icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Probleem met de printer? Zo los je het op

Het papier loopt vast, op je afdruk zitten strepen en de printer piept dat de cartridge bijna leeg is. Soms is een printje maken zo makkelijk nog niet. Wat kun je doen als je printer niet goed werkt?

Laurien Kokkeler

Laurien Kokkeler , Expert Elektronica Bijgewerkt op:8 mei 2018

paperjam-printer

Hoe verbeter ik de kwaliteit van mijn printjes?

1. Controleer of de printkoppen schoon zijn

De inkjetprinter werkt alleen goed als de spuitmondjes in de printkop schoon zijn. Om verstopping te voorkomen, moet je de printer regelmatig gebruiken, anders gaat de inkt aankoeken. Printers houden bij hoeveel ze printen. Als het nodig is, gebruiken ze inkt om de spuitmondjes tussen het printen door schoon te houden. Die reiniging gebeurt automatisch.

Als er desondanks strepen op de afdruk zitten, dan is er wellicht een spuitmondje verstopt. Start dan zelf een reinigingscyclus via het menu van de printer. Daarna print je een testpagina, want daarop kun je beoordelen of alle kleuren inkt weer goed worden afgedrukt.

2. Zijn de cartridges allemaal nog vol?

Zijn delen in een bepaalde kleur vaag, vaal of klopt de kleur niet meer? Dan kan het ook zijn dat je cartridge bijna leeg is. Vervang de cartridge voor een beter resultaat. Ook de kwaliteit van de cartridge kan de resultaten beïnvloeden. Vind de beste cartridges in onze test inktcartridges..

3. Gebruik je het juiste papier?

Controleer dan of je tijdens de afdrukopdracht de juiste papierinstellingen (normaal of fotopapier) hebt gekozen. Zorg dat je niet op conceptkwaliteit afdrukt en controleer de selectie van de papiersoort. Elk papier heeft zijn eigen printsnelheid, en een verkeerde snelheid kan voor strepen zorgen.

  Printerpapier zit vast

  Is het papier vastgelopen? Als het papier al (deels) in de uitvoerlade ligt, kun je het er heel voorzichtig uittrekken in de printrichting. Is het papier vastgelopen in de printer? Zet de printer dan uit en zorg dat de printkop niet boven het papier hangt. Trek het papier er vervolgens voorzichtig met twee handen uit. Als het papier scheurt, controleer dan goed of er nergens een stukje papier is achtergebleven.

  Het papier wordt niet recht geprint

  Zet papier altijd vast met de schuifjes in de papierlade. Worden teksten nog steeds scheef geprint? Laat de printer dan opnieuw uitlijnen. Dat doe je via het instellingen- of onderhoudsmenu van de printer. Dit kan automatisch en handmatig. Volg de instructies van je printer. 

  De printer meldt dat de cartridge leeg is

  Veel printers melden al snel dat de cartridge bijna leeg is. In de meeste gevallen kun je deze melding negeren en gewoon doorprinten, maar op een gegeven moment moet je de cartridge wel vervangen. Het is daarom handig om altijd een reservecartridge in huis te hebben.

  Sommige printers, waaronder bepaalde modellen van Epson en Brother, stoppen met het afdrukken van zwart als 1 van de kleurencartridges op is (of vice versa). Kies als dat mogelijk is in de software voor 'black ink mode' of 'afdrukken in grijstinten' om toch door te kunnen printen.

  Wat moet ik doen als de printer niet reageert?

  Controleer een aantal zaken als je printer niet reageert:

  • Beetje voor de hand liggend, maar kijk eerst of de printer wel aanstaat.
  • Controleer of de usb-kabel goed vastzit.
  • Is je printer via het netwerk aangesloten? Controleer dan of de printer en laptop op hetzelfde netwerk zitten.
  • In de printrij zie je of de afdruk nog in de wachtrij staat. Daar kun je de afdruk ook nogmaals versturen naar de printer.

  Werkt dit niet? Controleer dan in het configuratiescherm of de printer wel als standaardprinter staat aangevinkt. Op een Windows-pc controleer je dat onder 'Hardware en geluiden' en dan 'Apparaten en printers'. De standaardprinter staat aangegeven met een groen vinkje. Sommige programma’s, zoals pdf-writers, installeren zichzelf als standaardprinter en verdringen zo de echte printer. Klik met de rechtermuisknop op het printericoon en kies 'Als standaardprinter instellen' om dit te corrigeren.

  Staat je printer niet meer in het configuratiescherm? Download dan de nieuwste versie van het stuurprogramma van de website van de printerfabrikant. Zoek naar het typenummer van de printer en kijk vervolgens onder 'downloads' en kies daar het besturingssysteem van je computer. Volg na het downloaden de instructies voor het installeren.

  Op een Mac ga je naar Systeemvoorkeuren > Printers.

  Cartridge verwisselen lukt niet

  Om de cartridge te verwisselen, open je de klep van de printer. Zorg dat je de cartridges losmaakt met het lipje. Bij de cartridge kan een instructie zitten en printers met een scherm tonen soms een filmpje.

  Als je nieuwe cartridges plaatst, moeten deze echt vastklikken.

