icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Vaste matrasprijzen?

Na lang zoeken en proefliggen heb je eindelijk de perfecte matras gevonden. Maar hij kost meer dan €1100. Toch maar even rondkijken of je hem ergens goedkoper kunt krijgen? Die moeite kun je je besparen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt namelijk dat aan de matrassen van Auping, Tempur, Eastborn, M Line en Ubica in elke beddenzaak precies hetzelfde prijskaartje hangt. Wie minder wil betalen, moet onderhandelen. 
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  23 februari 2016

Matrassen Prijzen

In december 2015 bezocht de Consumentenbond 29 beddenspeciaalzaken in heel Nederland, en vroeg daar naar de verkoopprijs van 2 populiare modellen van 6 bekende matrasmerken. Op twee afwijkingen van 2 respectievelijk 3% na noemt elke winkel exact dezelfde prijs voor elk model. Alleen de prijs van de twee Velda-matrassen die we onderzochten varieert ruim 10%. Zie het overzichtje onderaan deze pagina.

In de Europese Unie zijn winkeliers vrij om hun prijzen te bepalen, dus dat bijna geen enkele beddenspeciaalzaak lijkt te concurreren op verkoopprijzen, is op zijn zachtst gezegd vreemd. We hebben de uitkomsten van ons onderzoek dan ook gemeld bij de Directie Mededinging van de Autoriteit Consument & MarktDe fabrikanten ontkennen dat zij winkeliers verplichten om hun matrassen voor een vaste prijs te verkopen.
 
Volgens de fabrikanten zijn er een groot deel van het jaar prijzenacties met fikse kortingen op hun merk. Maar ook die worden vanuit de fabrikant bepaald, zodat de kortingen en dus ook de prijzen toch weer overal hetzelfde zijn.

Onderhandelen voor voordeeltjes

Volgens verkopers en fabrikanten valt er wel degelijk ‘iets te regelen’ met de prijs. Maar daar moet de consument dan wel om vragen. En hoe minder je koopt, des te bescheidener het voordeel. Wie alleen een losse matras koopt, zal het eerder moeten doen met een gratis kussen of dekbedhoes dan een korting in harde valuta. Een korting in geld wordt meestal pas gegeven als je meerdere spullen in één keer koopt. Maar wie niet vraagt om een voordeeltje, zal die niet zomaar krijgen. ‘Beddenzaken zijn geen liefdadigheidsinstellingen’, zoals een fabrikant het zegt.

Praat mee

Volgens fabrikanten is er altijd wel een korting te bedingen als je een matras koopt. Maar krijg je ook korting als je er níet om vraagt? Hoe hard moet je werken om een korting te krijgen? We zijn benieuwd naar praktijkervaringen. Meld ze en praat mee in de Community.  

Bekijk ook de andere kooptips

Onderzochte matrassen

 Merk & Model  Verkoopprijs
 Auping Cresto  €1145
 Auping  Vivo  €1595 (1)
 Eastborn Feel Fit P8  €499
 Eastborn Feel Fit P4  €299
 M Line Slowmotion 6 hybrid series  €1549
 M Line Slowmotion 8 hybrid premium  €1849
 Tempur Cloud 25  €1699
 Tempur Sensation Breeze 22  €1649 (2)
 Ubica Gi6  €1049
 Ubica BlueRiver Bultex  €449
 Velda Pocket Royal Latex  €549 - €619
 Velda Pocketspring 300 HP  €349 - €389

1) 1 van de 15 bezochte winkels noemde een prijs van €1559 (= afwijking van 2%)
2) 1 van de 14 bezochte winkels noemde een prijs van €1598 (=afwijking van 3%)

Test matrassen