icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Energieverbruik van apparaten

Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks circa 3300 kWh aan elektriciteit. Dat betekent zo'n €650 aan verbruikskosten. Voor zowel je portemonnee als het klimaat is het beter om het stroomverbruik in huis zo veel mogelijk te beperken. Lees daarom onze tips voor grote besparingen met weinig moeite.
Artike energieverbruik apparaten

Wasmachines

Wasmachines zijn groter en zuiniger geworden. Wie een moderne 7 kilo trommel weet te vullen, kan behoorlijk besparen op water en energie. Voor kleine huishoudens is het waarschijnlijk voordeliger om een 'ouderwetse' 5 kilo-machine te gebruiken.

Wassen op 30 ⁰C is voor veel soorten was voldoende en bespaart veel stroom vergeleken met hetere wasprogramma’s.

Wasdroger

Hoewel wasdrogers steeds zuiniger worden, blijven ze veel energie gebruiken. Kun je de was niet ophangen? Dan is een warmtepompdroger de beste keuze. Deze is wel wat duurder in aanschaf, maar is tot de helft zuiniger in gebruik.

Lees meer over energie besparen bij wassen en drogen.

Koelen & vriezen

Het energielabel van een koelkast of vriezer geeft veel verwarring, omdat het gerelateerd is aan het verbruik per liter. Kijk dus niet alleen naar A, A+ of A++ maar ook naar de benodigde ruimte. Hoe kleiner, hoe zuiniger.

Vaatwasser

Bij vaatwassers lijkt het toppunt van efficiency wel in zicht. Vaatwassers gaan zuiniger om met water en stroom dan die van 10 jaar geleden.

Ook zit er vaker een eco-knop op de machine wat doorgaans energie scheelt en meestal een prima resultaat oplevert. 

Koken

Alleen de inductiekookplaat kan de traditionele gasvlam benaderen qua rendement. Andere elektrische platen koken minder zuinig. De temperatuurregeling van inductie lijkt qua directheid het meest op gas. Lees hoe je energiezuinig kookt.

Boiler

Duurt het langer dan een halve minuut voor je in de keuken warm water hebt? Een kleine close-in boiler onder de gootsteen bevordert het gebruikscomfort, want je hebt direct heet water. Het apparaat is echter wel een stroomvreter.

De waterbesparing die een keukenboiler oplevert weegt niet op tegen de extra energie en kosten die hij veroorzaakt. Voor sneller warm water is het aanleggen van een dunnere leiding van warmwatertoestel naar keuken een betere oplossing.

Ben je toe aan een nieuwe cv-ketel? Kijk dan of plaatsing in een keukenkast een optie is. In onze vergelijker zie je of dat past.

Verlichting

Als je nog gloeilampen hebt kun je erg veel besparen door deze door ledlampen te vervangen.

Televisie

Lcd-televisies worden steeds energie-efficiënter. Hoewel grote schermen tot 2 keer meer energie gebruiken dan televisies met kleinere schermen.

Sluipverbruikers

Digitale tv-ontvangers, routers en modems zijn beruchte 'sluipverbruikers', omdat ze altijd aan of op zijn minst stand-by staan. Een echte uitknop ontbreekt vaak.

Een schakelbare stekkerdoos kan de 'lekkage' van de computer of multimediahoek aardig verminderen.

Computer

Uitzetten van een computer bespaart veel energie en is niet slecht voor het apparaat. Een laptop is zuiniger dan de desktop, zeker als het een 'cloud'-computer is zonder harde schijf.

De solid state disk is een prijzig, maar snel, zuinig en veel minder kwetsbaar alternatief voor de traditionele draaiende harde schijf.

Printer

Het standby-verbruik van printers is de laatste jaren flink gedaald. Door de korte economische levensduur van een printer is die besparing niet voldoende om alleen daarom een nieuwe printer aan te schaffen. Maar het is wel mooi meegenomen als je toch al van plan was een nieuwe printer te kopen.

Bij printers is vanuit het oogpunt van duurzaamheid het voorkomen van inktverspilling belangrijker. Kies een printer die niet teveel inkt gebruikt voor het onderhoud van de printkoppen.

Oplaadbare apparaten

Veel apparaten werken met een oplaadbare accu, zoals de kruimeldief, elektrische tandenborstel, babyfoon en diverse klusapparatuur. Het scheelt in energie én levensduur van de accu als die apparaten alleen op de lader worden gezet als ze leeg zijn en moeten worden opgeladen.

Lees meer:

Met je eigen zonnepanelen kun je je resterende stroomverbruik opwekken, zodat je helemaal geen stroom van de energieleverancier meer hoeft af te nemen.

Nieuw & interessant

 • bla bla car
  Eerste indruk  |  24 mei.

  BlaBlaCar

  Goedkoper dan vliegen, gezelliger dan alleen rijden, maar niets voor mensen die niet flexibel zijn. Carpoolen via een app. Zo werkt het.
 • Bokashi fermenteeremmer eerste indruk
  Eerste indruk  |  20 sep.

  Maak mest van je keukenafval in de Bokashi fermenteeremmer

  In de Bokashi-emmer kun je keukenafval geurloos fermenteren in plaats van laten rotten zoals dat bij composteren het geval is. Komen er inderdaad geen nare geurtjes vrij?
 • Artikel keurmerken voedsel

  Duurzaam eten

  Met duurzaam eten bedoelen we eten waarbij je rekening houdt met de arbeidsomstandigheden van mensen, het dierenwelzijn en het milieu.
 • Artikel duurzaam op vakantie vliegtuig trein auto
  2 mei.

  Duurzaam op vakantie

  Naast het vervoermiddel dat je kiest voor je vakantie, is de keuze van je verblijf en het soort van activiteit sterk van invloed op de milieubelasting.