icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Check de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon.

VluchtClaimService

Printerproblemen oplossen

Het papier loopt vast, er zitten strepen op je afdruk en de printer piept dat de cartridge bijna leeg is. Soms is een printje maken zo makkelijk nog niet. Wat kun je doen als je printer niet goed werkt?
Wouter Rensink

Expert Elektronica

Gebruikstips_pinterproblemenenonderhoud

De kwaliteit van mijn afdrukken is slecht

Als er strepen op de afdruk zitten dan kan 1 van de spuitmondjes verstopt zijn. Dit kun je oplossen met een reinigingsbeurt, deze voer je uit via het instellingen- of onderhoudsmenu. Hiervoor is inkt nodig, dus dit werkt alleen als de cartridges niet leeg zijn.

Lost dit niets op? Controleer dan of je de juiste papierinstelling (normaal of fotopapier) hebt gekozen. Elk papier heeft zijn eigen printsnelheid, en een verkeerde snelheid kan voor strepen zorgen.

Zijn delen in een bepaalde kleur vaag, vaal of klopt de kleur niet meer? Dan kan het ook zijn dat je cartridge bijna leeg is. Vervang de cartridge voor een beter resultaat.

Het papier zit vast

Is het papier vastgelopen? Als het papier al (deels) in de uitvoerlade ligt, kun je het er heel voorzichtig uittrekken in de printrichting. Is het papier vastgelopen in de printer? Zet de printer dan uit en zorg dat de printkop niet boven het papier hangt. Trek het papier er vervolgens voorzichtig met twee handen uit. Als het papier scheurt, controleer dan goed of er nergens een stukje papier is achtergebleven.

Het papier wordt niet recht geprint

Zet papier altijd vast met de schuifjes in de papierlade. Worden teksten nog steeds scheef geprint? Laat de printer dan opnieuw uitlijnen. Dat doe je via het instellingen- of onderhoudsmenu van de printer. Dit kan automatisch en handmatig. Volg de instructies van je printer. 

De printer meldt dat de cartridge leeg is

Veel printers melden al snel dat de cartridge bijna leeg is. In de meeste gevallen kun je deze melding negeren, maar op een gegeven moment moet je de cartridge wel vervangen. Het is daarom handig om altijd een reservecartridge in huis te hebben.

Sommige printers (met name van Epson en Brother) stoppen met het afdrukken van zwart als 1 van de kleurencartridges op is (of vice versa). Bij Epson-printers is er een omweg, waardoor je nog wel kunt printen. Je kiest dan voor de 'black ink mode' om verder te kunnen printen in zwart. Voor Brother-printers is er geen truc, alleen het vervangen van de cartridge helpt.

De printer reageert niet

Controleer een aantal zaken als je printer niet reageert:

  • Beetje voor de hand liggend, maar kijk eerst of de printer wel aanstaat.
  • Controleer of de usb-kabel goed vastzit.
  • Is je printer via het netwerk aangesloten? Controleer dan of de printer en laptop op hetzelfde netwerk zitten.
  • In de printrij zie je of de afdruk nog in de wachtrij staat. Daar kun je de afdruk ook nogmaals versturen naar de printer.

Werkt dit niet? Controleer dan in het Configuratiescherm of de printer wel als standaardprinter staat aangevinkt. Op een Windows-pc controleer je dat onder 'Hardware en geluiden' en dan 'Apparaten en printers'. De standaardprinter staat aangegeven met een groen vinkje. Sommige programma’s, zoals pdf-writers, installeren zichzelf als standaardprinter en verdringen zo de echte printer. Klik met de rechtermuisknop op het printericoon en kies 'Als standaardprinter instellen' om dit te corrigeren.

Staat je printer niet meer in het Configuratiescherm? Download dan de nieuwste versie van het stuurprogramma van de website van de printerfabrikant. Zoek naar het typenummer van de printer en kijk vervolgens onder 'downloads' en kies daar het besturingssysteem van je computer. Volg na het downloaden de instructies voor het installeren.

