icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bankenmonitor

Hoe goed de producten en diensten van een bank ook zijn, uiteindelijk zijn het de klanten zelf die bepalen wat een bank waard is. Wij vroegen een groot internetpanel wat zij van hun bank vinden en maakten de balans op. Bankklanten zijn over het algemeen vrij positief. Toch zijn de verschillen tussen de diverse banken groot.

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 februari 2019

Artikel_eerlijkebanken

Geen onvoldoende

RegioBank en ASN Bank scoren het beste met een 9,2 op algemene tevredenheid. Dit blijkt uit ons jaarlijkse panelonderzoek onder ruim 12.000 consumenten. Vorig jaar stonden de banken ook al bovenaan. ING scoort dit jaar het slechts met een 6,9. Vorig jaar stond ABN Amro onderaan met een 7,0.

Geen enkele bank krijgt gemiddeld een onvoldoende van zijn klanten. Wel is het percentage mensen dat een onvoldoende geeft bij de ene bank groter dan bij de andere. De ASN Bank, Knab, RegioBank en Triodos Bank krijgen van (bijna) niemand een onvoldoende. Bij ING is het percentage onvoldoendes het hoogst: 8%.

Deelnemers aan het onderzoek worden uitgebreid ondervraagd. Zij worden gevraagd om een oordeel geven over:

  • internetbankieren
  • mobiel bankieren app
  • kosten
  • communicatie naar de klant
  • service van de bank

Kosten

Mensen zijn het minst tevreden over de verhouding tussen de kosten van bankieren en de diensten die de bank levert. Velen vinden het onbegrijpelijk dat ze steeds meer betalen voor hun bankrekening, terwijl ze steeds meer zelf moeten doen, bijvoorbeeld via internetbankieren.

Bijna 12% geeft het kostenplaatje een onvoldoende. De ontevreden geluiden komen nauwelijks van klanten van de ASN Bank, Knab en RegioBank, die zijn aanzienlijk vaker (zeer) tevreden over de kosten van hun bank dan klanten van de andere banken. Vooral ABN Amro, ING en Rabobank springen er negatief uit: respectievelijk 24%, 27% en 23% van hun klanten geeft hier een onvoldoende voor.

De cijfers

 AlgemeenInternet- en mobiel bankieren

Kosten

Service
RegioBank

9,2

8,68,08,6
ASN Bank9,28,57,98,3
Triodos Bank9,08,47,58,3
Knab9,08,67,88,5
SNS7,98,27,27,7
Rabobank

7,2

8,06,37,3
ABN Amro7,07,96,37,1
ING6,97,96,17,1

Peildatum: augustus 2018

Er zijn geen beoordelingen over Bunq en Moneyou, omdat er onvoldoende deelnemers waren.

Lees ook waar je, naast de mening van andere klanten, nog meer op kunt letten als je een bankrekening wilt openen. Of vergelijk direct de kosten van betaalrekeningen en bekijk wel betaalrekening het best bij jou past.

Doe mee aan onze panelonderzoeken

Onze panelleden helpen ons aan meningen over en ervaringen met producten en diensten die wij onderzoeken. Word ook lid van ons panel en help hiermee ook andere consumenten.

Meld je aan

Internetpanel 1