kiest voor een los navigatiesysteem omdat je geen ingebouwd navigatiesysteem hebt, of omdat je een los apparaat fijner vindt. Een los navigatiesysteem kun je:

  • gebruiken in meerdere voertuigen;
  • gemakkelijk uitlenen aan vrienden en familie;
  • binnenshuis alvast instellen op de route;
  • updaten of vervangen zonder garagebezoek;
  • met 'Lifetime kaartupdates' kun je bij veel systemen gratis je kaarten updaten;
  • sommige modellen kunnen meteen ook dienen als een 'carkit' om handsfree te bellen;
  • makkelijker vervangen dan een ingebouwd systeem.

Daarnaast zijn de aanschaf en de updates van een los apparaat goedkoper dan bij inbouwnavigatie. Maar telkens je navigatiesysteem uit de auto meenemen is niet altijd even handig. En mogelijk vind je een los apparaat met een lange oplaadkabel over het dashboard ook niet zo mooi in je auto.

Een alternatief voor een los navigatiesysteem is een navigatie-app op je smartphone.

Losse navigatiesystemen vergelijken

Nieuwste artikelen