Cartridge verwisselen lukt niet

Om de cartridge te verwisselen, open je de bovenklep van de printer. De printkop met de cartridge komt als het goed is vanzelf naar het midden. Pas op dat moment kun je de cartridges verwisselen. Zorg dat je de cartridges losmaakt met het lipje aan de voorzijde.

Als je nieuwe cartridges plaatst, moeten deze echt vastklikken. Sommige printers, zoals die van Canon, geven met een lampje aan of de cartridge op de juiste manier is geplaatst.

  • Werkt de nieuwe (originele) cartridge niet? Mogelijk is een van de andere cartridges dan leeg. Veel printers stoppen met het printen van zwarte inkt als de kleureninkt op is en vice versa.
  • Zijn alle cartridges vol? Voer dan het reinigingsprogramma van de printer uit. 
  • Werkt dat ook niet? Ruil de cartridge dan in de winkel voor een nieuwe. Hier heb je recht op.

De printer accepteert de alternatieve cartridge niet

Soms denkt de printer na het plaatsen van een nieuwe, niet-originele cartridge dat de cartridge leeg is. Raadpleeg dan de handleiding van de klooncartridge (deze wordt soms meegeleverd en is anders online te vinden). Zo moet je bij verschillende Canon printers de aan-uitknop 5 seconden ingedrukt houden.

Werken de tips van de inktleveranciers niet? Vraag dan om een nieuwe cartridge of je geld terug. Fabrikanten van alternatieve inkt gaan hier soepel mee om.

De nagevulde cartridge werkt niet

Werkt een nagevulde cartridge niet? Bij printers met losse cartridges voor iedere kleur moet je soms een chip resetten. Dit doe je met een chipresetter, deze koop je in winkels waar je ook klooninkt koopt. In een navulwinkel kun je een chip ook laten resetten.

Draadloos printen vanaf mijn tablet werkt niet

Zorg dat de printer aanstaat en dat de printer en de tablet met hetzelfde netwerk zijn verbonden. Na het opstarten kan het enkele minuten duren voor de printer verbinding maakt. Ziet de tablet de printer daarna nog steeds niet? Controleer dan of de tablet wel beschikt over het nieuwste besturingssysteem (Android of iOS).

Als dit niet werkt, zoek dan op de website van de printerfabrikant naar firmware-updates voor de printer. Sommige printerfabrikanten hebben ook een app om mee te printen. Deze download je van de appstore van de tablet.

Het inktreservoir is vol

Inkjetprinters lozen de inkt die ze gebruiken voor het reinigen in een inktreservoir. Dit kan na verloop van tijd volraken en dan weigert de printer dienst. Fabrikanten hebben inkjetprinters helaas niet zo ontworpen dat je dat inktbakje zelf kunt legen of vervangen.

Als je hiervoor de printer niet wilt laten ‘repareren’ of afdanken, kijk dan eens op YouTube. Want gelukkig zijn er slimme gebruikers die zelf een oplossing hebben gevonden. Maar eenvoudig is het vaak niet. Ze gieten de inkt in een flesje, of schroeven de printer open en reinigen het opvangreservoir.

Canons B200-foutmelding

Een veelvoorkomende foutmelding bij Canon-inkjetprinters is ‘B200’. Deze geeft aan dat er een probleem is met de printkop. Volgens Canon verhelp je dit soms met een nieuwe cartridge. Of door de printkop uit de printer te halen en schoon te maken. Helpt dit niet? Dan is het einde oefening voor de printer. Neem altijd contact op met de helpdesk van Canon. Als je nog fabrieksgarantie hebt, vervangt Canon de printer kosteloos.

Service van de printerfabrikant 

De fabrikanten hebben op hun website een service-gedeelte waar ze veelvoorkomende problemen en foutmeldingen bespreken. Kom je er niet uit met bovenstaande tips, dan kun je terecht op deze pagina's:

Nieuwste artikelen