icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Duurzaam eten

Met duurzaam eten bedoelen we eten waarbij je rekening houdt met de arbeidsomstandigheden van mensen, het dierenwelzijn en het milieu.
Artikel keurmerken voedsel

Eerlijke handel

Slavernij, kinderarbeid en onderbetaling zijn helaas nog niet uit de wereld. Je kunt rekening houden met de arbeidsomstandigheden door bewust boodschappen te doen. Koop bijvoorbeeld eerlijke producten met een keurmerk. Dat loont vooral bij tropische producten uit ontwikkelingslanden zoals koffie, chocolade en tropisch fruit. Betrouwbare keurmerken zijn Fairtrade, Utz en Rainforest Alliance.

Dierenwelzijn

Er zijn ook keurmerken voor dierenwelzijn. Die staan op vlees en zuivel en geven aan dat er bij de productie rekening is gehouden met het dierenwelzijn. Een van die keurmerken is het Beter Leven Keurmerk. Hoe meer sterren, hoe meer er rekening is gehouden met het welzijn van de dieren. Uiteraard is het minder of geen vlees eten ook een manier om rekening te houden met dierenwelzijn.

Milieuvriendelijk eten

Minder of geen vlees eten, heeft niet alleen invloed op het dierenwelzijn, maar ook op de milieubelasting van voedsel. Vlees en zuivel hebben namelijk een flinke impact op het milieu. Er is veel veevoer nodig en bij de productie komen broeikasgassen vrij. Vaker plantaardig eten is daarom een goed idee. Denk aan peulvruchten of andere plantaardige vleesvervangers. Let wel op het zoutgehalte van kant-en-klare vleesvervangers in de supermarkt. Een plantaardig menu hoeft niet saai te zijn! Er komen steeds meer nieuwe eiwitbronnen op de markt.

Wie eet volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is niet alleen gezond, maar ook duurzamer bezig is. Minder vlees eten is goed voor je eigen gezondheid, én voor het milieu.  Wil je weten waar jij extra op kunt letten, doe dan de test van het Voedingscentrum.

Nieuw & interessant

 • bla bla car
  Eerste indruk  |  24 mei.

  BlaBlaCar

  Goedkoper dan vliegen, gezelliger dan alleen rijden, maar niets voor mensen die niet flexibel zijn. Carpoolen via een app. Zo werkt het.
 • Bokashi fermenteeremmer eerste indruk
  Eerste indruk  |  20 sep.

  Maak mest van je keukenafval in de Bokashi fermenteeremmer

  In de Bokashi-emmer kun je keukenafval geurloos fermenteren in plaats van laten rotten zoals dat bij composteren het geval is. Komen er inderdaad geen nare geurtjes vrij?
 • Artikel keurmerken voedsel

  Duurzaam eten

  Met duurzaam eten bedoelen we eten waarbij je rekening houdt met de arbeidsomstandigheden van mensen, het dierenwelzijn en het milieu.
 • Artikel duurzaam op vakantie vliegtuig trein auto
  2 mei.

  Duurzaam op vakantie

  Naast het vervoermiddel dat je kiest voor je vakantie, is de keuze van je verblijf en het soort van activiteit sterk van invloed op de milieubelasting.