icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Televisie kijken zonder decoder

Wil je televisie kijken zonder losse decoder van je provider? Dat kan via de ingebouwde digitale tuner van je tv. Het kan helaas niet bij alle tv-providers.

Arjen Oving

Arjen Oving , Expert Elektronica Bijgewerkt op:1 augustus 2018

tv-kijken-digitaal-man

Bij welke tv-providers kan dit?

Dit is alleen mogelijk bij aanbieders van kabeltelevisie, zoals bij Ziggo of Caiway, satelliettelevisie via CanalDigitaal of Joyne en bij Digitenne. Je hebt dan niet per se een losse decoder nodig. Het is namelijk mogelijk om de ingebouwde digitale tuner van je tv te gebruiken. Die tuner leest het tv-signaal dat binnenkomt en zet het om naar beeld, eigenlijk net zoals een losse decoder het doet. 

Kijk je digitale tv via een provider die het tv-signaal verstuurt via internet (IP-tv), zoals KPN, Tele2, XS4ALL of Telfort? Dan moet je gebruikmaken van de meegeleverde decoder van de provider. Je kunt dan geen gebruik van de ingebouwde digitale tuners.

Wil je meer weten over hoe televisie kijken zonder losse decoder werkt bij jouw provider? Lees meer over het gebruik van de ingebouwde digitale tuner bij verschillende providers 

Wat heb je nog meer nodig?

Je hebt vaak ook nog een zogenaamde CI+ module nodig. Daar moet je dan de smartcard in plaatsen die bij je abonnement hoort. De smartcard kun je via je provider krijgen. De CI+ module kun je zelf in de winkel kopen - met prijzen vanaf zo'n €40-€50 - maar is vaak ook via je provider verkrijgbaar.

De digitale tuner kan namelijk alleen de tv-zenders tonen die niet versleuteld zijn. Maar de meeste providers versleutelen echter een groot deel van het zenderpakket. Om die zenders te 'ontsleutelen' heb je een smartcard nodig die past bij je abonnement. Alleen de zenders die bij jouw abonnement horen worden dan ontsleuteld.

Om zo'n smartcard uit te lezen in de tv, heb je een CI+ module nodig. De smartcard steek je in de CI+ module en dit geheel steek je aan de achterzijde in de tv.

Welke digitale tuners zijn er?

In televisies zijn 3 verschillende digitale tuners te vinden:

  • voor digitale televisie via de kabel (DVB-C)
  • voor digitale televisie via de ether (DVB-T)
  • voor digitale televisie via de satelliet (DVB-S)

Alle moderne tv’s zijn voorzien van een DVB-T en DVB-C tuner, maar niet allemaal hebben ze een DVB-S tuner. Kijk je tv via satellietprovider CanalDigitaal of Joyne en wil je zonder decoder kijken? Let hier dan op bij de aankoop. In de winkel staat meestal wel aangegeven of de tv ook een DVB-S tuner heeft en dus geschikt voor rechtstreeks ontvangst van satelliettelevisie.

Maakt het uit voor de beeldkwaliteit?

In onze tv-test beoordelen we ook de beeldkwaliteit voor de verschillende digitale tuners die een tv heeft. Het gaat daarbij altijd om 'high definition' (HD) beeld. Alleen bij de test voor de beeldkwaliteit met Digitenne gaat het om 'standard definition' (SD) beeld, omdat Digitenne alleen in deze kwaliteit uitzend.

Er zit weldegelijk verschil in de beeldkwaliteit tussen het kijken via de ingebouwde tuner of via een decoder, maar dat hangt erg van de tv af. Meestal is het verschil erg klein of helemaal niet aanwezig. Maar er zijn tv's waarbij het wel uitmaakt, waarbij soms de tuner beter presteert en soms de kwaliteit via de HDMI-ingang (waar je de decoder op aansluit) hoger is.  

In onze vergelijker vind je per televisie de testresultaten voor de beeldkwaliteit via de ingebouwde tuners. Ze staan onder het kopje ‘Kijktest’. Gebruik je een decoder van je provider om digitale tv te kijken? Let dan op het oordeel voor de beeldkwaliteit via HDMI.

Energieverbruik: Digitale tuner vs HDMI

Wat is zuiniger: televisie kijken via de ingebouwde tuner of via de HDMI aansluiting? We bekeken het stroomverbruik van 6 televisies van de grote merken. Het resultaat was verrassend; de ingebouwde tuner gebruikt vrijwel altijd minder stroom. Gemiddeld is het stroomverbruik ruim 3% lager. Zowel via de ether (DVB-T) als via de satelliet (DVB-S) is het verbruik lager. Bij DVB-T gaat het om een gemiddeld gebruik dat 4% lager ligt. Bij DVB-S een het verschil een stukje kleiner, namelijk zo’n 2%. Kijk je via HDMI, dan heb je ook nog te maken met het stroomverbruik van de decoder aan de HDMI-ingang. Al met al verbruikt tv kijken via een losse decoder dus duidelijk meer energie.

Energievergelijker

Gebruiksgemak en opnemen

Als je tv kijkt via de ingebouwde digitale tuner dan is het gebruiksgemak van je tv extra belangrijk. Je televisie neemt namelijk alle functies over die je normaal in de decoder vindt. Denk hierbij aan het installeren van zenders, de elektronische programmagids (epg) en eventueel de opnamefunctie. Ook de zapsnelheid wordt dan door de tv bepaald. Als je tv kijkt via de ingebouwde tuner gebruik je ook de afstandsbediening van je tv en niet de bijgeleverde afstandsbediening die bij de decoder wordt geleverd.

In de vergelijker vind je per geteste televisie, onder het kopje ‘Gebruiksgemak’ onder andere een beoordeling voor de dagelijkse bediening.