icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Onderhoud van printers

Het papier en de cartridges van de printer moet je regelmatig vervangen. Ook is het goed de printer zo nu en dan schoon te maken om de kans op storingen te verkleinen. Houd altijd de gebruiksaanwijzing van de printer bij de hand.
Wouter Rensink

Expert Elektronica

Artikel_onderhoudvanprinters

Vervangen papier en inkt

Het verschilt per printer hoe eenvoudig je het papier en de cartridges kunt vervangen. Bij zowel inkjet- als laserprinters is het handig als de hele achterkant eraf gehaald kan worden. Dan kun je veel makkelijker bij de cartridges om ze te vervangen. Bij de meeste printers kan dit helaas niet. Al zijn de meeste Epson printers een positieve uitzondering.

Bij veel printers is de papierlade slecht bereikbaar of loopt het papier vaak vast. Dit komt helaas bij alle printermerken voor, maar de HP Deskjet serie en de Canon Pixma MX-serie hebben de meeste problemen. Bij de Epson XP-serie is het lastig de cartridge te vervangen zonder vieze vingers te krijgen.

Schoonmaken inkjetprinter

De inkjetprinter werkt alleen goed als de spuitmondjes in de printkop schoon zijn. Om verstopping te voorkomen, moet je de printer regelmatig gebruiken, anders gaat de inkt aankoeken. Printers houden bij hoeveel ze printen. Als het nodig is gebruiken ze inkt om de spuitmondjes tussen het printen door schoon te houden. Heb je het idee dat de kwaliteit achteruitgaat? Dan kun je ook zelf een reinigingscyclus starten via het menu van de printer.

Schoonmaken laserprinter

Maak de printer altijd schoon als je de tonercartridge vervangt. Laat het apparaat eerst afkoelen, want sommige onderdelen worden heet. Bij een laserprinter mag je niet schoonmaken door te blazen. Want daardoor gaat los tonerpoeder stuiven en dat is ongezond. Stofzuig de printer met een spleetmondstuk en stel de zuigkracht in op de laagste stand in. Beschadig met een hard mondstuk geen printeronderdelen. Toner is heel fijn, daarom moet je wel een Hepafilter (een bepaald type luchtfilter dat hele kleine stofdeeltjes kan tegenhouden) in de stofzuiger plaatsen. Anders blaas je het tonerpoeder weer uit de stofzuiger. Neem gemorste printertoner zo nodig op met tissues of doekjes die je vochtig maakt met koud water.

Storingsgevoelige delen verwijder je automatisch bij het vervangen van de toner en drum. Dan vervang je ook de viltstaaf ('fuserwiper') die de hete fixeerrol schoonhoudt. Maak die rol zo nodig extra schoon met het platte stukje vilt dat aan het uiteinde van sommige viltstaven zit, of gebruik een wattenstaafje. Kom er niet met andere voorwerpen aan en vermijd contact met de huid.

Bekijk de Beste printers Vergelijk alle printers

Nieuwste artikelen