  • Werkt de nieuwe (originele) cartridge niet? Mogelijk is een van de andere cartridges dan leeg. Veel printers stoppen met het printen van zwarte inkt als de kleureninkt op is en vice versa.
  • Zijn alle cartridges vol? Voer dan het reinigingsprogramma van de printer uit. 
  • Werkt dat ook niet? Ruil de cartridge dan in de winkel voor een nieuwe.

  Extra tip voor laserprinters

  Maak een laserprinter altijd schoon als je de tonercartridge vervangt. Laat het apparaat eerst afkoelen, want sommige onderdelen worden heet. Bij een laserprinter mag je niet schoonmaken door te blazen, daardoor gaat los tonerpoeder stuiven en dat is ongezond.

  Stofzuig de printer met een spleetmondstuk en stel de zuigkracht op de laagste stand in. Beschadig met een hard mondstuk geen printeronderdelen. Toner is heel fijn, daarom moet je wel een Hepafilter (een bepaald type luchtfilter dat hele kleine stofdeeltjes kan tegenhouden) in de stofzuiger plaatsen. Anders blaast het tonerpoeder weer uit de stofzuiger. Neem gemorste printertoner zo nodig op met een droge, pluisvrije doek.

  Storingsgevoelige delen van een laserprinter verwijder je automatisch bij het vervangen van de toner en drum. Dan vervang je ook de viltstaaf ('fuserwiper') die de hete fixeerrol schoonhoudt. Maak die rol zo nodig extra schoon met een wattenstaafje. Kom er niet met andere voorwerpen aan en vermijd contact.

  De printer accepteert de alternatieve cartridge niet

  Soms denkt de printer na het plaatsen van een nieuwe, niet-originele cartridge dat de cartridge leeg is. Raadpleeg dan de handleiding van de alternatieve cartridge (deze wordt soms meegeleverd en is anders online te vinden). Zo moet je bij verschillende Canon printers de aan-uitknop 5 seconden ingedrukt houden.

  Werken de tips van de inktleveranciers niet? Vraag dan om een nieuwe cartridge of je geld terug. Fabrikanten van alternatieve inkt gaan hier soepel mee om, want het komt wel eens voor.

  Lees meer over de grote prijsverschillen tussen originele inkt en klooninkt.

  Werkt een nagevulde cartridge niet? Bij printers met losse cartridges voor iedere kleur moet je soms een chip resetten. Dit doe je met een chipresetter, deze koop je in winkels waar je ook klooninkt koopt. In een navulwinkel kun je een chip ook laten resetten.

  Printen vanaf mijn smartphone of tablet lukt niet

  Update je printer en controleer ook of er software-updates zijn voor je smartphone of tablet. Als de printer zelf geen updatefunctie heeft, kijk je op de website van de printerfabrikant.

  Zorg dat de printer aanstaat en verbonden is met hetzelfde Wi-Fi-netwerk als je tablet of smartphone. Na het opstarten kan het enkele minuten duren voor de printer verbinding maakt. Kun je de printer nog steeds niet vinden? Dan helpt het soms om de fabrieksinstellingen te herstellen.

  Lees meer over printen vanaf een smartphone of tablet.

  Het inktreservoir is vol

  Inkjetprinters lozen de inkt die ze gebruiken voor het reinigen in een inktreservoir. Dit kan na verloop van tijd volraken en dan weigert de printer dienst. Fabrikanten hebben inkjetprinters helaas niet zo ontworpen dat je dat inktbakje zelf kunt legen of vervangen.

  Als je hiervoor de printer niet wilt laten repareren of afdanken, kijk dan eens op YouTube. Want gelukkig zijn er slimme gebruikers die zelf een oplossing hebben gevonden. Maar eenvoudig is het vaak niet. Ze gieten de inkt in een flesje, of schroeven de printer open en reinigen het opvangreservoir.

  Canons B200-foutmelding

  Een veelvoorkomende foutmelding bij Canon-inkjetprinters is ‘B200’. Dan is er een probleem is met de printkop. Volgens Canon verhelp je dit soms met een nieuwe cartridge. Of door de printkop uit de printer te halen en schoon te maken. Helpt dit niet? Dan is het einde oefening voor de printer. Neem altijd contact op met de helpdesk van Canon. Als je nog fabrieksgarantie hebt, vervangt Canon de printer kosteloos.

  Service van de printerfabrikant 

  De fabrikanten hebben op hun website een service-gedeelte waar ze veelvoorkomende problemen en foutmeldingen bespreken. Kom je er niet uit met bovenstaande tips, dan kun je terecht op deze pagina's:

  Kies een nieuwe printer

  Mocht het allemaal niet baten, dan is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe printer. Bekijk de beste printer of vergelijk printers in onze vergelijker.

  Door ons geteste printers

  Even geduld, producten aan het ophalen...

  Abonneer je op de Digitaalgids Nieuwsbrief

  Wil je op de hoogte blijven van het laatste computernieuws en tips ontvangen? Abonneer je dan op de gratis Digitaalgids Nieuwsbrief.

  De nieuwsbrief verschijnt elke maand.

  Schrijf je in

  stappenplan windows

  Lees ook:

  Nieuwste artikelen