! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat zit er in zonnebrand?

Wie wel eens op de ingrediëntenlijst van zonnebrandmiddelen kijkt, ziet vaak een hele waslijst aan ingredienten. Welke ingrediënten zijn noodzakelijk en welke kun je het beste vermijden?

Gepubliceerd op:23 juli 2019

Laboratorium_test-creme

UV-filters

Het hoofdbestanddeel van zonnebrandmiddelen zijn de filters die beschermen tegen UVA- en UVB-straling. Dit kunnen chemische (organische) en minerale filters zijn. Organische filters absorberen de straling; minerale filters reflecteren de straling.

Beide filters moeten hun werk goed doen, maar het kan zijn dat je voor sommige filters gevoelig bent. Ze kunnen soms tot allergische reacties of irritatie leiden.

Als je een gevoelige huid hebt, kan het zijn dat je reageert op stoffen zoals butyl methoxydibenzoylmethane, phenylbenzimidazole sulfonic acid, benzophenone-3, octocrylene en ethylhexyl methoxycinnamate.

Minerale filters zijn titaniumdioxide en zinkoxide. Deze worden vaker gebruikt in zonnebrandproducten voor de gevoelige huid en voor baby's en kinderen.

Parfum en geurstoffen

In vrijwel alle zonnebrandproducten voor volwassenen zit parfum of een geurstof. Juist de geur van zonnebrand spreekt velen van ons aan: het roept direct het zomergevoel op. Maar bij sommigen kan het een (huid)allergische reactie oproepen.

Voor kinderen adviseren we altijd een zonnebrandmiddel zonder parfum te gebruiken.

Oxybenzone (benzophenone-3) en octinoxate (ethylhexyl methoxycinnamate)

Deze stoffen komen soms nog voor in zonnebrand, maar zijn in opspraak omdat ze (mogelijk) hormoonverstorend zijn. Ook tasten deze stoffen het koraal aan.

In sommige tropische gebieden is het gebruik van zonnebrand met deze stoffen verboden. Een 'reef safe'-zonnebrand bevat deze ingrediënten niet, en mag ook geen nanodeeltjes bevatten zoals bijvoorbeeld zinkoxide en titanium dioxide.

In onze zonnebrandtest uit 2018 troffen we benzophenone-3 aan bij Australian Gold SPF 30 spray. Ethylhexyl methoxycinnamate stond vermeld op de Ladival spray 30 en Lucovitaal spray 30.

Overige ingrediënten

Andere ingrediënten die je tegenkomt op de verpakking van veel zonnebrandmiddelen zijn pigmenten, conserveermiddelen, stabilisatoren, oliën, verdikkingsmiddelen en emulgatoren.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • zonnen
  16 sep.

  Voor- en nadelen van zonlicht

  De zon heeft vele aanbidders, maar we weten inmiddels ook dat uren in de zon liggen niet zonder gevaar is. Wat zijn de voor- én nadelen van zonnen?
 • zonnebrandtest-2017
  7 mei.

  Hoe wij zonnebrand testen

  Onze zonnebrand-tests gaan volgens internationale afspraken en worden gedaan in een gecertificeerd laboratorium onder nauwkeurig gecontroleerde omstandigheden. 
 • zonnebrand-jongen
  8 mei.

  Test zonnebrand kinderen

  Wij hebben 14 zonnebrandmiddelen voor kinderen met beschermingsfactor SPF 50 en 50+ getest. Eén daarvan biedt onvoldoende bescherming.
 • mineralen-gezondeten

  Voeding & Gezondheid

  Bekijk onze tests rondom (slimme) gezondheidsproducten en voeding of vind meer informatie over diëten, gezond eten en vitamines. Lees ook alles over je zorgverzekering of zelfzorgmedicijnen.