icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vaste matrasprijzen?

Na lang zoeken en proefliggen heb je eindelijk het perfecte matras gevonden. Maar hij kost meer dan €1100. Toch maar even rondkijken of je hem ergens goedkoper kunt krijgen? Die moeite kun je je besparen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt namelijk dat aan de matrassen van Auping, Tempur, Eastborn, M Line en Ubica in elke beddenzaak precies hetzelfde prijskaartje hangt. Wie minder wil betalen, moet onderhandelen. 

Noelle van der Weel

Noelle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:23 februari 2016

Matrassen Prijzen

In december 2015 bezocht de Consumentenbond 29 beddenspeciaalzaken in heel Nederland, en vroeg daar naar de verkoopprijs van 2 populaire modellen van 6 bekende matrasmerken. Op 2 afwijkingen van 2 dan wel 3% na noemt elke winkel exact dezelfde prijs voor elk model. Alleen de prijs van de 2 Velda-matrassen die we onderzochten varieert ruim 10%. Zie het overzichtje op deze pagina.

In de Europese Unie zijn winkeliers vrij om hun prijzen te bepalen, dus dat bijna geen enkele beddenspeciaalzaak lijkt te concurreren op verkoopprijzen, is op zijn zachtst gezegd vreemd. We hebben de uitkomsten van ons onderzoek dan ook gemeld bij de Directie Mededinging van de Autoriteit Consument & Markt. De fabrikanten ontkennen dat zij winkeliers verplichten om hun matrassen voor een vaste prijs te verkopen.
 
Volgens de fabrikanten zijn er een groot deel van het jaar prijzenacties met fikse kortingen op hun merk. Maar ook die worden vanuit de fabrikant bepaald, zodat de kortingen en dus ook de prijzen toch weer overal hetzelfde zijn.

Wie niet onderhandelt, krijgt geen korting

korting-matrasprijs-sfeerbeeld1Volgens verkopers en fabrikanten valt er wel degelijk ‘iets te regelen’ met de prijs. Maar daar moet de consument dan wel om vragen. En hoe minder je koopt, des te bescheidener het voordeel. Wie alleen een los matras koopt, zal er niet veel meer dan een gratis kussen of dekbedhoes uit weten te slepen. 

Een korting in harde valuta wordt meestal pas gegeven als je meerdere spullen in één keer koopt. Maar wie niet vraagt om een voordeeltje, zal die niet zomaar krijgen. Zoals we het een fabrikant hoorden zeggen: ‘Beddenzaken zijn geen liefdadigheidsinstellingen’.

Onderhandelen loont... soms

Volgens fabrikanten is er altijd wel een korting te regelen als je een matras koopt. Maar hoeveel consumenten onderhandelen eigenlijk over de prijs? Uit een kleine vragenronde blijkt dat consumenten bijna nooit om korting vragen. En erger nog: sommigen vragen wel om een korting, maar krijgen die niet!

Praat mee!

De Consumentenbond is erg benieuwd of fabrikanten gelijk hebben als ze beweren dat er best te onderhandelen valt over de prijs van een matras. Heb je weleens geprobeerd de prijs van een matras naar beneden te krijgen, of er een ander voordeeltje uit te slepen zoals gratis bezorging? Hoe hard moet je werken om een korting te krijgen? We zijn benieuwd naar praktijkervaringen. Meld ze en praat mee in de Community. 

Onderzochte matrassen

 Merk & Model Verkoopprijs
 Auping Cresto €1145
 Auping  Vivo €1595 (1)
 Eastborn Feel Fit P8 €499
 Eastborn Feel Fit P4 €299
 M Line Slowmotion 6 hybrid series €1549
 M Line Slowmotion 8 hybrid premium €1849
 Tempur Cloud 25 €1699
 Tempur Sensation Breeze 22 €1649 (2)
 Ubica Gi6 €1049
 Ubica BlueRiver Bultex €449
 Velda Pocket Royal Latex €549 - €619
 Velda Pocketspring 300 HP €349 - €389

1) 1 van de 15 bezochte winkels noemde een prijs van €1559 (= afwijking van 2%)
2) 1 van de 14 bezochte winkels noemde een prijs van €1598 (=afwijking van 3%)

Lees ook: