icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Groen en duurzaam beleggen

Wie groen belegt, komt in aanmerking voor een aardig belastingvoordeel. Dat is leuk voor je portemonnee en voor het milieu. Let op: het vrijgestelde vermogen voor groen beleggen en sparen telt wél mee bij het berekenen van de vermogenstoets voor zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:8 juli 2019

Artikelen_duurzaamengroensparen

Fiscaal voordeel

Sommige beleggings- en spaarproducten leveren fiscaal voordeel op. Als je meer hebt dan het heffingsvrije vermogen (in 2019 €30.360 per persoon), bedraagt dit voordeel minimaal 1,28%. Maar afhankelijk van de omvang van het vermogen, kan het oplopen tot 2,38. Dit voordeel geldt voor 'groene' tegoeden tot €58.539 (2019). Voor stellen is dit het dubbele, oftewel €117.078. Het fiscale voordeel bestaat uit 2 delen:

• Een besparing van 0,58%, 1,34% of 1,68% vermogensrendementsheffing (2019)
• 0,7% heffingskorting

Door te sparen of te beleggen via groenproducten krijg je dus voor maximaal €58.539 vrijstelling van de vermogensrendementsheffing. Daarnaast levert groen sparen een voordeel van 0,7% op, over het totale 'duurzame' kapitaal tot €58.539. Dat laatste gaat via de heffingskorting.

Rekenvoorbeeld groen beleggen

Raymond heeft €100.000 bij elkaar gespaard. Over €30.000 (2018) hoeft hij geen vermogensbelasting te betalen (2018), over €70.000 wel.

Raymond besluit een deel van zijn vermogen ‘groen’ te maken. Hij kiest voor een groen beleggingsfonds en steekt €57.844 in het fonds. Zo profiteert hij maximaal van de 'vrijstelling groene beleggingen'.

Raymond hoeft nu over €87.844 geen rendementsheffing te betalen. Over de resterende €12.156 moet hij 0,61% (2018) betalen. Stel dat hij over zijn spaargeld 0,4% rente ontvangt en het groenfonds een rendement behaalt van 1%, plus het belastingvoordeel van de heffingskorting van 0,7%.

 • 1,7% over €57.844 = €983 (afgerond)
 • 0,4% over €42.156 = €169
 • 0,61% over €12.156 = -€74

Sparen en beleggen levert Raymond na aftrek van de vermogensrendementsheffing €1078 op. Dit is een rendement van 1,08% (zonder inflatie).

Let op: het vrijgestelde vermogen voor groen beleggen en sparen telt wél mee bij het berekenen van de vermogenstoets voor zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget.

Risico's en nadelen 'belastingvrij' beleggen

Belastingvrij beleggen klinkt interessant, maar kent net als 'gewoon' beleggen een aantal risico's en nadelen. Denk bijvoorbeeld aan koersdalingen en transactiekosten. Groene beleggingen vallen niet onder het depositogarantiestelsel. Die tegoeden zijn dus niet gegarandeerd. Groenfondsen hebben het in crisistijd heel aardig gedaan en hebben het in ieder geval veel beter gedaan dan aandelen.

Soms gesloten voor nieuwe beleggers

Bekende groenfondsen zijn het ASN Groenprojectenfonds, het Triodos Groenfonds en Groenfonds Regionaal Duurzaam (Meewind). Helaas staan deze lang niet altijd open voor nieuwe beleggers. De reden is dat dat het opgehaalde kapitaal door de banken grotendeels moet worden geïnvesteerd in goedgekeurde duurzame projecten. Soms worden er onvoldoende van dit soort groenprojecten aangeboden. 

Op dit moment (8 juli 2019) staan de groenfondsen van zowel ASN Bank, Triodos als Meewind open voor (nieuwe) investeerders. Wij informeren je op deze pagina over de mogelijkheden tot groen beleggen. Maar houd ook zelf de websites van de aanbieders in de gaten.

Duurzaam beleggen zónder belastingvoordeel

'Gewoon' duurzaam beleggen kan natuurlijk ook, maar dan zonder fiscaal voordeel. Bijna elke bank of vermogensbeheerder heeft 1 of meer duurzame fondsen in de aanbieding.

Nieuw & interessant

 • Artikelen_negatievespaarrente
  11 okt.

  Negatieve spaarrente

  Een negatieve spaarrekening betekent moeten betalen om te mogen sparen in plaats van rente ontvangen. Hoe waarschijnlijk is dit scenario en wat kun je doen?
 • peaks-beleggingsapp-eersteindruk
  Eerste indruk  |  1 okt.

  Peaks

  Peaks is een beleggingsapp waarmee je digitaal wisselgeld verzamelt door alle transacties op je betaalrekening te laten afronden op hele euro's. Beleggen via Peaks gaat makkelijk, maar wat levert het op?
 • belastingvrij te sparen in 2020
  Nieuws  |  18 sep.

  Heffingsvrij vermogen naar €30.846

  Over 2020 betaal je iets minder belasting over je vermogen.
 • belastingaangifte-maart
  27 jun.

  De vermogensrendementsheffing

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.