icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Slimme apparaten in en om je huis

Steeds meer apparaten worden 'slim'. Handig, want zo zorg je dat je huis al lekker warm is als je thuiskomt. Of je zet je favoriete espresso met je smartphone vanuit je luie stoel. Maar al die slimme apparaten verzamelen gegevens over jouw gebruik. En wie is daar de baas over? De fabrikant of jij?


Slim of eng?

Een maand lang deden we ervaringen op met een slim huis. Hoe het ons is vergaan lees je in de Digitaalgids van september 2018 (voor leden).

Lees meer over de Digitaalgids-aanbiedingen.

digitaalgids-9-10-2018

1
Wat zijn slimme apparaten?

 • Slimme apparaten, ook wel 'Smart' of 'Internet of Things' genoemd, zijn apparaten die op een of andere manier verbinding maken met internet. Dat kan via het apparaat zelf of met een app op je smartphone of tablet. Dit maakt het gebruik vaak een stuk makkelijker en er zijn ineens veel meer mogelijkheden.

  De ontwikkelingen gaan razendsnel: sommige fabrikanten brengen alleen nog maar slimme varianten van hun producten op de markt.

  Lees meer over de ontwikkelingen in slimme apparaten

   

 • Graphic-Internet-of-Things-Complete

2
Alle slimme apparaten op een rij

 • Graphic-IOT-Elektronica

  Beeld en geluid

  Van smart-tv met alle handige apps tot camera's met wifi waarmee je direct je foto's op internet kunt zetten. En wat dacht je van IP-camera's waarmee je de hele dag je huis in de gaten kunt houden?

  Meer over beeld en geluid

 • Graphic-IOT-keuken

  Keuken en Huishouden

  De wasmachine kun je op afstand 'besturen' en hij geeft een seintje als de was klaar is. En de inhoud van de koelkast controleer je als je in de supermarkt staat. In de VS is hij al te koop, binnenkort ook in Nederland.

  Meer over keuken en huishouden

 • Graphic-IOT-IOT

  Huisautomatisering

  Met een seintje de gordijnen dichtdoen en het licht gaat aan in film-sfeer. Checken of de voordeur op slot zit en het dakraam dichtdoen kan vanuit je stoel. Huisautomatisering is makkelijk en geeft een veilig gevoel.

  Meer over huisautomatisering

 • Graphic-IOT-Energie

  Energie

  Je verwarming pas aanzetten als je weet dat je naar huis gaat. Of de lampen in de woonkamer zo programmeren dat ze pas aangaan als er beweging is in huis. Handig, en het bespaart energie. 

  Meer over energie

 • Graphic-IOT-Gezondheid en fitness

  Gezondheid en fitness

  Je weet zelf het beste welke kant het op moet met je gewicht, beweging en slaapgewoonten. Maar digitale hulpmiddelen helpen je met motiveren. Een grafiek zegt dan veel meer dan alleen wat getallen.

  Meer over gezondheidsproducten

 • Graphic-IOT-BabyKind

  Baby- en kinderproducten

  Met een kleurige gps-tracker weet je altijd waar je kinderen uithangen. Wil je dat je kroost juist niet overal uithangt, dat kan met een kindertablet. Zo zijn er talloze slimme producten gericht op de nieuwe generatie.

  Meer over kinderproducten

3
Waar let je op?

 • Al die handige extra functies verzamelen veel gegevens over je gebruik. Maar hoe zit het met je privacy? Waar gaan al die gegevens naartoe?

  Een slim apparaat biedt vaak extra functionaliteiten, maar soms slaan fabrikanten een beetje door. Met de slimme sapcentrifuge Juicero bijvoorbeeld. Het prijzige apparaat kan dure zakken sap uitpersen. Maar dat kan ook met de hand. Dat gaat nog sneller ook. Totaal nutteloze functionaliteit dus.

  Bij het gebruik van slimme apparaten komen fabrikanten veel over je te weten. En jij bent niet degene die bepaalt wat er met de gegevens gebeurt. Zo brengt de robotstofzuiger Roomba je huis in kaart. En fabrikant iRobot sluit niet uit dat de gegevens worden verkocht aan Amazon, Apple en Google.

  Waar let je op bij het gebruik van slimme apparaten? 

Nieuw & interessant

 • HP instant ink
  Eerste indruk  |  3 dec.

  HP Instant Ink

  Inkt is een noodzakelijk kwaad dat tot hoge kosten en veel frustratie leidt. HP wil daar verandering in brengen met een abonnementsmodel met 50, 100 of 300 afdrukken per maand.
 • hp-tango-x-lifestyle-interieur
  Eerste indruk  |  27 nov.

  HP Tango printer

  De kleine HP Tango is de eerste van een nieuwe serie HP printers. Speciaal voor mobiele apparaten zoals je smartphone. We probeerden 'm uit.
 • google-home
  Eerste indruk  |  24 okt.

  Google Home: slimme speaker

  Google Home is een slimme speaker. Dit is een luidspreker met ingebouwde spraakassistent, waarmee je Google opdrachten laat uitvoeren of andere slimme apparaten bedient. Vanaf 24 oktober is het apparaat in Nederland te koop. Wat kun je ermee?
 • Diefstal-ebikes-aangepakt-Nieuws
  9 okt.

  Technologie tegen fietsdiefstal

  In het kat-en-muisspel met het dievengilde zet de fietsbranche in op nieuwe technologieën als gps, digitale sloten en ‘the internet of things’.