icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Consumentenbond.nl
Kies zelf het ideale pakket|

Vergelijk internet, bellen en tv.

TriplePlay

Online muziek luisteren: Spotify en meer

Spotify is de bekendste online muziekdienst, maar vergelijkbare muziekdiensten schieten als paddenstoelen uit de grond. Allemaal bieden ze voor €10 per maand onbeperkt muziek, zowel thuis als onderweg en op verschillende apparaten. Bij welke diensten kun je online muziek luisteren en wat zijn de verschillen?
Stefan Vrijdag

Expert Elektronica

Artikel spotify en meer

Wat zijn de verschillen?

De afgelopen jaren zijn er steeds meer online muziekdiensten bijgekomen. De verschillende diensten zijn vaak even duur waardoor de prijs geen invloed heeft op je keuze. Online muziek luisteren kan ook gratis, maar dan ontvang je wel advertenties of heb je bepaalde beperkingen. Een aantal diensten bieden de mogelijkheid om meerdere abonnementen af te nemen voor de hele familie. De prijs per abonnement is dan een stuk lager. Bij alle diensten kun je betalen met een creditcard, vaak is het ook mogelijk om via PayPal te betalen.

 

Eind 2013 heeft de Consumentenbond een test uitgevoerd waarbij de verschillende streamingdiensten met elkaar vergleken werden. Uit deze test bleek dat Spotify de beste dienst is om muziek te streamen. Er werd ook gekeken naar het verschil in geluidskwaliteit. Uit een luistertest in een geavanceerd laboratorium met 2 geoefende en 2 ongeoefende luisteraars bleek dat de kwaliteit zeer goed is: bij alle diensten was het panel meer dan tevreden.

Test online muziekdiensten 2013 JPG


Je kunt alle muziekdiensten een bepaalde tijd kosteloos uitproberen om te kijken welke het beste voor jou werkt. Zorg er wel voor dat je het abonnement weer op tijd stopzet omdat je anders automatisch gaat betalen voor de dienst. Elk abonnement kun je maandelijks opzeggen.

 

Hieronder vergelijken we de streamingdiensten en kijken we wat de verschillen zijn. Wil je weten wat er mogelijk is met de gratis varianten, kijk dan ook naar de beste gratis streamingdiensten.

Spotify logoSpotify
 

 • Prijs: €9,99 per maand / gratis met advertenties.
 • Familie: Premium accounts voor max. 6 gezinsleden voor €14,99 per maand.
 • Bij KPN krijg je bij bepaalde abonnementen een premium account gratis of tegen een gereduceerd tarief.
 • 30 dagen gratis te proberen.
   

Spotify is als grootste online muziekdienst verantwoordelijk voor de doorbraak van streaming muziek. De dienst werkt gemakkelijk en op veel apparaten. Het platform heeft veel mogelijkheden om muziek te ontdekken. Spotify geeft suggesties voor afspeellijsten en nieuwe muziek die past bij de gebruiker. Betalen kan via creditcard, iDeal of PayPal, maar het is ook mogelijk om te betalen met tegoedbonnen (verkrijgbaar bij onder meer Albert Heijn). Spotify werkt op verschillende apparaten en platformen. Een exacte lijst hiervan vind je op de website van Spotify. Muziek kan o.a. worden afgespeeld op ChromecastChromecast audio en Airplay.

Deezer LogoDeezer 
 

 • Prijs: €9,99 per maand / gratis met advertenties.
 • Geen familie-abonnement mogelijk.
 • via T-mobile kun je Deezer voor €5,99 per maand aan je abonnement toevoegen. Dit loopt tot het einde van je mobiele contract.
 • 30 dagen gratis te proberen.
   

Deezer is een van oorsprong Franse muziekdienst die sterk op Spotify lijkt. Deezer heeft veel mogelijkheden om muziek te ontdekken, waaronder een aantal apps in de dienst. De dienst kun je op verschillende apparaten gebruiken, zoals op je smartphone en tablet. Muziek kan o.a. worden afgespeeld op ChromecastChromecast audio en Airplay. Betalen kan met iDeal, Paypal, creditcard of cadeaukaart. 

Apple Music LogokopieApple Music

 

 • Prijs: €9,99 per maand
 • Familie: abonnement voor max. 6 gezinsleden voor €14,99 per maand.
 • 90 dagen gratis te proberen.
   

Apple Music is met 30 miljoen nummers het meest vergelijkbaar met Spotify. Naast muziek streamen, kun je ook luisteren naar het eigen Beats 1 radiostation. Het biedt ook een gezinsabonnement waar 6 personen gebruik van kunnen maken. Hiervoor is iCloud Family Sharing vereist. Voor het aanmaken van een account heb je wel een creditcard nodig, andere betaalmethodes zijn niet mogelijk. Apple Music is te gebruiken op Apple producten zoals de Mac, iPhone en Ipad, maar is ook beschikbaar voor Android en de pc. Je kunt natuurlijk je muziek streamen via Airplay, maar het is niet mogelijk om te streamen naar een Chromecast of Chromecast audio.

Tidal online muziekTidal

 

 • Prijs: €9,99 per maand / €19,99 voor Tidal HIFI
 • Familie: abonnement voor max. 5 gezinsleden (€14,99 voor 2 personen + €4,99 voor elke extra gebruiker)
 • 30 dagen gratis te proberen.
   

Tidal wil zich onderscheiden met hogere muziekkwaliteit. Voor €19,99 biedt Tidal een abonnement waarbij de audiokwaliteit extra hoog is. Wij hoorden niet veel verschil tussen de 'High Fidelity lossless' muziek en de normale gecomprimeerde streamings. Zo nu en dan worden bepaalde nummers exclusief bij Tidal aangeboden. Daarnaast biedt Tidal hd-video’s van grote artiesten als Daft Punk en White Stripes. Muziek kan o.a. worden afgespeeld op ChromecastChromecast audio en Airplay. Betalen kan via een creditcard of PayPal. 

Google-Play-Music-LogoGoogle Play Music

 

 • Prijs: €9,99 per maand / gratis eigen muziek syncroniseren en luisteren.
 • Geen familie-abonnement mogelijk.
 • 30 dagen gratis te proberen.
   

Google Play Music wijkt enigszins af van de andere diensten. Naast luisteren naar de database van ongeveer 30 miljoen nummers, kun je ook een eigen muziekcollectie van maximaal 50.000 nummers uploaden. Die kun je vervolgens ook beluisteren op mobiele apparaten. Muziek kan o.a. worden afgespeeld op ChromecastChromecast audio en Airplay. Betalen is mogelijk via creditcard of PayPal. Voor Google Play Music heb je wel een Google-account nodig.

Napster LogoNapster

 

 • Prijs: €9,99 per maand / €3,95 voor Radio Plus.
 • Geen familie-abonnement mogelijk.
 • 30 dagen gratis te proberen / Radio Plus 14 dagen gratis te proberen.
   

Door de wol geverfde downloaders kennen Napster nog als online dienst om muziek te delen. Tegenwoordig bestaat Napster alleen nog als streaming muziekdienst. De dienst komt sterk overeen met de andere grote streamingdiensten, maar heeft het Radio Plus abonnement dat afwijkt van de rest. Via Radio Plus luister je naar playslists gemaakt door Napster, of zet je een playlist aan gebaseerd op een artiest waar je graag naar luistert. Als een nummer niet bevalt kan deze altijd worden overgeslagen. Nummers die langskomen kun je toevoegen aan je favorieten en terugluisteren wanneer je wilt. Met Radio Plus kun je hier maximaal 25 nummers opslaan. Radio Plus is beperkt, maar voor gebruikers die niet exact een nummer hoeven te kiezen kan deze dienst voldoende zijn. Napster wordt ondersteund door een behoorlijke hoeveelheid audioapparaten. Muziek kan o.a. worden afgespeeld op ChromecastChromecast audio en Airplay. Betalen is mogelijk via creditcard of PayPal.

Juke LogoJuke

 

 • Prijs: €9,99 per maand.
 • Geen familie-abonnement mogelijk.
 • 30 dagen gratis te proberen.
   

Juke wordt aangeboden door de Mediamarkt. De app heeft een simpel uiterlijk met wat minder mogelijkheden dan de concurrenten. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om zelf te kiezen welke nummers je offline wilt opslaan. Ook streamen via Chromecast, Chromecast audio en Airplay via mobiel is niet mogelijk. Betalen kan met iDeal, Paypal, creditcard.Nieuw & interessant

 • datavrije-muziek
  Nieuws  |  24 apr.

  Muziek luisteren bij T-Mobile mag buiten de bundel om

  T-Mobile mag streaming muziek van onder meer Spotify aanbieden buiten de internetbundel om. De rechter heeft besloten dat het opgelegde verbod van toezichthouder ACM (Authoriteit Consumenten Markt) onterecht is.

 • soundcloud-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  31 mrt.

  Soundcloud Go+

  Soundcloud is een platform waar muzikanten zelf muziek kunnen delen. Met het betaalde abonnement Go+ heeft het platform nu ook gelicenseerde muziek van grote platenmaatschappijen.

 • Aftershokz-Trekz-Titanium-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  21 mrt.

  Aftershokz Trekz Titanium

  Geen dopjes in je oren, deze Aftershokz-koptelefoon zit net vóór je oren. De muziek komt via je junkbeenderen binnen. Je oren blijven dus vrij, waardoor je naast muziek ook omgevingsgeluid hoort.

   2 reacties
 • koptelefoon
  10 jan.

  Podcasts: how-to

  Een podcast is een soort radio-uitzending op internet. Je kunt kiezen uit duizenden programma’s. Ze komen automatisch binnen op je smartphone, tablet of computer.